A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Xavier Agulló

2017. január 28.

Kevés embernek adatik meg, hogy bejusson az ElBulli séfjének új gasztrobirodalmába. Testvérlapunk, a 7canibales újságírója, Xavier Agulló elsőként kóstolta meg, mit kínálnak az Enigma falai között. Az étterem neve nem véletlenül „rejtély”.


Nagyon keveset tudtunk eddig az Adrià fivérek új vállalkozásáról, de biztosak voltunk, hogy ismét fordulópontot jelent a gasztronómia történetében. Albert és Oliver Peña, akik megálmodták az új helyet, a scifi világába képzelték el az éttermet, a terek, a berendezés a titkok éjszakáját vetítik a látogató elé.
Ha feltesszük a kérdést, hogy vajon hol tartana az ElBulli most, hat évvel a bezárása után, akkor az új étterem, az Enigma választ ad néhány kérdésre.

Az avantgárd konyha kiteljesedése

A mai avantgárd konyha legnagyobb törekvése, hogy élményt adjon a vendégnek. Érzékekre ható, vizuális, mentális, és természetesen ízélményeket. Az ElBulli falai között az ételeken volt a hangsúly. Ferran minden fogást egy művészeti alkotásként tálalt. A tányérokra álmodott meg mindent. Az Enigmában a megérkezéstől kezdve részt veszünk egy utazáson. Egy játékos, természetfeletti utazáson. Mindennek természetesen a gasztronómia a legfontosabb része. Ezért merem azt állítani, hogy a kortárs ElBulli ugyanilyen rejtélyes labirintusok közé vitte volna a konyhát. Mert most Alberté a főszerep a tűzhely mögött, de a gasztronómiai élmény a Montjoi emlékét idézi. Nem véletlenül mesélte nemrég Ferran testvére, hogy „kikísérleteztün egy krumplit, amelynek lyan állaga és textúrája van, amit eddig még soha nem tapasztaltak a vendégek. Amolyan elbullis. Azt várom, hogy aki megkóstolja, csak annyit mondjon: wow.” Az ízélmény ne csak a szájban jelentkezzen, hanem az elménkre és az érzelmeinkre is hasson – teszi hozzá.

Xavier Agulló fotói

A labirintus

Az Enigmába csak jelszóval lehet belépni, negyedóránként és egyszerre mindössze hat személyt engednek be, így a vendégek alig találkoznak egymással. Az étterem - ha egyáltalán nevezhetjük így - maga egy labirintus. Hétszát négyzetméter, hét szakasz, hét rejtély. A vendéget a személyzet vezeti a termeken keresztül. Mesébe illő, futurisztikus berendezés, folyamatosan változó színek, fényeffektusok, fémhálók a mennyezeten, félreeső zugok, úszó ködfoltok és a zenei aláfestésnek köszönhetően kolostori hangulat. A Ryokan hall a kiindulópont, ahol a vendég feladata, hogy megszabaduljon a napi problémáitól, gondjaitól, kényelmes fotelekben hibiszkusz tea és néhány falat társaságában. Az első választófal egy patagóniai zuhé, amely mielőtt földet ér, hirtelen visszafolyik. Ezután kezdődhet a gasztronómiai utazás. A vendégekre minden szakaszban más és más meglepetés, gasztronómiai élmény vár, egészen a búcsúkoktélig. Az egyik legizgalmasabb pont, ahol a szeme láttára készül a falat, ami csak abban a pillanatban élvezhető, amikor elkészült.

Fogások

A tányéron öt másodperc alatt elkészített szarvasgombás tortilla, szferifikált parmezán, kombuban érlelt vesepecsenye, tengeri sünnel megbolondított wagyu carpaccio, a makréla egy csokor koriander alatt, tonhal hasaalja sáfrányos szósszal, tintahal kókusszal, articsóka blansírozva és faszénen sütve, sütőtökös gnocchi spenóttal tucupí mártással (maniókagyökérből kivont alaplé). A kenyér gorgonzola, dió és joghurt ízű egyszerre. Desszertnek krumplival töltött milles feuilles vaníliakrémmel és fehér kávéfagyival, egzotikus bonbonok, folyékony mangóval és rummal, ropogós szarvasgombás ízzel.


Étterem az Enigma?

És hogy mit szeretnének megmutatni az Adrià testvérek? Menekülni a rutintól, túllépni az ingerküszöbön, élvezetet adni a vendégeknek. Az Enigma igenis étterem, de mégis több annál. A teljes gasztronómiai élmény utáni vágy.
A vacsora szertartásos jellege Japánt idézi, éppúgy mint a fogások, amelyek kevés alapanyagból készültek és az egyszerűséget tükrözik. A vacsora egyébként itallal együtt egy személynek 222 euróba kerül.

                                                                                                                         fordítás: Madary Orsolya