Cikkek

Horváth Ágnes

2021. május 6.

Már a hazai boltok és szupermarketek pultjaiban is találunk húshelyettesítő, kizárólag növényi alapanyagokból készült termékeket, amelyek igyekeznek megidézni az állati eredetű készítmények textúráját és ízét. Ezek sikerén felbuzdulva a világ több pontján is elindultak fejlesztések a tengeri herkentyűk hasonló jellegű pótlására, mi több, már elkezdődött a növényi alapú halpótlók fenntarthatósági tanúsítványának kidolgozása is.

A húshelyettesítők fejlesztése már évek óta foglalkoztatta világszerte az élelmiszeripari szakembereket, hiszen az állattartás jelenlegi volumene nem fenntartható, és hosszabb távon nem lesz képes megfelelő módon kielégíteni a folyamatosan növekvő igényeket. És bár a tofu vagy a szejtán már régóta használatosak az állati eredetű fehérjék kiváltására, ám ezek íze és állaga nem igazán hasonlít a húséra.

Nagyjából két éve robbantak be az első növényi alapú húsimitációk, amelyek első körben hamburgerekbe töltve váltják fel a húspogácsákat,

de azóta már készülnek darált „húsok”, „virslik”, „húsgombócok” és egyéb helyettesítők, éttermeknek és házi konyhákba, vegánok és mindenevők számára.  

Mindezek után nem meglepő, hogy immár a tengeri alapanyagok kiváltására is megjelentek hasonló, fehérjegazdag, kizárólag növényi eredetű termékek – már csak azért sem, mert a halászat és haltenyésztés területén is komoly környezetvédelmi és etikai problémák mutatkoznak, fejlesztőiket is épp az ezekre adott válaszok motiválják.

Az amerikai Good Catch alapítói szerint a növényi alapú étrendek ízletesek, biztosítják a tápanyagszükségletet, vegánok és húsevők  számára egyaránt fogyaszthatóak – és az sem elhanyagolható szempont, hogy segítenek környezetünk védelmében. Termékeik hatféle hüvelyes kombinációját vegyítik természetes alapanyagokkal, és biztos nincs bennük pálmaolaj, transzzsír, mesterséges színezék vagy aroma. Tonhal-, halburger- és rákburger-imitációik többféle ízesítésben érhetőek el, amelyek voltaképpen bármilyen receptben kiválthatják az eredeti vízi élőlényeket.

A néhány hónapja debütált svéd Hooked csapata a túlhalászat és a túlzsúfolt halfarmok kiiktatása érdekében alapított startupot, amely nemrég egy komoly tőkebefektetésnek köszönhetően piacra dobhatta első termékét. A Toona nevű

tonhal-helyettesítő alapját szójabab, napraforgó-olaj és alga képezi,

további természetes eredetű hozzávalókkal megspékelve, és ez is sokoldalúan felhasználható, szusitól pizza-feltétig. Első körben a skandináv közönség próbálhatja ki termékeiket.

A kizárólag nők által alapított Mind Blown családi vállalkozás tagjai korábban „valódi” tengeri termékekkel dolgoztak, ám pályafutásuk 20 éve alatt túl sok visszásságot láttak a halászattal, haltenyésztéssel kapcsolatban. Ők a félkész termékek piacára fókuszálva többek közt kókuszbundás rákot, Szent Jakab kagylót, rákot és rákburgert készítenek  – konjak lisztból, növényi alapú zselésítőből, keményítőből.

A Vegan Zeastar tapiókából készült sashimiket, tonhal- és lazac-imitációkat, bundázott tintahalkarika-, valamint rák-pótlékokat kínál, a hozzájuk illő, szintén kizárólag növényi alapú szószokkal körítve. Az Ocean Huggers paradicsomból, szójaszószból, cukorból, vízből és szezámolajból készült elegye idézi a nyers tonhalat, míg az angolnát padlizsán, szójaszósz, mirin, cukor, olajak és konjak-liszt megfelelő mixe adja.

No de vajon milyen lehet ezen termékek íze? Bár itthon még nem elérhetőek, de fogadtatásukról sokat elmond, hogy a külföldi online piactereken szinte mindegyik halpótló esetében a kereslet meghaladja a kínálatot és hosszas szállítási időre kell számítani. Egy azonban biztos: ezekből szálka nem fog senki torkán akadni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra