Cikkek

Gonda Mariann

2021. szeptember 9.

Szeptember 27-én főz a magyar csapat, de nem csak miattuk érdemes Lyonba utazni. Ha már ott járunk, vétek lenne kihagyni, amit ez a csodás város a gasztronómia szerelmeseinek kínál.

A Bocuse d’Or a világ leghíresebb szakácsversenye, amely mind a versenyzők, mind a nézők szempontjából leginkább egy sporteseményre hasonlít. Veres István és Molnár Bence

a második versenynapon utolsóként, a versenyprogram szerint 9.57-kor kezdenek el főzni

és nagyjából fél 4-kor végeznek (a take away téma bemutatása időpontja 14.52, a hústálé pedig 15.27). Eredményhirdetés 18 óra körül.

Kép: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook

A hagyományos hal (vagy zöldség) tányér helyett az elmúlt másfél évben az éttermi vendéglátást érintő radikális változásokra reflektálva elviteles ételként, dobozokban kell prezentálni a paradicsom és garnéla rák mint kötelező elemek felhasználásával készült 3-fogásos menüt.

A hústéma a marha stefánia, amelyet kötelezően egészben, brezírozva (pirítva, majd zöldségágyon párolva) kell elkészíteni, hűen a hagyományos francia szakácsképzésben oktatott technológiához.

A Bocuse d’Oron túl

Kétségkívül a nagy presztízsű szakácsverseny a SIRHA egyik meghatározó eleme, de a Salon international de la restauration de l'hôtellerie et de l'alimentation (Nemzetközi Vendéglátó-, Szálloda- és Élelmiszeripari Szalon), ahogy neve is jelzi, sokkal több ennél. A kétévente (idén éppen huszadszorra) megrendezett expón közel kétezer kiállító mutatja be a szektornak kínált termékeit, szolgáltatásait, nem egyszer a kiállításra időzítve a legújabb innovációk világpremierjét.

Ízelítőül egy összefoglaló a 2019-es kiállításról:


Az ötnapos rendezvény a Bocuse d’Or mellett otthont ad a Nemzetközi Catering Kupának (szeptember 23.), a World Burger Contestnek (szeptember 24.) és a Cukrászati Világkupának (szeptember 24-25.) is, az utóbbin készült cukor- és csokoládészobrokat a verseny után kiállítják, érdemes megtekinteni. Sor kerül országos és helyi szakmai versenyekre is: francia pékek, baristák, közétkeztetésben dolgozó szakácsok, dizájnerek, maître d’hôtelek, sajtkészítők, hentesek és halasok mérik össze tudásukat.

Kép: Sirha Facebook

A francia sajtkultúra népszerűsítése a célja a Guinness rekordkísérletnek, amelynek során egy 1000-sajtos pizza készül. Nem csak itt lesz esély kóstolni, a számtalan bemutatón, masterclass-on és a kiállítók standjain lehet tobzódni a finomságokban.

A jubileumi kiadás alkalmából egy Chefs Revolution(s) című fotótárlat emlékezik meg az elmúlt 100 év gasztronómiai örökségéről és irányzatairól.

A korábbi évekhez hasonlóan a Paul Bocuse Intézet gondoskodik az éttermi kínálatról: a Sylvestre nevű hely erdei környezetet idéz, ahol egy fatuskón ülve vagy mohaszőnyegen fogyaszthatjuk el az intézmény hallgatói által megálmodott és elkészített fogásokat. A Refuge névre keresztelt menedékházban helyi borok kíséretében kínálnak auvergne-i specialitásokat.

További információ a SIRHA honlapján.

A foodie-k Mekkája

Az Eurexpo a lyoni agglomerációban található és mint ilyen, nem kifejezetten festői környezet. Mind villamossal, mind autóval jó az összeköttetés, ezért érdemes inkább városi szállást foglalni.

Kép: Krom Galerie / Lyon Tourisme et Congrès

Lyon nagyváros létére emberléptékű, gyalog is jól felfedezhető, sőt igazán csakis úgy. Nem lehet véletlen, hogy

rangos utazási portálok több ízben a világ legjobb hétvégi desztinációjának választották.

Változatos korokból származó történelmi emlékei, pezsgő kulturális élete, parkjai, vízpartjai és nem utolsó sorban gasztronómiája kiváló turista célponttá teszik.

Gallia fővárosaként már a római korban is jelentős hely volt, de a mai kulináris sokszínűségnek és nyitottságnak a reneszánsz idején tartott vásárok ágyaztak meg. Stratégiai elhelyezkedésén túl gasztronómiai fellegvárrá válásában elvitathatatlan érdemei vannak az egykori selyemiparban dolgozók étkezdéiből kinőtt bouchonoknak, a fine dining úttörőinek tekintett ún. mamáknak (les mères lyonnaises), a Nouvelle Cuisine legismertebb alakjaként számon tartott Bocuse-nek. Az ő örökségükbe ma is lépten-nyomon belebotlik a látogató.

Kép: Bouchon Les Lyonnais Facebook

A bouchonokban rusztikus ételekre számítsunk, amelyben

nagy hangsúlyt kapnak a belsőségek: a máj, a pacal, a birkaláb, a hurka.

A lyoni saláta (egy kupac levélen tetemes mennyiségű pirított szalonna kocka, kruton és posírozott tojás), a csukagombóc rákmártással (quenelle de brochet), a piros színű mandulagrillázs tart, sajtok közül pedig a St Marcellin és a habosra kevert cervelle de canut nem hiányozhat egyetlen étlapról sem. A finom falatokat a közeli Beaujolais és a Rhône völgyének kiváló boraival öblítik le.

Kép: Julien Bouvier / Lyon Tourisme et Congrès

Ezeknek az ételeknek a modern reinkarnációit kínálja a város egyik legtrendibb helye, a Food Traboule, egy reneszánsz palotában kialakított rendhagyó food court.

A csúcsgasztronómiát képviselő helyekből sincs hiány, a kétcsillagos La Mère Brazier az illusztris Mathieu Viannay vezetésével viszi tovább a maga korában szupersztárnak számító Eugénie Brazier örökségét.

Kép: La Mère Brazier Facebook

A rendkívüli asszony a 30-as években két háromcsillagos helyet vezetett, nem kis szerepe volt abban, hogy Lyont sokan a mai napig a gasztronómia fővárosának tekintik, nem mellesleg nála kezdte szakács karrierjét az ifjú Bocuse is.

Bocuse mindenhol

Monsieur Paul szelleme ma is belengi a várost, és nem csak a Bocuse d’Or idején. Kicsit kívül esik a városon, de

megéri elzarándokolni a nevét viselő világhírű étterembe, még ha esélytelen is asztalt foglalni a verseny ideje alatt.

A számára oly kedves Saône partján álló jellegzetes piros-zöld épület, az udvar közepén trónoló joviális bronzszobor, a freskókon látható életképek és persze a bejárathoz vezető járdára felvésett Bocuse d’Or győztesek nevei mind-mind fotóért kiáltanak.

Kép: Restaurant Paul Bocuse Facebook

Az emléktúra kihagyhatatlan helyszíne a Bocuse piac (Les Halles Paul Bocuse), amelyet gyakran emlegetnek Lyon gyomraként.

Koncentráltan található itt meg a gasztronómia színe-java:

kék homártól fügébe töltött libamájig, szarvasgombás brie sajttól petrezselymes békacombig, kaviártól bresse-i csirkéig tényleg minden van.

Kép: Les Halles Paul Bocuse Facebook

Csillogó szemű ínyencek, a napi bevásárlást végző elegáns dámák, a fényképezőgépüket kattogtató turisták és az osztrigát szürcsölő úriemberek békésen megférnek egymás mellett.

Kép: Les Halles Paul Bocuse Facebook

Az átlag helyi azonban inkább a szabadtéri piacokon vásárol, amelyek közül a Saint Antoine rakparti az egyik legnagyobb és legszínesebb, maga Bocuse is gyakran feltűnt itt aktív korában. Lenyűgöző árubőség, kézműves termékek, helyi specialitások, portékáikra büszke termelők és szakértelemmel válogató vásárlók - röviden: hamisítatlan francia hangulat jellemzi.

Örökség és multikulti

Sokszor vádolják a franciákat sovinizmussal - pedig ez sokszor inkább büszkeség (van mire), emellett azonban nagyon is nyitottak az újra.

Fiatal, nagyon kreatív séfek dolgoznak azon, hogy a lyoni identitást megőrizve tartsák lendületben a hagyományokat,

gyakran lazább, street food stílusban újragondolva a régi recepteket.

Végezetül muszáj megemlíteni a francia tacos-t, már csak azért is, mert kis túlzással minden utcasarkon árulják. A mexikói hangzás csalóka: a 2000-es évek elején egy helyi kebabosnak támadt az ötlete, hogy tortilla lapba csomagolja a húst, alaposan megtömi hasábburgonyával, meglocsolja sajtszósszal és téglalap formára hajtva kicsit meggrillezi - a hatalmas siker őt magát is meglepte. Egyszerű, olcsó és laktató - de nem kell mindig kaviár, nem igaz?


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra