Cikkek

Orbán Szilvia

2020. február 18.

Ha a japán gasztronómia szóba kerül, a legtöbben azonnal ecsetelni kezdik, mennyire szeretik – vagy épp ellenkezőleg – a szusit, de ha a felszínt kicsit megkapargatjuk, hamar kiderül, hogy az emberek alig ismerik ezt az ősi konyhát.

A japán konyhaművészet nem merül ki csak a szusiban és a ramenben; csakúgy, mint bármely más kultúra, a japán konyha is óriási, a laikusok számára többnyire még ismeretlen háttértárral büszkélkedhet. A friss, makulátlan alapanyagairól, és egészséges fogásairól híres japán gasztronómia évezredes hagyományait még csak mostanában fedezik fel nyugaton – pedig legismertebb ételei egyikének, a már emlegetett szusinak is legalább 1800 éves múltja van.

Számos házias, laktató étel vár még tehát a nyugati világ felfedezésére, ezek közül mutatott be néhányat a Food Beastnek az Egyesült Államokban élő, ígéretes séftehetség, Kuniko Jagi, aki korábban a Michelin-csillagos Sona executive séfjeként tevékenykedett, és megmérette magát a Bravo Top Chef  című műsorában is. Jagi jelenleg egy máris remek értékelésekkel bíró, új vendéglátóhely, a Pikunico tulajdonosaként, a japán comfortfood dinamikus világát szeretné bemutatni az embereknek, egyben mindenkit arra buzdítani, hogy merjen eltérni a megszokott rendelésétől, ha legközelebb betér egy japán étterembe.

Mi az a comfort food?
A comfort food kifejezés magyarra nehezen fordítható, hiszen jelentése nem teljesen egyértelmű, mindenkinek kicsit mást jelent. Van, akinek egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételeket, másoknak az otthon főzött fogásokat. Pedig legközelebb talán akkor kerülünk a néhány évtizede a köztudatban lévő szófordulathoz, ha gyerekkori emlékeket idéző, laktató, házias, kényeztető fogásokat értünk alatta.

Japán curry

Ez a fogás rendkívül népszerű az országban, bár az évezredes hagyományokkal bíró japán konyha „csak” az 1800-as évek végén ismerkedett meg vele. Az Indiából származó alapváltozat az európai fűszerkereskedelem révén jutott el Japánba, ahol hamar a lakosság kedvence lett. A japán curryt általában rizzsel, burgonyával, répával és hagymával készítik, az íze pedig lágyabb, édeskésebb az indiai változatnál. Csirke és birka helyett ez a verzió inkább sertésből és marhából készül.

Japán omlett

Az eredetileg Franciaországhoz kötött tojásétel japán változata a tamagojaki, amit gyakran szolgálnak fel szusi mellé is. A nyugaton ismert, töltött omlettekkel ellentétben a tamagojakit feltekerik, vagy a tojást sütés előtt dúsítják (például pépesre tört rák- vagy halhússal). Két fő változata az acujakitamago és a dasimakitamago – az első egy vastag, négyzet formájú serpenyőben kisütött „rántotta”, míg az utóbbi egy légiesen könnyű, réteges tojásétel. Mindkettő készíthető sós és édes változatban is.

Burgonyasaláta

Talán meglepő, de a krumplisaláta a japán házias konyha egyik alapétele. Eltér a nálunk is ismert változattól, mert a főtt burgonyát a japánok összetörik, ecettel, sóval, borssal ízesítik, és zöldségdarabokkal, sonkával keverik.

Jakiszoba

A kevergetve sütött tésztaétel annak idején Kínából érkezett Japánba. Habár a nevében szerepel a szoba szó, aminek jelentése hajdina, valójában ennek az ételnek az alapja, maga a tészta, inkább búzalisztből készül. A fogást sertéshús és zöldségek (répa, hagyma, káposzta) hozzáadásával készítik, s speciális jakiszoba szósszal (szaké, mirin, szójaszósz, worchestershire-szósz, tonkacu-szósz, osztrigaszósz, cukor), sóval és borssal ízesítik.

Karaage

A lisztbe és keményítőbe forgatott, majd bő, forró olajban ropogósra sütött karaage lényegében a rántott hús japán változata. Leginkább csirkéből, ritkábban halból készítik. A húst általában sütés előtt marinálják (szója szósz, rizsecet vagy szaké, reszelt gyömbér és fokhagyma), majd liszt és keményítő 1:1 arányú, sóval, borssal ízesített keverékébe forgatják. A sütés a húsdarabok nagyságától függően 4-8 perc, ami alatt a hús külseje porhanyós-ropogósra sül, ám a belseje – a pácnak köszönhetően is – szaftos marad. Általában mártogatós szósszal kínálják, zöldségek vagy rizs társaságában.

Csahan

Mint sok más japán étel, a japán pirított rizs, vagyis a csahan gyökerei is Kínában erednek. Rengeteg elkészítési módja ismert, használható hozzá hagyma, fokhagyma, shiitake gomba, sertéshús, tofu, rántotta, darált hús, és persze mindenféle zöldség, tengeri herkentyűk is. Ízesítésére a só és bors mellett legtöbbször szójaszószt, osztrigaszószt, szezámolajat, illetve kacuobusit, szárított tonhalpelyhet használnak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra