A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2019. október 27.

655 szakácssipka repült a levegőbe Brüsszelben a Gasztronómia éve nyitányaként. A belga főváros idei legnagyobb eseménye ezzel a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerül.

Brüsszelben idén minden a gasztronómia körül forog. Étteremmé alakított városnéző villamosok, múzeumi (íz)tárlatvezetések, gasztroünnep a Grand Place-on.

A belga fővárosban minden harmadik év tematikus év. 2006 a divat, 2009 a képregény éve volt, 2012 pedig a gasztronómia éve. Ezért gyűlt össze a szakácsok serege a város főterén. Kocsmárosok, hagyományos, avantgárd és Michelin csillagos séfek.

Brüsszelben programok tömegével várják a gasztroínyenceket. Az egyik legizgalmasabb program a "Villamos élmény", amely mint neve mutatja, gasztronómiai és egyben turisztikai élményt kínál. Az utazók a villamos-étteremben a belga konyha hagyományos fogásait kóstolhatják meg neves séfek tálalásában, miközben körbeutazzák a belga fővárost. A kétórás programon egyszerre harmincnégy utas vehet részt.

Júniusban nyílik a másik szenzáció, a Lebegő étterem. Brüsszel felett négy hétig egy luxusétterem lebeg, minden héten másik városrészben és más Michelin csillagos séf irányítása alatt. A 22 fős étteremben biztonsági övvel bekötve fogyaszthatjuk el a személyenként 150 eurós vacsorát.

A belga termékek népszerűsítése, hagyományos receptek versenye, elfeledett zöldségek bemutatása, csokoládéüzem látogatás, sörbemutatók és más események sora várja az érdeklődőket. A piacok, éttermek, bisztrók, sörözők, parkok mind külön programokat találtak ki ez alkalomból. Lesz kistermelői bemutató, pezsgővacsora, gourmet filmvetítések.

A Természettudományi Múzeumban Érzékek címmel szeptemberig látható interaktív kiállítás, arról, hogyan befolyásolja életünket (és étkezésünket) a látás, hallás, tapintás és az illat.  A Hadtörténeti Múzeumban "Milyen kosztot kaptak a középkori lovagok, Napóleon katonái, illetve a 19. század matrózai" címmel nyílik kiállítás.

Brüsszel kihasználja adottságait, a gyönyörű főteret, az elegáns éttermeket, a sörözők sokaságát, a belga gasztronómia hírét és valószínűleg több millió embert vonz a városba az eseménnyel. Budapest példát vehetne róla.

www.brusselicious.be

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra