Cikkek

Orbán Szilvia

2020. szeptember 4.

térkép , infografika , legrégebbiéttermek

Színkódolt térképen fedezhetjük fel a legpatinásabb vendéglátóhelyeket.

2020 finoman szólva nem volt az éttermek éve. Ahogyan a világ országai, városai a karantén különböző formáival küzdöttek – és sok helyütt küzdenek mind a mai napig – az új helyzet az éttermeket, kávézókat, bárokat is egy teljesen új szituáció elé állította. Nem elég a hetekig, hónapokig tartó teljes bezárás, az ezt követő időszak sem volt könnyű. A vállalkozásoknak korábban nem alkalmazott megoldásokon kellett dolgoznia: üzleti modellt átalakítani, házhozszállítást szervezni, új beszállítókat keresni.

A világ aztán lassan visszarendeződni látszott, de a krízis nem múlt el következmények nélkül, amelyek közül az egyik legfájdalmasabb talán az volt, hogy számos, sokak által kedvelt vendéglátóhely képtelen volt megbirkózni a globális válság embert próbáló kihívásaival, és a rolók végleges lehúzása mellett döntött.

Ennek az évnek a fényében talán még érdekesebbek azok az infografikák, amelyek a világ legrégebb óta üzemelő éttermeit mutatják. Ezek

a vendéglátóhelyek működésük évszázadai alatt túléltek már háborúkat, járványokat, gazdasági válságokat, puszta létükkel is azt a biztató üzenetet hordozva, hogy most sincs veszve minden remény.

A NetCredit által összeállított térképek 6 régióra osztják a világot, és országról országra megmutatják a legpatinásabb éttermeket. A grafikák színkódoltak, így könnyen átlátható az is, hogy az adott ország matuzsáleme melyik korban nyitotta meg a kapuit a vendégek előtt. Az éttermek neve alatt pedig még egy-egy olyan ételt is megneveznek, amelyet a hely specialitásaként érdemes megkóstolniuk az odalátogatóknak.Talán nem meglepő, de történelmi éttermekkel a legnagyobb arányban kontinensünkön, Európában találkozhatunk, de ez összefügg a földrész méretéhez képest sok országgal, illetve a rendelkezésre álló ép és hiteles adatok mennyiségével is. Az európai térképen az 1400-as évek kezdetéig hét éttermet is találunk – ezek földrészünk aggastyánjai.

A készítők adatai alapján a világ legrégebbi étterme is Európában van: a salzburgi St. Peter Stiftskulinariumot először egy Kr. u. 803-ban íródott versben említik meg,

és elegáns konyhája még ma is várja az érdeklődőket.


Magyarországon a Százéves éttermet említik, amely 1831 óta üzemel, míg szűkebb környezetünkben a szerb Znak Pitanja (Kérdőjel) 1823-ban, a horvát Dubravka 1836-ban, a szlovén Gostilna Gastuz 1467-ben, az erdélyi Arany Hordó pedig 1542-ben indult.

Ázsiában egy kínai étterem viszi a prímet, amelyről már 1153-ból találtak adatokat, míg Észak és Közép-Amerikában az Egyesült Államokban található, 1673-tól működő Fehér Ló étterem tekint vissza a legrégebbi múltra.

A fenti, patinás helyek remélhetőleg mind átvészelik majd a jelenlegi világjárványt is, és még sokáig várják a vendégeket.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra