A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. január 21.

Igazi régi vágású cukrászda a Z. Nagy Cukrászda Szegeden. Z. Nagy Rózsika, vagyis Margitáné Z. Nagy Rozália mestercukrász fogalom a városban. Az üzletben mindenen rajta tartja szemét, ha egyszer bejön egy vendég, legközelebb már tudja, mit kér, mi szeret. Most például sláger a frissen sütött kiflivel készült hot dog.

Édesapja 1940-ben a Széchenyi téren nyitott cukrászdát, ám a II. világháborúból visszatérve istállót talált a helyén. Sok időbe került, míg talpra álltak, 1951-ben pedig államosították az üzletet. Az apa 1954-ben kerékpárral járta a várost, és felfigyelt rá, hogy errefelé sok az iskola, azért döntött a József Attila sugárút mellett, ahol a cukrászda ma is áll. Sajnos az iskolákból mára kettő bezárt, s megcsappant a gyerekek alkotta stabil vendégkör, akiknek a főnök asszony reggelenként zacskóban nyomja a kezükbe a sütiket. Délután fagyiznak, és behozzák a szüleiket is. Rózsika az édesapja idején megszokott süteményeket szereti, de mára fontos lett a délelőtti reggelizősüti is.

"Reggel mindenki éhes, és örülnek az újfajta kifliknek, szendvicseknek. Változtatni kell. Nem véletlen, hogy Európában mindenhol együtt volt a pékség és a cukrászda. Több lábon kell állni, de én csak ebben az egy üzletben tudok gondolkodni" - mondja Rózsika, és készségel elhisszük, hiszen nem lehet ilyen szeretettel törődni a vendégekkel, csak ha személyesen is jelen van az ember.

A lisztet Makóról hozatják, és csak friss gyümölcsöket használnak. Országos fagylaltversenyeken is indulnak, 2011-ben a "nagyi sajt" elnevezésű fagyijuk harmadik lett. Tóth Zoltán cukrászmester grillázsdíszítésű "citromos tea vörös áfonyával" elnevezésű fagylaltjával csupán egy kellemes tapasztalatot nyertek, de Rózsika szerint ez is továbbvisz. Indit (Rózsika lánya) továbbvihette volna az üzletet, de korai halála sajnos ezt megakadályozta. Az unokák, Patrik és Ármin előtt adott a lehetőség, hogy folytassák a családi hagyományt. Menyasszonycsók, puncsos desszert, Suhajda, konyakos meggy, falatnyi sajtos fánk, lepényszerű bécsi túrós, indiáner, mignon. Ami jó, azt mindig elő lehet venni.

Rózsika reménykedik, hogy egyszer eljön megint az az idő, amikor szabadnapot lehet tartani - legalább egyet. Egyébként fáradhatatlanul dolgozik, tanít, egy időben francia diákokat is fogadott. 2012-ben Szeged Emlékéremmel tüntették ki.