A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Győrffy Zoltán

2014. augusztus 15.

Mohácstól délre, egészen a Dráva dunai torkolatáig tart a drávaszögi népi kultúra, a sokácok, horvátok, magyarok, svábok és szerbek évszázados együttélése sajátos közös konyhát hozott létre. A táj megjelenik a gasztronómiában, az éttermek, csárdák büszkén kínálják a helyi specialitásokat, amelyekhez mindig akad bor valamelyik szomszédos pincéből. Mi most 12 olyan helyet ajánlunk, ahová érdemes betérni.

1. Baranjska kuc´a

Karanac (Karancs)
Kolodvorska 99.
Tel.: +385 (31) 720-180
www.baranjska-kuca.com

A Baranyai ház (Baranjska kuc´ a) étterem tényleg egy tipikus baranyai házban nyílt meg egy évtizede, az otthonául szolgáló épület azonban kerek száz évvel idősebb. A beltér hangulatos, a teraszon nyílt tűzhely, az udvaron skanzen kilátóval, falusi műhelyekkel, az elmúlt száz év világa - az utóbbi korokat a Zastava 750 idézi meg. A falusi élet relikviáival berendezett hely nem megy át giccsesbe, ahogy a kínálata is autentikus. A hideg előételek, füstölt áruk, sajtok mellé télen kihagyhatatlan a friss töpörtyű: a házi kenyér a kemencéből érkezik. Elsőre nem rendelnénk csigát csalánmártásban, de kétszersültre halmozva ellenállhatatlan. Az étterem családi vállalkozás, sokác kalapos úriember a vendéglős. Vladimir Škrobo, akit Bajo néven ismernek a vendégek, csak helyi olaszrizlinget tud elképzelni a cserépedényben főtt sűrű, tartalmas, húsos babgulyás mellé. Baranyai klasszikusokat is kérhetünk: halászlé, csobánác, csíptetős ponty, hétvégenként tamburazenével körítve.

2. Piros Csizma Étterem és Panzió

Suza (Csúza)
Maršala Tita 101.
Tel.: +385 (31) 733-806
www.piroscizma.hr

A Piros Csizma rusztikus-magyaros enteriőrrel bír, nomen est omen. De ne higgyünk az első benyomásnak, a konyha néhány hónapja már megújult. A hagyományos ételek korrekt választékát hagyjuk meg a betévedő vendégeknek, bízzuk magunkat Robert Pinto kreatív konyhájára. A zadari származású séf két évtizedet dolgozott olasz éttermekben, mielőbb a szíve Baranya horvát oldalára hozta volna. Az olaszos hatás a módszereiben és fűszerezésében nyomon követhető, de itt alapvetően helyi alapanyagokkal dolgozik. "A vadhúsoknak, az édesvízi halaknak, a friss zöldségeknek olyan gazdag kínálata van itt, hogy nem is érdemes mással foglalkoznom" - mondja, s közben harcsát marinál, süllőt tölt, a pontyhoz édes-savanyú mártást kínál, a vadhúsból pástétom lesz, kékfrankos és olaszrizling kerül a desszertekbe. Konyhája tiszta és precíz, nincs túljátszva, de egy-egy csavar minden fogásban lesz. Pinto séf akkor érzi elemében magát, ha a vendégek csak a kért fogások számát jelzik és a többit ráhagyják. Az étterem mellett panziót is működtetnek 25 szobával.

3. Kormorán Étterem

Podunavlje bb, Kopácsi rét
Tel. +385 (31) 753-099
www.belje.hr

A Kopácsi rét természetvédelmi terület határán, lényegében csatornák által határolt kis szigeten találjuk meg a Kormoránt. A vidék elsősorban gazdag madárvilágáról híres, az ártereken, mocsarakban, lápokban félszáz fajta halat találunk meg, de háromszáz madárfajt is megfigyeltek itt. A legtöbb csak átvonul, míg a kárókatonák állandó otthonra találtak. Talán azért, mert őket nem lehet megenni. Sokkal inkább a rét hal- és vadállományát.  A Kormoránban a vendégek jelentős része halászlét, csíptetős pontyot vagy sült halat kér, de a vadhúsoknak is egyre több a híve. Az egykoron vadászházként működő étterem beltere is hangulatos, de a legjobb hely a terasz. Innen ugyanis nyomon követhetjük a szabad tűzön készülő ételek alakulását. Ha egy halászlevet vagy magvas bundában sült harcsát követően még desszertet is kívánnánk, tartsunk egy kis szünetet a hatalmas szelet előtt. A Belje cégcsoport az étterem tulajdonosa, így itt megkóstolhatjuk tradicionális kulenjüket, saját sajtjukat vagy pincészetük borait is.

4. Josic´ Pincészet és Étterem

Zmajevac (Vörösmart)
Planina 194.
Tel.: +385 (31) 734-410
www.josic.hr

A vörösmarti katolikus szurdokban, azaz pincesoron találjuk a hat régi pince átalakításával megszületett étterem-pincészet komplexumot. A pincészet külön is látogatható, minimál-rusztikussággal, ízlésesen kialakított kóstolóteremben tesztelhetjük le a borokat: az itt felszolgált házi kiflicskéket se hagyjuk ki. Az olaszrizling mellett a pinot gris is izgalmas, ahogy a Horvátország-szerte népszerű vörös cuvée, a Ciconia nigra is egyedi bor. Az étterem a tradicionálist a modernnel eklektikusan, de látványosan és kellemesen ötvöző belteret kapott, ahol üvegfalon pillanthatunk a hordós pincébe, de cseppet sem zavaróan érezzük a nyitott tűzhely füstjét is. Mario Muškovićséf hagyományos baranyai konyhát visz, az átlagosnál modernebb kiadásban. Folyami halak paprikásban, pörköltben vagy akár füstölve, működik a húsra kiélezett grill, de kérhetünk kacsamellet vagy fácánt is, van érzékük hozzá. A libamáj a környező falvakban csak ritka ünnepekkor kerülhetett az asztalra, itt mindig megtaláljuk az étlapon. A konyha és a borok mellett a környezetet is említsük meg: az ételünkre várva vagy ejtőzésként sétálhatunk egyet a lassan újjáéledő pincesoron.

5. Kovács Csárda

Suza (Csúza)
Glavna 215.
Tel.: +385 (31) 733-101

A Kovács Csárda talán a legismertebb csárda egész Baranyában, a határ túloldalát is beleértve. Sipőcz Árpád halászléje sokakat vonz ide, a konyhán dolgozó szakácsnék szerint a vendégeknek legalább a kétharmada ezt rendeli. A helyi nevén halpaprikás természetesen dunai jellegű, az átlagosnál sűrűbb, vegyes halból készül. Sipőcz Árpád szerint a jó hal, a kiváló paprika és a víz a halászlé titka - a versenyeken is induló halfőző mester mindenhova csúzai kútvizet visz magával, nem bízza sehol sem a véletlenre.  Várakozás közben a csárda falán lévő preparált halfejeket nézegethetjük, itt ugyanis csak frissen készül a halászlé, ha nem rendeljük meg előre, időre, akkor bizony 50 percet várnunk kell rá. De erre nem is nagyon panaszkodnak a vendégek, mikor megérkezik a bogrács és hozzá a házi gyúrt tészta. Elsősorban halételekre éhezve érdemes idelátogatni.

6. Kneževi Vinogradi (Hercegszöllős)

Glavna 11.
Tel.: +385 (31) 730-665

Kulenje a legcsípősebb, a készítők között pedig a legbeszédesebb Pero Dobrovac, akinek háza előtt tábla hirdeti a jóféle baranyai kulent. Érdemes telefonon egyeztetni, de mindig szívesen fogad vendégeket, érdeklődőket, történetekből sem láttuk még kifogyni. Még a kulenje "titkos" receptjét is elárulja, a harmincéves gyakorlatot úgysem tudjuk megörökölni. A bajsza alatt mindig mosolygó Pero gazda picivel mindig megtoldja a csípős paprikát az adagoláskor, az érlelőben pedig ő hagyja a legtovább a kulenjeit. Friss házi kenyér, paradicsom a kertből és rizlingfröccs, szerinte ez kell még a kulen teljes értékű kóstolásához.

7. Matijevic´ Kulen

Suza (Csúza)
Košut Lajoša 10.
Tel.: +385 (91) 157-4768
www.kulen-matijevic.hr

A csúzai dombon találjuk meg a Matijevic´ család birtokát. A régi parasztház mellett nemrég készült el a húsüzem, ahol elsősorban kulen készül, de találunk itt a kulen kishúgából is - a stifolderre hasonlító szalámi errefelé a kulenova seka nevet viseli.  A családban borkészítéssel is foglalkoznak, a Suza Vallis borokból biztosan kapunk, ha kóstolóra jelentkezünk be, ráadásul az érett, ízes, kevésbé csípős kulen és egyéb házi finomságok mellé a gazda szívesen főz is valamit. Felesége magyar, nyelvi problémáink itt se lesznek.

8. Vina Belje Pincészet

Kneževi Vinogradi (Hercegszöllős)
Šandora Petefija 2.
Tel.: +385 (91) 179-0881
www.vinabelje.hr

A Vina Belje nemrég vadonatúj borászatot avatott, ám a modern technológiával szemben inkább a régi pince meglátogatását javasoljuk. A háromszintes pincerendszer első írásos emléke 1526-ból való, a törökök említik, miközben Mohács felé vonulnak. Ők lőszerraktárnak, börtönnek használják, de 1697-ben Savoyai Jenő kiűzi őket és megalapítja a bellyei uradalmat. Ekkor már bor kerül a pincébe, a borászat ma ezt tartja az alapítás évének.  A néhány éve alaposan és gyönyörűen felújított pince ad otthont a kóstolóteremnek és a vinotékának is. 583 hektáron gazdálkodtak, 150-220 méteres tengerszint feletti magasságban terülnek el az ültetvények. Az utóbbi években jelentős nemzetközi eredményeket értek el, elsősorban az olaszrizlinggel, de 2008-as merlot-juk is bekerült a száz legjobb vörösbor közé a Decanter világversenyén. Érdemes innen felautózni-biciklizni a 8 kilométeres "borúton", végig a szőlősorok között, majd megpihenni a kilátónál a dombtetőn, elővenni egy palackot és megkóstolni, milyen borok teremnek a Báni-hegyen.

9. Gerstmájer Pincészet

Zmajevac (Vörösmart)
Šandora Petefija 31.
Tel.: +385 (31) 735-276

Gerstmájer Mihály az egyik legérdekesebb borászjelenség egész Horvátországban. Egyéni stílusa van, neki is, borainak is, valamint határozott véleménye a világról és a borászkodásról. Azt mondja, neki a meglevő 12 hektár elegendő, mert efölött már a kereskedők mondanák meg, milyen bort készítsen. Ő pedig csak olyant szeretne, amelyet szívesen meg is inna. Borai (csak fehérborok) robusztusak, intenzívek, mégis arányosak és ízesek.  Ahogy Gerstmájer Mihály főztje is az. Kemencéjében peka (azaz sütőharang) alatt készül borjú vagy bárány, de az utóbbi időben a legtöbben (a bort követően) mégis a kakaspaprikása miatt érkeznek. Miután nem kapott megfelelő minőségű kakasokat, a borász inkább elkerített 1500 négyzetmétert a birtokán, s száz kakassal kezdett bele egy új gasztronómiai kalandba. A kakaspaprikásba legalább egyéves kakas kerül, jófajta helyi paprika, no meg némi félszáraz, illatos, erőteljes fehérbor a saját pincéből. Hozzá házi csipetke dukál, és a borból is egy jó kancsóval kapunk.

10. Kollár Pincészet

Suza (Csúza) Maršala Tita 96e.
Tel.: +385 (31) 733-184
www.podrumi-kolar.com

A csúzai pincesoron találjuk meg Kollár Lajos pincéjét, kóstolóteremmel, kemencével a teraszon, a pince fölött pedig néhány kiadó szobával. A Suza Baranje (Baranya könnye) márkanév rímel Csúza horvát nevére is, ezen a néven kerülnek el a borok elsősorban éttermekbe és vinotékákba. A legtöbb bor azonban helyben kel el. A család felmenői is foglalkoztak szőlővel, borral, de ők inkább csak a saját fogyasztáson túl megmaradt bort adták el. Az első nagyobb szőlőtelepítés éve lett a pince címerébe is vésve: 1976-ban történt, hogy Kollár Lajos több hektáron ültetett szőlőt. A család készíti a bort, és ők foglalkoznak az idelátogatókkal is, a borásznak két lánya a legfőbb segítsége. Elsősorban előzetes bejelentkezéssel fogadják a borturistákat, klasszikus baranyai fogások készülnek szabad tűzön, bográcsban vagy a kemencében a bor mellé.

11. Kalazic´ Pincészet

Batina (Kiskőszeg)
Planina 135.
Tel.: +385 (31) 214-511
www.vina-kalazic.com

Kiskőszeg Drávaszög keleti határa, itt kelhetünk át hídon Bácskába, a túloldalon már Szerbiát látjuk. A pincészet kóstolóterme a II. világháborús emlékműnél található, a ma már inkább kilátóként használt dombtetőn. Szép időben Mohácsig és Zomborig is ellátni innen, alattunk a Duna hömpölyög, poharainkban pedig erőteljes baranyai borok. Alkoholban nincs hiány, olykor 16 fok fölé is megy a mutató, ráadásul fehérborokról beszélünk, de a pinot noir is figyelemre méltó. A boroknak van stílusa, bár megosztóak is lehetnek. Ha a kilátás miatt már eljöttünk idáig (és azért feltétlen érdemes), nem lehet kihagyni.

12. Pinkert Pincészet

Suza (Csúza)
Maršala Tita 16.
Tel.: +385 (31) 733-018, +385 (99) 859-5644

Az egyik legfiatalabb, de izgalmas borokat produkáló pincészet a környéken. A családi hagyomány mindig szőlőművelőként emlékezik meg a Pinkertekről, de piacra lépésről igazán csak Pinkert Zoltán esetében beszélhetünk. Mostanában már a lánya, Krisztina aktív a pincében és a marketing terén is, például ő találta ki a címkékre a poharat formázó tulipánt. Gyümölcsös vörösboraikat (cabernet sauvignon és kékfrankos) és természetesen a kihagyhatatlan olaszrizlinget ajánljuk kóstolásra, de érdemes meglátogatni a szépen fejlődő kis pincét is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra