A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. május 27.

A környékbeli piacok mellett Budapest egyre több kerületében tűnnek fel a ceglédi kistérség termelői. Az alföldi tanyákról zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsáru, tojás, méz, lekvár érkezik a fővárosba.

A XII. kerület lakói már régóta szerencsés helyzetben vannak, mert minden nap másik helyszínen találják meg az Alföldről érkező kistermelők standjait. Több szervezet is felkarolta a kistermelőket, akik maguk árulják portékájukat. Nyárapátiban, a tanyavilágban egy magyar tarka tenyésztőnél, valamint egy zöldség- és gyümölcstermelő mintagazdaságban jártunk, ahol a rebarbarától a csillagtökig az egrestől a padlizsánig minden megterem.

Bakosi Attila nyolcvan magyar tarkát tart, túrót, tejfelt, joghurtot és sajtot is készítenek a tejből, sőt negyven sertést is tarnak, hogy a tejtermelésből visszamaradt savót takarmányként használják.

A nyársapáti Zsámbergerék is családi gazdaságban gondolkodtak. Szilvia ceglédi jól kereső munkahelyét hagyta hátra, hogy hobbijának, a zöldség- és gyümölcstermesztésnek, lekvárok készítésének szentelje az életet. „Szerelem volt az első látásra” – meséli, miközben mutatja a legújabb terméseket. Talpalatnyi föld nincs szabadon hagyva. Rebarbara, közte mángold, cakkos levelű tölgysaláta, répa, kukorica, közé ültetve a tök, ahogy a régiek is tették. Fokhagyma, cékla, sóska és még sorolhatnánk, mert ami itt, a homokos talajon megterem, azt ültettek is a közel két hektáros területen.  Ezen kívül még van egy borsóföldjük és két hektár gyümölcsösük.