Cikkek

Madary Orsolya - Kitzinger Szonja

2024. június 7.

Disfrutar , a világ legjobb étterme , Oriol Castro

Tavaly a Disfrutar a második helyet foglalhatta el a világ ötven legjobb étterme listáján, idén 1 helyet javított a 3 Michelin-csillagos étterem. A The World's 50 Best Restaurants díjakat június 5-én hozták nyilvánosságra Las Vegasban. Az eseményen a világ legjobb szakácsai és vendéglátóipari nagyágyúi gyűltek össze.


Oriol Castronak, Eduard Xatruchnak és Mateu Casañasnak, a Disfrutar séfjeinek 2024-benszámos oka van az ünneplésre. Idén 10 éves az éttermük, ami elnyerte a 2024-es világ legjobb étterme címet. A trió nem mellesleg a 2024-es Európa legjobb éttermének járó trófeáját is hazaviheti.


Castro, Xatruch és Casañas az El Bulliban találkoztak, a Disfrutar 2014-es megnyitása előtt. A séftrió fantáziadús ételeit kivételes technikai tudással készíti el, és a lehető legjátékosabb módon szolgálja fel. A séftrió


Tavaly a Magyar Konyha magazin munkatársa, Madary Orsolya nagyinterjút készített Oriol Castroval, az avantgárd konyha talán legismertebb képviselőjével, aki húsz éven át volt Ferran Adrià jobbkeze. Oriol Castro később séftársaival Barcelonába ment, hogy megalapítsa a Disfrutart, amely ma a világ legjobb étterme. Neve azt sugallja: „Élvezd az ételt és az életet!”


Az éttermet új ötletek, technikák, utak keresése, illetve azok megosztása jellemzi. A kreativitás végtelensége. Ez az örökségük az El Bulliból. Kutatnak, kísérleteznek, új technológiákat fedeznek fel és ezt megosztják a világgal. Évente 60-80 receptet dolgoznak ki, az új technológiákat pedig elérhetővé teszik mindenki számára, bemutatják konferenciákon, videón vagy könyvekben.Oriol Castro nemrég a Magyar Konyhának adott nagyinterjút


Oriol Castro nevéhez fűződik az El Bulli egyik legismertebb találmánya, a szifon használata, de ha kísérletezésről van szó, fáradhatatlan. Madary Orsolyának elmondta: foglalkoztatja a multiszferifikáció, amikor az algináttal előállított gömbök egymáshoz tapadnak és láncolatot alkotnak. A „kaviár” már mindenhol megjelenik a világon, de egymáshoz tapadó gömböcskéket még senki nem csinált. Érdekli emellett a sült tésztahab. A legismertebb fogásuk a pan chino (kínai kenyér) technológiája, amikor a folyékony tésztát szifonba teszik, lehűtés után olajban kisütik és kaviárral töltik. De készítettek már liszt nélküli hájas tésztát, és sokat kísérleteznek enzimekkel is.A DisfrutarrólOriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas minhárman szakácsként dolgoztak Ferran Adrià mellett, az El Bulliban, minden idők egyik leghíresebb éttermében. Ennek bezárása után, 2012-ben Cadaquésben megnyitották Compartir nevű éttermüket, majd 2014-ben Barcelona belvárosában a Disfrutart, amely ma már az avantgárd konyha egyik fellegvára. Az étteremben két menüsort kóstolhatunk, a klasszikus, illetve a legújabb fogásokat tartalmazó fesztiválmenü egyaránt 250 euróba kerül személyenként, ehhez a borválogatás további 125 euró. Választható egy „félalkohol”-tartalmú italválogatás, amely alkoholmentes borból és innovatív italokból áll. 2022-ben megnyílt a barcelonai Compartir, ahol kedvezőbb áron kóstolhatók a három séf fogásai, egyszerűbb környezetben és tálalással.
A varázsasztal


A Disfrutar különtermében maximum hatan foglalhatnak helyet. Itt egyedi élményt kapnak a vendégek, a vacsora végén pedig lerántják a terítőt az asztalról, amelyben a petit four-ok (búcsúzófalatok) rejtőznek. A varázsasztal Merche Alcalà belsőépítész és a három séf közös találmánya.


A világ 50 legjobb éttermeiről itt nézhető meg egy videó. A szuperligában, mely ide kattintva böngészhető nem szerepel magyar étterem. A 2. helyezett a baszk Asador Etxebarri, a 3. a párizsi Table by Bruno Verjus.

Érdekesség, hogy míg tavaly teljes volt a spanyol hegemónia – a világ legjobb étterme akkor a Limában működő Centrál, a második a barcelonai Disfrutar, a harmadik a madridi Diverxo volt – most befurakodott a dobogóra egy francia versenyző is. 


A legjobb női séf a brazil Janaína Torres (A Casa do Porco, São Paulo).A világ legjobb cukrásza: Nina Métayer, PárizsHozzánk legközelebb a bécsi Steirereck van, amely a 22. lett a rangsorban. 

A világ 50 legjobb étterme 2002 óta közvetíti a gasztronómia világának sokszínűségét. A világ legrangosabb éttermeinek éves listája a globális gasztronómiai trendek fokmérője, egyúttal iránytűje az egyedülálló kulináris élményeket kínáló helyeknek is.


A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott rangsor integritását és hitelességét.Kapcsolódó cikkek