Vinkó József
2023. február 22.Magyar Konyha , március , Vinkó József , Pierre Hermé , Dragomán György , Marco Rossi , Borbás Marcsi , rovarevés
Marco Rossi, Pierre Hermé, Dragomán György, Borbás Marcsi, Schäffer Erzsébet - igazi sztárparádéval érkezik a Magyar Konyha márciusi lapszáma. Mától keresse az újságárusoknál!
Rippl-Rónai úgy festette le Móriczot, mintha szunyókálna. Pedig az író résnyire összehúzott szemével pontosan megfigyelte a legkisebb részletet is, hiába próbálták a többiek eltitkolni érzéseiket, Móricz a vesékbe, de főként a gyomrokba látott. Ezért kíséri nála az evést fenyegetettség, ezért különböznek gyomornovellái mindenki máséitól, gasztroportréja elolvasható márciusi lapszámunkban.
Egészen más világ Marco Rossié. Az étvágy nála az életöröm kifejeződése – derül ki legújabb lapszámunkból. A magyar futballválogatott szövetségi kapitánya tizenegy éve él a Nápoly–Torino–Budapest-háromszögben, és kulináris horizontján megfér egymás mellett a tejben áztatott fontina sajttal készült gnocchi és a töltött káposzta.
Hogy mi vonzotta régen az embereket a kávéházakba? A szellemi pezsgés? A hírességek? („Igen, Karinthy vagyok, ne tessék elájulni!”) A főúr, aki egy személyben volt pincér és lélekbúvár? A friss lapok és pletykák? Ma már nehéz eldönteni, de tény, hogy a történelmi kávéházak közül alig néhány élte túl az idők változását. Mi háromban jártunk, ezekről el is mondjuk a véleményünket.
Márciusi számunkban szó lesz még az elfeledett zöldségről, a mángoldról, bemutatjuk Pierre Hermét, a macaronkirályt, Kontor Enikő keramikust, a mikrozöldségeket és csírákat termesztő Hintalan családot, írunk az ánizsról, folytatjuk Schäffer Erzsébet rovatát, indítunk egyet Borbás Marcsival.
![]()
És van itt még valami, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ami megér egy rövidke publicisztikát: a bogárevés. Az Európai Bizottság – épp az elmúlt hetekben – újabb ízeltlábúakat sorolt a szabadon forgalmazható és támogatott élelmiszerek közé. Igen, tudjuk: „De gustibus non est disputandum.” Ízlésről nem vitatkozunk. (Pofonokról sem.) Ha valaki az óriáshangya püspökfalatját kedveli, vagy a selyemhernyó édeskés, dióízű bábját, esetleg él-hal az indiai tutajpoloska fokhagymás változatáért, akkor épp úgy tudomásul kell vennünk a gusztusát, mint ahogy ő elfogadja, hogy mi hagymás sertésvért tunkolunk.
![]()
A Föld lakóinak nyolcvan százaléka amúgy is rendszeresen eszik (nemcsak beszél) tücsköt-bogarat, mindössze az európaiak finnyáskodnak. Az „öreg” kontinensen egyelőre csak a celebek hajlandók svábbogarat enni (a televíziós show-műsorokban ezt bátorságpróbának nevezik), a többiek már a gondolattól is öklendeznek. Pedig az entomofágia (rovarevés) szakértői szerint az 1500 ehető rovarfaj példányai között igazi csemegék lapulnak. Ilyen az új-zélandi weta szöcske vagy az afrikai góliátbogár. Magyar ember mégsem eszik férget. A csigát is utálja, mint a híg tojást. Kassák Lajos sem az ökológiai lábnyom miatt falta stanicliből a cincérbogarat, hanem mert egy árva peták nélkül gyalogolt el Brüsszelig.
Hát rajtunk ne múljék a Föld sorsa! Márciusi magazinunkban megadjuk a tücsöktaco receptjét. Tiltakozó levelüket a legjobb, ha egyből Brüsszelbe küldik, az Európai Bizottság címére.
A lapot keresse az újságárúsoknál vagy fizessen elő rá ide kattintva!
![]()