A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Szabó Ágnes

2013. április 22.

Berlin igazi bio-metropolisz. A négymilliós világvárosban negyvenegy bio-szupermarket, nyolcvan kis biobolt található, és szinte minden sarkon nyílt bio-pékség, bio-kávézó. A biotáplálkozás itt már magától értetődő jelenség.

A bio pecsét

A legkisebb közös többszörös a bio tanúsítványok rengetegében a bio pecsét: ez a vevők fele az egyetlen útmutató. A legismertebb és legelfogadottabb Németországban a hatszögletű, zöld pecsét, ezt használja mostanra négyezer vállalat, és ezt nyomják több mint hatvanezer termékre. A bio Európában egy jogilag védett fogalom, de létezik rengeteg magán bio tanúsítvány és pecsét is, amik csak megnehezítik a vásárló dolgát, ha az a valódi bioterméket akarja a véltektől megkülönböztetni. Pedig pont ez a pecsét, vagy a két legnagyobb gyártó, a Bioland és a Demeter márkajelzései a termékeken azok, amik miatt a vevő kész néhány euróval többet fizetni. És miért is ne bízna benne, hiszen ez a zöld hatszög a védjegye az állat- és klímavédelemnek, ez megy szembe a globalizációval és az agrárlobbival, az egészég és a jó lelkiismeret szimbóluma. A cégek, akik biotermékeket állítanak elő, a zöld keretben lévő hatszöggel deklarálják, hogy ők bizony betartják az EU ökológiai gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseit, azaz az általuk előállított élelmiszerekben a hozzávalók 95%-a ökológiai művelésből származik. Azt viszonylag kevesen tudják, hogy jelenleg az EU-ban, 47 adalékanyag engedélyezett, köztük olyanok is, mint a nitrit pácsó, ami a legújabb kutatások szerint rákkeltő hatású. A magán bio-szövetkezetek, mint a Demeter, vagy Bioland azonban magasabb követelmények elé állítják tagjaikat. Általában ragaszkodnak hozzá, hogy a tagok 100%-ban ökogazdálkodást folytassanak, míg az állami bio pecsét esetében megengedettek a vegyes formák. Az állatok táplálékának is 100%-ban bionak kell lennie és tilos az állatok szarvának megcsonkítása vagy a malacok kasztrálása érzéstelenítés nélkül.

Bioboltok és piacok

Jelenleg tizenhárom fiókkal a legnagyobb lánc Belinben a Bio-Company. Az első üzletüket a 90-es évek közepén nyitották meg, akkor még első és egyetlen bio-szupermarketként és ötezer termékre korlátozódott a szortiment. Ez ez ma már nyolcezer.  Ma már nemcsak a környezettudatos polgár vásárol biot, hanem az minden, magára valamit adó étterem is. És Berlinben nincs a hétnek olyan napja, hogy valamelyik városrész valamelyik terén, vagy parkjában ne rendeznének biopiacot. A legnagyobb a Maybach Uferen található, ahol 120 kereskedő kínálja friss sajtját, kenyerét, kolbászát, tojását vagy épp mentalevelét csokorba kötve.

Demeter és a bio-dinamizmus

Még jóval az EU ökorendelete előtt az ökológikus gazdálkodást folytató gazdák úgynevezett bio-termelőszövetségekbe tömörültek, ilyenek a Biokreis, a Bioland, a Demeter a Gäa és a Naturland. A különböző szövetségek különböző területekre fókuszálnak, de egy valami közös bennük: irányelveik a biogazdálkodást és a termékek feldolgozását illetően. És ezek az irányelvek jóval szigorúbbak az EU-s előírásoknál, ezek a márkák tehát a bio palettán is prémium márkának számítanak.

A Demeter az egyik legrégebbi szövetkezet, tagjai több mint nyolcvan éve dolgoznak a biodinamikus gazdálkodás elvei szerint, amik Rudolf Steiner elméletére vezethetők vissza. A központi gondolat az asszociatív gazdálkodás: a Demeternél a termelő, a feldolgozó, a kereskedő, tehát mindenki hozzájárul a piac alakításához, egyforma hangsúlyt kap az ökológikus gazdálkodás, a szociális szemlélet és a gazdaságosság fogalma, náluk fair árak és szociális felelősségvállalás képezik az alapot. Sokakkal ellentétben nem a talaj és a természet fenntartása a cél, hanem annak egészségesebbé tétele. Az ilyen szövetkezetekben folyamatosan gondoskodnak róla, hogy a talaj humuszrétege növekedjen. Ez nagyon fontos a klímaváltozás korában, hiszen a humusz nagy mennyiségű széndioxidot köt meg, így ellene tud hatni az üvegházhatásnak.

Saját maguk gyártotta készítményekkel növelik és támogatják a talaj termékenységét, a titkos preparátumot trágyából, gyógynövényekből és ásványokból állítják elő és az ilyen talaj nagy mértékben hozzájárul az élelmiszerek aromájához. Németországban 1400 gazdaság folytat biodinamikus művelést hatvanezer hektárnyi területen, ebből 330 a Demeter márkanév alatt tevékenykedik. A márka minden kontinensen megtalálható, éves forgalmát 220 millió euróra becsülik.

„Mi a minőségre és olyan emberekre, termelőkre, feldolgozókra támaszkodunk, akiknek fontos, hogy értéket hozzanak létre és értéket őrizzenek meg. Mert két út áll előttünk, vagy ökológiai szemlélettel táplálkozunk, vagy nem, de az oda vezet, hogy hamarosan sehogy sem fogunk táplálkozni.”- fogalmazott Renée Herrnkind a Demeter kommunikációért felelős igazgatónője.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra