A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Egy gyümölcs miatt kellett evakuálni a könyvtárat

Orbán Szilvia

2019. május 20.

Egy ausztrál egyetem könyvtárából pánikszerűen menekültek a gázszivárgástól tartó emberek – pedig csak egy gyümölcsöt hagyott ott valaki.

Május elején veszélyes gázszivárgástól tartva mindenkit evakuáltak a Canberrai Egyetem könyvtárából azután, hogy a dolgozók egy nehéz, kellemetlen szagra lettek figyelmesek. Nem sokkal később viszont kiderült, hogy a jellegzetes illat terjengéséért egy Ázsiában honos gyümölcs a felelős, írta meg a The Independent.

A kiérkező mentőcsapatokat is meglepte, hogy az egyórás kutatás milyen eredménnyel zárult: a kellemetlen szag ugyanis egy nem várt forrásból, az egyik szemetes kosárból eredt, amelybe korábban valaki egy darabka duriánt dobott.

A durián nevű trópusi termést sokan hívják a gyümölcsök királyának, ugyanakkor akik szagolták, általában azt gondolják, hogy ez a világ valaha létezett legbüdösebb gyümölcse. A szennyvízcsatornák átható bűzét árasztó, tüskés gyümölcsöt Délkelet-Ázsia nagy részén éppen e tulajdonsága miatt tilos felvinni a tömegközlekedési eszközökre, illetve bevinni a szállodákba.

A gyümölcs íze meglehetősen megosztó, van, aki szerint mind az állaga, mind az íze visszataszító, mások szerint viszont a durián egy ritka és különleges csemege.

Az egyedi aromának 5 fő összetevője van, ezek:

az édesség, az alkoholosság, a kesernyésség, a virágosság és a zsibbasztó hatás.

Egyesek inkább az ananászos, vagy éppen a mogyorós-karamelles ízeket ismerik fel benne, másokat inkább az alkoholos jegyek ragadnak meg, de vannak, akiket leginkább hagymás avokádóra emlékeztet kóstoláskor.„Újra kinyitottunk!” – állt az eset után a könyvtár Facebook-bejegyzésében, amelyhez a gyümölcs fotóját csatolták. „Kiderült, hogy az épületben terjengő, gázszivárgásra emlékeztető szag teljesen biztonságos: csak valaki duriánt hagyott a szemetesben!”

A posztot sokan megosztották, és még többen kommentelték.

 „Imádom a duriánt!” – írta valaki. „Az íze mennyei, a szaga pokoli! Szingapúrban duriánt tiltó táblák vannak a vonatokon!” – jegyezte meg más.

A könyvtár később újabb képet töltött fel, amelyből arra következtethetünk, hogy a gyümölcs náluk is tiltólistára került: