A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Riedl Annamária

2012. április 7.

A keresztény tanítás szerint Krisztus feltámadásának ünnepével, Húsvét vasárnapján véget ér a nagyböjt. A hívek ekkortól vehetnek húst magukhoz ismét; innen a "húsvét" elnevezés is.

"Húsvét napján gyorsan szalad
Nyuszi és a bárány,
Torkos legény délutánra
Alig áll a lábán"

A X. századtól a húsvéti szokások kiemelt mozzanata a húsvéti ételszentelés. A hívők kendővel letakart kosárban a délelőtti, ünnepi misére viszik a sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is. A szertartás végén a pap megáldja a csomagot, majd hazatérve az ünnepi asztalnál minden családtag kap a templomot járt ételből. A hagyomány szerint a hosszú böjt után a megszentelt ételek védik az embereket a mértéktelenség kísértésétől.

Szükség is van erre, hiszen a mértékletesség fontosságára már a IV. században ekképp figyelmeztetett Aranyszájú Szent János: "Ne cselekedjetek úgy, mint sok keresztény, kik a böjt végével mintha rabságból szabadultak volna ki, minden illedelem nélkül sietnek az asztalhoz: mintha minden törekvésük az volna, hogy azon lelki hasznot, melyet a böjttől és általa nyertek, a mértéktelenség által minél hamarabb elveszítsék."

Magyarországon a húsvéti sonka, kalács, tojás, bor és más finomságok sorában az ünnepi asztalokról nem hiányozhat a pálinka sem, az ivásban azonban a mértékletesség és az óvatosság ilyenkor ugyancsak ajánlatos! A böjtben megtisztult gyomor számára megterhelő lehet az erős szeszesital, és a hirtelen előálló bőséges kínálat is próbára teheti az embert. Az egyénenként eltérő alkoholtűrő-képesség miatt, már a locsolkodás kezdete előtt érdemes tervet készíteni, hogy alkalmanként mit és mennyit szabad meginni. Aki házról házra járva, mindenütt "csak egy kis kupicával" fogyaszt, a sokadik helyen már szinte biztos, hogy belebicsaklik a locsolóversbe, akkor pedig ugrott a pirostojás - és ez még csak a kisebbik baj...

Az évről évre elismételt alapszabályt mindenképp érdemes felidézni: Nem kell erőltetni a kínálgatást! És akkor sem szabad megsértődni, ha a vendég ugyan még szalonképes állapotban, de már kissé pityókás fejjel érkezik. Ilyen esetben jobb inkább gyógyírt keresni a panaszaira, és el kell felejteni a további zsíros ételek vagy a tömény szeszek kínálgatását! Egy kis gyógytea vagy ásványvíz sokat javíthat az állapotán - hálás is lesz ezekért - főzőtudományunkat és az ünnepi látogatásra tartogatott szeszesitalainkat pedig igyekezzünk majd egy másik alkalommal megcsillantani!

Nem törvényszerű persze, hogy idáig eljussanak az egymás után érkező locsolkodók. És ehhez nem kell a szokásos sonkák, kolbászok, borok és pálinkák helyett gabonacsírát, müzlit vagy ionkezelt forrásvizet kínálni! A húsvéti repertoár jó ötletekkel megújítható: Zsíros ételek helyett kerüljenek az asztalra gyomrot kímélő, soványabb húsfélék, a töményen cukrozott vajas sütemények helyett óvatosan édesített, szárazabb finomságok. Az italok is gondosan válogatott darabok legyenek. Az üzletekben beszerezhető pálinka - amennyiben ezen a néven kínálják - már önmagában is garancia sikerre és a jó minőségre.

A "mézes", és egyéb, ízesített szeszesitalok egyik fő összetevője lehet ugyan a pálinka, de mivel ezek édesítő-, vagy aromásító anyagokat is tartalmaznak, ezért a "tiszta" pálinkáknál erősebben terhelhetik a gyomrot - Húsvétra tehát nem a legjobb választás.

Az italok összeállításakor érdemes az egyszerűségre törekedni. A pálinkánál maradva: Olyat kell választani, amelyik nem a végletesen magas alkoholtartalmával, vagy a különlegesen karakteres, egyéni ízével hívja fel magára a figyelmet.

Húsvétkor előfordul, hogy az egymás utáni helyeken borral és pálinkával egyaránt kínálják a locsolkodót - nem túl szerencsés kombináció, de ha nem sikerült egyiket sem visszautasítani, akkor - a "boros előzményre" felkészülve - a leghelyesebb ízvilágban és alapanyagban is közelíteni az italokat egymáshoz. A szőlő-, vagy a szőlőtörköly-alapú, illetve az apró szemű gyümölcsökből készült párlatokat ennek a szempontnak tökéletesen megfelelnek.

Szerencsére a kínálat bőséges, így a jó minőségű italok között a saját ízlést is szem előtt tartva megtalálható a keresett pálinka...

...amit aztán, vendégeikkel koccintva a hölgyek is nyugodtan megkóstolhatnak. De persze mértékkel! Mert Húsvét napján elég csak a kölnivíztől elázni!

Húsvéti pálinkaajánló

Agárdi törkölypálinka

Az idén 10 esztendős manufaktúra 10 új termékkel ünnepli sikereit, és köszöni meg a vásárlók bizalmát. E sorozatban az egyik első a 2012-es törkölypálinka, amely egészen új oldaláról mutatja be, ezt a - sokak által túlságosan erősnek, szélsőséges vélemények szerint "büdösnek" tartott - italt. Az agárdiak törkölypálinkája egészen más! Az első meglepetés az illata... igen, illata, mert ez a törköly a zölddióra emlékeztető parfümös-fás jellemzőivel igencsak meglep. Az íze pedig selymes, gyümölcsös, amely nemcsak a szőlő zamatára, hanem a jó borokra is emlékeztet.

Árpád Vadász kökény pálinka

A békéscsabai Árpád család manufaktúrájában az igényes vadásztársadalom hagyományait tisztelő, és a magas szintű elvárásoknak megfelelő pálinkák készülnek. Nem tudni, hogy a húsvéti tojásvadászat a vadászhagyományok közé sorolható-e, de a Kökény Pálinka bátran ajánlható a házról házra vándorlásban, versmondásban vagy éppen evés-ivásban megfáradt locsolkodóknak. Különlegesen fanyar, gyümölcsös illatával figyelmet vív ki magának. Ez az ital úgy működik, mint egy filmajánló: illatával érdeklődést kelt, de a lényeget csak az íze árulja el.

Báró Harruckern fehér eper pálinka

Az igazi eper a fán terem, mert ami a földön szedhető, az - a közvélekedéssel ellentétben - bizony nem eper, hanem szamóca! Ez utóbbiból gyakran készítenek lekvárt, befőttet vagy szörpöt - esetleg még pálinkát is -, de az eperfa gyümölcséből tényleg csak pálinkát főznek. A Gyulai Pálinka Manufaktúra olyan terméket alkotott, amelynek sikerült megőriznie a gyümölcs jellegzetes, kissé fanyar illatát és ízét; "Jé, ez tényleg az eperfa gyümölcse!" - kiált fel, aki megkóstolja. De a hatás nagyon rövid: Annyi ideig mutatkozik, mint egy kakukkos óra kismadara. Nincs tehát égető érzés vagy kellemetlen utóíz, pusztán a meglepetés, és pár másodpercnyi, felszabadult öröm.

Márton és lányai Special Reserve Szeremley Pinot Noir törkölypálinka 

A Tolna megyei Györkönyben működő családi pálinkafőzde egyik specialitása a szőlőpálinka-termékcsalád. E sorozat kialakításában ismert magyar borászok, immár évek óta, nevüket is vállalva vesznek részt. A Frittman-, Hagymási-, Szeremley pincészetek legkiválóbb termékei itt pálinkává nemesülnek, és tovább öregbítik egy-egy bevezetett márka hírnevét. A Szeremley Pinot Noir törkölypálinka is ebbe a sorba tartozik: Tiszteletet parancsoló, afféle "vigyázzállásban fogyasztandó" ital. Erős, de ezzel nem ellenünk fordul, hanem értünk - jó közérzetünkért - dolgozik.

Panyolai elixír feketeribizli pálinka

A 2008-as Gyulai  Pálinkaverseny ezüstérmese, de díjai és elismertsége ellenére sem tolakodó ital. Illata és íze kellemes, visszafogott, se nem erős, se nem édeskésen gyümölcsös. Húsvétkor a lányos házak étel-ital kínálatát végigkóstoló férfiak megterhelt gyomrába nem hatalmas robajjal és csinnadrattával érkezik, hanem selymesen és lágyan, de szinte tudatosan azzal a céllal, hogy ott könnyed mozdulatokkal rendet tegyen.

Tarpa kisüsti szilvapálinka

Nehéz a dolguk a tarpaiaknak, mert folyamatosan küzdenek a nagy kérdéssel: Vajon mit készítsenek kiváló minőségű szilvájukból - lekvárt vagy pálinkát -, hiszen mindkettő nagyon finom és kelendő. A Tarpa Manufaktúra szatmári szilvapálinka illata azonnal árulkodik kiváló alapanyagáról. A termelők hitvallása szerint, ők a gyümölcsöt "pálinkává vadítják, a vad pálinkát pedig a megfelelő szakértelemmel gasztronómiai fogások mellé szelídítik". Magas - 50%-os alkoholtartalmával - ez egy erős, ugyanakkor megnyugtató ital. Olyan, mint egy határozott, baráti kézfogás.

Zsindelyes érlelt vegyes gyümölcs pálinka

Az első találkozás zavarba ejtő: Brutális, mindent magába foglaló illat, amely - meglepő módon - mégis harmóniát mutat. E kettősség titka az elkészítés folyamatában rejlik. A tölgyfahordókban 6-12 hónapig tartó érlelés eredménye az erőteljes, de gyümölcsös illat. Egy ilyen nyitány után az íz sem okoz csalódást: tiszta, korrekt és élvezhető zamatával azt nyújtja, amit egy "rendes" pálinkától évszázadok óta elvárhatunk: élvezetet és gyógyírt.