Cikkek

Orbán Szilvia

2020. november 17.

Évről évre kiszámíthatóan érkezik, mégis mindig meglepődünk rajta – hiszen még alig hullottak le a falevelek, de a kirakatok máris karácsonyi fényekben pompáznak – újra itt a karácsony, s ha még nem tettük, ideje ajándékok után nézni.

Az idei év nagyon másképpen alakult, mint a korábbiak, és a világjárvány a karácsonyi készülődésre – s várhatóan a hangulatra – is rányomja a bélyegét. Sokakat már az előző években is taszított az ajándékok után kajtató tömeg, és az embereken ilyenkor eluralkodó kollektív pánik – ők az ajándékokat eddig is szívesen szerezték be egy-egy internetes piactéren. Azonban nem kell különösebb jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy kijelentsük: 2020 utolsó heteiben minden bizonnyal megdőlnek majd az internetes vásárlási rekordok.

A rendelésekkel viszont nem árt igyekezni, hiszen például egy távol-keleti portálról megrendelt, levélként feladott küldemény szállítási határideje akár 4-6 hét is lehet. Azért is érdemes előzetesen tájékozódni a rendelési feltételekről, mert bizonyos oldalakon a szállítás díja is elég borsos, így sokszor nem elég a kifejezetten jutányos termékárral számolni. Ráadásul, a koronavírus-járvány miatt most olyan oldalak, amelyek korábban gond nélkül szállítottak a mi régiónkba, biztonsági okokból ideiglenesen felfüggesztették a csomagküldést Magyarországra is.

Nem árt tehát résen lenni, és nem rutinból rendelni – sok időt és bosszúságot megtakaríthatunk így.


Az ajándék persze lehet extra és nagyvonalú, de sokszor már egy apró eszköz, jópofa ötlet, vicces kiegészítő is képes nagy örömet okozni, főként akkor, ha érezhető mögötte a figyelmesség, a törődés, az odafigyelés. Ráadásul a kettő nem is kell, hogy kizárja egymást, hiszen egy-egy komolyabb ajándék mellé is kiválóan passzolhat egy jól eltalált apróság.

Ilyenkor remek terep az internet, ahol az óriási piacterek végeláthatatlan kínálatából szinte bármi beszerezhető a pénztárcabarát, ötletes kütyüktől a hasznos, praktikus eszközökön át egészen egy-egy igazi különlegességig.


Ebben az évben sokan fordultak a konyha felé olyanok is, akiket korábban nem vonzott különösebben ez a közeg. De akár újdonsült, akár tapasztalt konyhatündérnek keresünk ajándékot, a hatalmas online kínálatban biztosan találunk valamit, amivel örömet okozhatunk.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is körbenéztünk kicsit, és gyűjtöttünk néhány kedvcsináló ötletet.

LELKES KEZDŐKNEK


Ők azok, akik a jól (ki)használható, időtálló ajándékoknak örülnek elsősorban, de a figyelmes ötleteket is nagyon értékelik.

Fűszeraprító olló – 4,99 USD (kb. 1500 forint)

(Ebay)


5 pengés olló, a friss fűszernövények gyors felaprításához. Nem létszükséglet, de olyasvalakinek, aki még bátortalanabbul használja az éles késeket, praktikus ajándék lehet.

Üveg teáskészlet – 11,06 USD (kb. 3300 forint)

(Aliexpress)


Ebből a látványos készletből öröm teát inni. Szép formájú, szűrős kanna és hozzáillő, 6 hagyományos, ázsiai stílusú csésze.

Fűszernövénykert a konyhapulton – 20 USD (kb. 6000 forint) + szállítás

(Uncommon Goods)


Trendi, vintage hangulatú edények, passzív hidroponikus rendszerrel, hogy a növénykék nevelése még egyszerűbb legyen.

8 darabos késkészlet blokk – 138-215 USD (kb. 40-65 ezer forint)

(Aliexpress)


Pakka markolatú, 67 rétegű damasztolt, rozsdamentes pengéjű kések, praktikus, akác blokkban. Igényes megjelenésű, sokrétűen használható kések, ami bármilyen konyhát feldob.

GYAKORLATIAS HALADÓKNAK

Ők azok, akiknek a mindennapjaihoz szorosan hozzátartoznak a konyhai tevékenységek is, nekik praktikus, a munkájukat segítő darabokat ajándékozzunk - természetesen személyes érdeklődési körüket szem előtt tartva.

Kézi tejhabosító – 17,99 USD (kb. 5400 forint) + szállítás

(Ebay)


Ez a tejhabosító igazi közönségkedvenc: a különböző netes piactereken sorra kapja a maximális értékeléseket. Esztétikus és praktikus kézi kivitel, ugyanakkor a méretéhez képest figyelemreméltó teljesítmény – ezek az eszköz legjobb tulajdonságai a vásárlók szerint.

Öntöttvas pizzaserpenyő – 26,10 USD (kb. 7900 forint) +szállítás

(Ebay)


Egy ehhez hasonló sütőalkalmatosság időtálló konyhai befektetés – ráadásul még isteni, ropogós pizza is készül benne. Kész főnyeremény!

Személyre szabható tésztanyújtófa – 29,90 USD (kb. 9300 forint) + szállítás

(Etsy.com)


Egy ilyen nyújtófával a legegyszerűbb keksztészta is új szintre lép. Az ügyes kezű készítő ugyanis vállalja, hogy az általunk megadott nevet, vagy egy rövidebb idézetet, mondatot rávési az eszközre, néhány más díszítőelem (rózsák, szívek, csillagok stb.) társaságában.

„Északi alkony” sajtkés-szett – 32 USD (kb. 9600 forint) + szállítás

(Anthropology)


Igazán ünnepi, gyöngyházmarkolatú sajtkések, amiket az ember alig vár, hogy egy-egy jeles alkalomkor elővehessen.

Ünnepi, fa sütisdoboz – 32 USD (kb. 9600 forint) + szállítás

(Anthropology)


Akár ajándéknak is egyediek ezek a fa sütitartó dobozok, amik praktikusságuk és tartósságuk mellett, a rájuk festett motívumoknak köszönhetően igazi ünnepi darabok. Több méretben is elérhetőek.

MEGRÖGZÖTT FOODIE-KNAK


Nekik már minden konyhai alapcuccuk megvan, érdemes inkább az egyedi ötletek és különlegességek felé venni az irányt.

Üveggömb palackdugók – 24 USD (kb. 7200 forint) + szállítás

(Uncommon Goods)


Csodás, kézműves üveggömbökkel díszített palackdugók. Válasszuk a megajándékozott kedvenc színét, vagy keressük meg, melyik illik a születési hónapjához.

Falra rögzíthető borospohár tartó – a kád mellé – 38,40 USD (kb. 11500 forint) + szállítás

(Uncommon Goods)


A tengerpartról válogatott kavicsokkal készített, csempére erősíthető pohártartóban illatozó bor látványa nyegle dekadenciát ad az esti lazító fürdésnek. Mert megérdemeljük.

Kombucha kezdőcsomag – 34,99 GBP (kb. 14 ezer forint) + szállítás

(Ebay)


1,4 literes zárható üvegkancsó organikus starterrel. A jóslatok szerint a kombucha a jövő év egyik nagy trendje lesz, egy igazi foodie jó, ha már most kikísérletezi a saját változatát.

Dizájn kancsó – 58 USD (kb. 18500 forint) + szállítás

(Anthropology)


Kézzel festett, botanikus témájú, elegáns kancsó, ami bármilyen asztal díszére válik. Ugyanitt beszerezhető a hozzáillő szószos kiöntő és tál is.

RÁADÁS


Egy gasztromániásnak persze nem csak ételt, italt és konyhai eszközt ajándékozhatunk, erre is mutatunk példát:

Beeropoly – 38,40 USD (kb. 11500 forint) + szállítás

(Uncommon Goods)


Sörivós, társasági játék, főként az ital híveinek.

Borszappan szett – 30 USD (kb. 9100 forint) + szállítás

(Uncommon Goods)


Borok – szappantestbe zárva. Csak elsőre tűnik kissé bizarr gondolatnak, hogy borillatú szappannal zuhanyozzunk, a valóságban egy ilyen tisztálkodószer használata tápláló és kényeztető hatású. Ráadásul igazán egyedi ajándék, ami nem jön szembe velünk minden nap.