A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2018. április 20.

Az internet korában nem nehéz főzős tartalmakra bukkanni: bármi is érdekel bennünket, biztos, hogy akad valaki, akinek van róla mondanivalója. Az már nem annyira egyértelmű, hogy a talált tartalom mindig autentikus és megbízható is – így egy ilyen forrás nagy kincs, legyünk akár profik, akár teljesen kezdők.

A videós tartalmak kifejezetten hasznosak lehetnek, ha gasztronómiai témáról van szó, hiszen a képkockák sokszor sokkal egyértelműbbek és szemléletesebbek egy szimpla receptleírásnál. A  YouTube (YT) mint az egyik legnépszerűbb videomegosztó platform is bővelkedik főzős csatornákban.

Azonban igazán jót találni nem is annyira egyszerű. Néha már maguk a receptek is hibásak, máskor a kamerakezelés és a képminőség gyatra, vagy a videós személyisége kevéssé megnyerő. Megkönnyítve a dolgunkat, a Thrillist nemrégiben bemutatott néhányat a jelenleg is üzemelő legjobb YT-ételvideósok közül; szerintük az alábbi csatornákat érdemes követni:

Binging With Babish

követők száma: 2,4 millió

A tulajdonos, Andrew Rea először mozi- és tévéfilmekben, illetve rajzfilmekben látott ételek újraalkotásával hívta fel magára a figyelmet, azonban a csatorna azóta kinőtte magát. Az autodidakta séf otthagyta régi munkáját, és manapság már csakis YT-os feladataira koncentrál. Videói az érdekes receptek mellett alapfogalmakat is tisztáznak, abszolút kezdőknek is izgalmasak.

How to Cake It

követők száma: 3,6 millió


A kanadai Yolanda Gampp egész kis birodalmat épített lenyűgöző sütőtudománya segítségével. Vidám személyisége a csatornára tévedőből pillanatok alatt elkötelezett követőt varázsol, aki hajlandó szinte bármit megvenni, amit Gampp ajánl – legyen az akár sütit ábrázoló póló, vagy Sir Squeeze-A-Lot névre keresztelt szirupadagoló. Receptjei kreatívak és széles skálán mozognak; némelyiket akár teljesen kezdőknek, másokat viszont csak a legprofibbaknak ajánljuk.

You Suck at Cooking

követők száma: 1,1 millióA titokzatos YSAC videói egyesek szerint a főzős YT-csatornák megkerülhetetlen tényezőivé váltak manapság. A videók viccesek, azonban a receptek is mindig pontosak és hasznosak, sőt, kreativitásra sarkallóak.

Bong Eats

követők száma: 126 ezer

A csatorna mögött álló Saptarshi Chakraborty és Insiya Poonawala elsősorban a bengáli konyhaművészet gyöngyszemeivel ismerteti meg a laikus érdeklődőket. A főzési folyamat lépései jól dokumentáltak, receptjeik könnyen követhetőek, emellett mindhez jár egy kis kulturális ismeretterjesztés is.

Cooking with Dog

követők száma: 1,4 millióA csaknem 10 éve futó csatorna (egyik) házigazdája, nos, egy Francis névre hallgató kutya. A csatorna bizarr bolondossága egyben egyik lényeges vonzereje is, azonban emellett a tartalom is minőségi, a receptek pedig kipróbálásért kiáltanak.

Food Wishes

követők száma: 1,7 millióChef Johnt mindenki szereti, írja a Thrillist. A csatorna túlnőtte anyasite-ját, az allrecipes.com-ot, videotárában pedig garantáltan mindenki talál kedvére valót.

Peaceful Cuisine

követők száma: 1,2 millió

Egy vegán főzős csatorna, amitől biztos nem kapunk szívrohamot: ez a Peaceful Cuisine. A minimalista, nyugodt ritmusú videók legalább annyira felfoghatók relaxáló, nyugtató élményként (ASMR-videók), mint gyakorlatias szemléltetésként, de aki a praktikusabb megközelítést keresi, minden hozzávalót és fázisleírást megtalál a leírásban, a videók alatt található szövegdobozban.

Maangchi

követők száma: 2,3 millió


Emily Kimet, a csatorna tulajdonosát a New York Times egyszer a koreai Julia Childnak nevezte. Nem túlzás: akit kicsit is érdekel a koreai kulinária, azonnal látogasson el a Maangchira, ahol rengeteg rabul ejtő recept között lehet válogatni. A videók a már szinte védjegynek számító hagymaszeletelő mozdulattal és beköszönéssel indulnak, a tartalom azonban színes és változatos.

Brothers Green Eats

követők száma: 1 millióA csatornát nagyjából 10 éve indította két bolondos fivér. Videóik személyesek és vidámak, mentesek az önhittségtől és a megjátszástól, a receptek pedig általában olcsóak és kezdők számára is könnyen elkészíthetőek.


Forrás: www.thrillist.com

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra