Cikkek

Gonda Mariann, kép: SEB

2020. október 16.

A SEB-csoport, számos ismert háztartási kisgép márka (többek között a Moulinex, Krups, Rowenta) gyártója jövő tavasszal Tefal Includeo néven kenyérpirítóból, filteres kávéfőzőből és vízforralóból álló, vadonatúj tervezésű termékcsaládot dob piacra. A gépek fejlesztése során az idős és fogyatékkal élő emberek igényei kerültek a középpontba, de az esztétikai szempontok feláldozása nélkül.

Az elegáns fekete-bronz dizájn tűnik fel elsőként, de a valódi innováció az ergonómiai szemléletben rejlik. “Olyan termékeket akartunk fejleszteni, amelyek nem csúnyák és nem stigmatizálnak, minden vásárlónknak kedvezni akartunk a termékek jobb használhatóságával.” - magyarázza Joël Tronchon, a SEB-csoport fenntartható fejlődésért felelős igazgatója.

Az, hogy választásunk a reggeli- és italkészítéshez kapcsolódó termékcsoportra esett, egy egyszerű problémára igyekszik megoldást nyújtani. A reggeli gyakran az egyetlen étkezés, amelyet az autonómiájukat fokozatosan elveszítő idős emberek még önállóan készítenek, hiszen ebédjükről sokszor a család vagy szociális intézmények gondoskodnak. “Ez egy kapaszkodó számukra a mindennapi életben.” - hangsúlyozza Joël Tronchon.

Az Includeo a nagyközönségnek szánt termékcsalád, beleértve azokat az időseket és a fogyatékkal élőket is,

akik eddig állapotukból adódóan ki voltak zárva a használók köréből. Vagyis nem speciális termékekről, piaci résről van szó, hanem bárki által használható eszközökről, amelyek sajátos igényeket is figyelembe vesznek, emellett jobb- és balkezesek között sem tesznek különbséget.

Merőben új és humánus ez a szemlélet

A vállalat az inkluzív dizájn eszközével pozitívan reagál az eltérő igényekre, ezzel hozzájárul a különbözőség elfogadásához, az esélyegyenlőség megteremtéséhez. Szakemberekkel együttműködve kidolgozták a Good Design Playbook című kézikönyvet, amely irányt mutat a jelenleg érvényben lévő - de a speciális igényeket teljesen figyelmen kívül hagyó - gyártási sztenderdek újragondolásához. Hiszen bárki, élete bármely szakaszában korlátozottá válhat mozgásában, érzékelésében, értelmében - ez ellehetetleníti a leghétköznapibb rutinokat is.


Legyen szó betegségről, előrehaladott korról, fogyatékosságról, de akár csak alkalmi vagy ideiglenes mozgáskorlátozottságról (mint egy gyermekét karjában tartó szülő vagy egy múló kézsérülés esetében) - a használati tárgyak tervezésekor éppen ezekben a helyzetek érhető el lényeges életminőség javulás, amely nemcsak egy kényelmi plusz, hanem esély az autonómiára.

Az ördög a részletekben rejlik

Első ránézésre az újítások nem szembetűnőek. Apró részletek teszik az eszközöket könnyebben használhatóvá: javítottak a kezelhetőségen, a jelzéseken, a biztonságon. Minden aspektust hosszasan vizsgáltak, nevezetesen az APF France Handicap - a fogyatékkal élők jogait képviselő legjelentősebb francia érdekvédelmi szervezet - és ergoterapeuták részvételével szervezett tesztek keretében, amelyek során azonnal és konkrétan sikerült beazonosítani az átdolgozásra szoruló pontokat - ez tette lehetővé a prototípusok kidolgozását, majd a véglegesített tervek alapján a termékek legyártását.

A kávéfőző esetében például különös figyelmet fordítottak a víztartály mennyiségi jelzéseinek az olvashatóságára.

“Gyakori visszajelzés, hogy a használók szemüveg nélkül nem látják a jelzéseket. Ezért aztán megnöveltük a karaktereket és a köztük lévő távolságot.”

- árul el részleteket Kim Helmbod, a SEB-csoport fejlesztési igazgatója.

Ugyanezt a megoldást alkalmazták a vízforralónál is. A duplafalú kannának, amely megakadályozza, hogy megégessük magunkat, az a hátránya, hogy megnehezíti az értékek leolvasását. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy műanyagból készüljön a kanna, amely kevésbé vezeti a hőt. “Ráadásul a duplafalas megoldás sokba kerül, így viszont tudtuk tartani a célt, hogy a termék a közepes árkategóriában maradjon.” - magyarázza Kim Helmbod.

A vízforraló űrtartalmát 1 literben állapították meg, hogy még teli állapotában is könnyű maradjon. “Ez a mennyiség logikusnak tűnik a várható használat fényében, mivel az idős emberek gyakran egyedül élnek.” - érvel a dizájner. A ki/be kapcsoló gomb a fogantyú tetejére került, hogy jól látható és könnyen hozzáférhető legyen.

A kenyérpirítónál a legfontosabb újítás egy integrált csipesz,

amelynek segítségével a szeleteket égési sérülés kockázata nélkül lehet kivenni. Az eszközt a készülék oldalára lehet pattintani, így akadályozva meg, hogy elkallódjon. Az ergonomikus kialakítás jegyében nagyobbak lettek a grillezőrések, a lenyomógomb és az időkapcsoló jelzései.

A termékcsalád 2021 márciusában jelenik meg a piacon, egyelőre Franciaországban, pontos áruk egyelőre nem ismert, de a SEB tervei szerint közepes árfekvésre számíthatunk.

A használati utasítások is újjászületnek


A fenti fejlesztésekkel párhuzamosan a cégcsoport erőfeszítéseket tesz azért is, hogy a használati utasítások könnyebben érthetőek legyenek.

A túl apró betűket és az érthetetlen sémákat apránként száműzik, helyüket átveszik a piktogramokkal tarkított szellősebb szövegek.

(Őszintén reméljük, hogy a későbbiekben a fordítások is megkapják a nekik járó gondosságot.) Ezek a változások első körben a bonyolultabb Cookeo és Companion elektromos főzőedényeket érintik.

A SEB a kellemetlen meglepetésekkel is leszámol

A vállalatcsoport, amely piacvezető a kis háztartási gépek piacán - világszinten évente több, mint 360 millió értékesített készülékkel - tudatában van környezetvédelmi felelősségének. Átfogó fenntarthatósági stratégiája keretében vállalt kötelezettségei felölelik a termékek teljes életciklusát: a fejlesztéstől kezdve a beszerzésen át a gyártásig, és még azon is túl.

Épp a vásárlás utáni időszakot érinti az a szimpatikus kezdeményezés, amellyel a SEB szembemegy a "tartós" fogyasztási cikkekre gyakran jellemző tervezett elavulás gyakorlatával: az átalánydíjas javítás bevezetése, a teljes termékpalettára.


Egy meghibásodott készüléknél, ha már nem garanciális, a javítás és a pótalkatrészek költsége gyakran majdnem többre rúg, mint egy új vásárlása, nem beszélve az utánajárásról, időveszteségről. A SEB ettől igyekszik megkímélni vásárlóit: a készüléket egy szerződött szervizben leadva, azt fix áron megjavítják (bármi legyen is a baja), 6 hónapos garanciával.

Egyszerű, gyors, tervezhető és környezetbarát.