Cikkek

Gonda Mariann, kép: Pixabay

2020. június 19.

apák napja

Június harmadik vasárnapján ünneplik a világ sok országában, köztük Magyarországon is egyre többen az édesapákat, nagypapákat. Ahogyan a nők lépésről lépésre haladnak az egyenjogúság rögös útján, úgy a szülőpár férfi tagja is megérdemli, hogy az édesanyákhoz hasonlóan neki szenteljünk egy különleges napot az évben. Idén ez a nap június 21-re esik, de semmi pánik, van még egy napunk, hogy gyorsan beszerezzünk egy személyre szóló ajándékot a férfinak, akire elsőként néztünk fel.

“A férfihoz a hasán keresztül vezet az út” - tartja a mondás, megjegyzem, a legtöbb nőt is el lehet varázsolni finom falatokkal, ami persze mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy nem kell hozzá nemzeti konzultáció, hogy kijelenthessük, az apukák túlnyomó része (is) szeret enni. Néhányuknak azonban különleges a viszonya az ételhez, az étkezéshez. Akár azért, mert hazafias haspókként hangoztatja a kiváló minőségű alapanyagok, évszázados hagyományok fontosságát, és ortodox módon ragaszkodik az autentikus receptekhez. Akár azért, mert

született ínyencként a kikapcsolódás számára egy minden részletében tökéletes vacsora, és megesik, hogy utazásait tervezve előbb foglalja le az éttermet, mint a repülőjegyet.

Vagy mert igazi foodie, aki teljesen naprakész az új helyeket, trendeket illetően, és mindig tudja, mit hol kell enni. És vannak a kulináris alfahímek, akik nem átallnak maguk a tűzhely mellé penderülni és csodákat varázsolni a családi asztalra. Végül pedig ne feledkezzünk meg azokról az édesapákról sem, akiknek a tudománya ugyan csak a kovászos uborkáig terjed, de abban verhetetlenek.

Előfordul, hogy családtagunknál halmozottan jelentkeznek a fenti tünetek, de kétségbeesésre semmi ok, ez nem egyedi eset. Sokkal ritkább jelenség, hogy a felköszönteni kívánt személy valamilyen rejtélyes okból nem tartozik egyik csoportba sem - tehát még enni sem szeret - ha Ön ezt tapasztalja családjában, akkor nyugodtan lapozzon tovább. Illetve inkább mégse, hiszen a lista univerzális, kortól, nemtől, mindenféle hovatartozástól függetlenül újrahasznosítható, garantáltan nem okoz csalódást senkinek, aki a kulináris élvezetekre fogékony.

Elöljáróban még annyit, hogy a saját kezűleg, szeretettel készített, személyre szabott figyelmesség minden apukát levesz a lábáról, legyen az finomság, gyerekrajz vagy közös program. Előfordul azonban, hogy ehhez nincs elegendő idő, energia vagy kreativitás. Ekkor sem dől össze a világ, az alábbi összeállítás erre az eshetőségre igyekszik tippeket adni.

Tűzmesternek


A tűz ősidők óta megbabonázza az embert, a lángokkal bánni férfias feladat.

A tüzeskedést ezért sok férfi szívesen vállalja, nekik testhezálló ajándék lehet egy grillkészlet otthoni sütögetéshez

vagy egy hordozható barbecue, kiránduláshoz, horgászathoz.

Forrás: Valiant

Természetjáróknak


A nyársfaragáshoz és szalonnasütéshez elég egy jó bicska, de van, akinek nomád körülmények között is fontos a szép terítés, ő biztosan értékelni fog egy elegáns piknik hátizsákot, talpas poharakkal, abrosszal. Ne felejtsük el kedvenc borával és némi harapnivalóval feltölteni az erre szolgáló rekeszeket!

Forrás: NKP Shop

Kávéfüggőknek


Egy stílusos termoszbögre praktikus és környezettudatos ajándék, ha ennél exkluzívabb meglepetést keresünk, egy autós kávéfőző tutira célba talál a frissen főzött eszpresszó híveinél.

Forrás: Handpresso

Konyhai virtuózoknak


Nincs az a konyha, amelynek a felszereltségén ne lehetne javítani, egy feketeöves hobbiszakácsnak pedig egy profi késkészlettől vagy egy márkás serpenyőtől rögtön könny szökik a szemébe.

Akinek fontos a külső


Nem a ruha teszi a szakácsot, de konyhai teljesítményének nagyrabecsülése jeléül megajándékozhatjuk apukát egy nevére hímzett séfkabáttal is. Azon túl, hogy viselőjének, mint minden egyenruha, különleges vonzerőt kölcsönöz, még ráadásul arra is ösztönzi, hogy, tudása legjavával kényeztesse családját. Ha a séfkabát túlzásnak tűnik, természetesen egy szép kötény is hasonló hatàst érhet el.

Tudásszomjra


Nem ritka manapság az sem, hogy a teremtés koronája nem egyszerűen főzni, hanem alkotni vágyik, nekik

ajánljuk a különböző workshopokat, tanfolyamokat, ahol elsajátíthatják a mesterfogásokat, a sörfőzéstől a tortadíszítésig, a sajtkészítéstől a kenyérsütésig.

A főzőiskolák családi programokat is kínálnak, az együtt töltött vidám pillanatoktól az élmény csak még emlékezetesebb lesz.

Betűéhségre


A könyv, az örök klasszikus, az ajándékok Jolly Joker-e soha nem megy ki a divatból. Szerencsére a magyar könyvesboltok kínálata évről-évre egyre igényesebb és gazdagabb. Csak győzzünk választani. Szuperhősnek Superfood, környezettudatosnak Zerowaste, foodie-nak Gasztrokalauz, tűzmesternek Grillkönyv vagy bármi más, a lényeg, hogy ne a könyvespolcon porosodjon majd. Ha pedig biztosra akarunk menni, jusson eszünkbe a Magyar Konyha előfizetés...

Étterembejárónak


Ugyancsak nehéz mellényúlni egy éttermi ajándékutalvánnyal, hiszen jól ismerjük a megajándékozott ízlését, ezzel ráadásul még jót is teszünk a krízis által igencsak megviselt, lassacskán magukhoz térő vendéglátóhelyekkel.

Bárkinek


Ha pedig még mindig tanácstalan, mivel lepje meg édesapját, egyszerűen vásároljon be kedvenceiből, vagy olyan különlegességekből, amelyek ritkán kerülnek az asztalra, tegye őket egy mutatós kosárkába, kössön rá egy szép masnit és fogyasszák el együtt, élvezve az ízeket és az együtt töltött időt.

Éljenek sokáig az édesapák!