Cikkek

Orbán Szilvia

2020. december 8.

A világ egyik legnagyobb fűszergyártó és –forgalmazó vállalata idén is megjósolta, milyen aromákért rajongunk majd jövőre.

Az amerikai székhelyű McCormick & Co. óriásvállalat idén 20. alkalommal adta ki éves előrejelzését,  amelynek ez alkalommal a „Nézz vissza, hogy előre tekinthess” nevet adta. Az elemzésben négy fő motívum szerepel, ezek: az édes és szezonális élvezetek, a fűszerforradalom, a nagyvilág kincsei, illetve a finom és tápláló elnevezésű témakörök.


Nézzük, ezeken belül – szerintük – milyen ízekért leszünk oda jövőre:

Édes és szezonális élvezetek

Az előrejelzés szerint a határok a következő időszakban egyre inkább elmosódnak, ezért az édes ízek sokszor keverednek majd csípős és savanykás zamatokkal is. Ezeket ugyanúgy megtalálhatjuk majd desszertekben, mint italokban, pékárukban vagy épp reggelizőpelyhekben is. Készülhetünk a füstölt fahéj-kardamom, a sütőtökfűszer-kókusztej, és az ancho chili-hibiszkusz kombinációkra – az elemzők szerint ezek jövőre igazán nagyot mehetnek.

Mindemellett nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a csak korlátozott ideig, az adott szezonhoz, ünnephez kapcsolódó ízkombinációk, amelyek a vásárlókban igyekeznek megpengetni az érzelmi húrokat.

Ennek a jelenségnek egyik óriási nyertese volt például a sütőtökös pite (pumpkin pie spice) fűszerkeverék, ami 2010-ben szerepelt a McCormick trendlistáján, s azóta az amerikai étlapokon történő említése mintegy 218 százalékkal emelkedett, míg a kereskedelmi forgalomban kapható áruk nevében a gyakorisága 207%-os növekedést mutat.


Fűszerforradalom

A csípős ízek, a chilik iránti megnövekedő érdeklődés a várakozások szerint 2021-ben is tovább folytatódik, és a kreatív párosítások folyamatosan újabb piacokra törhetnek be a jövőben, legyenek azok akár koktélok, pácok vagy pékáruk.


A világ egyre inkább megismeri majd az aji amarillo, a guajillo, a Tien Csin és a chili de arbol nevét. Az extra csípősséget két újabb szósz, a mexikói chamoy (savanyított gyümölcs lime-mal, fűszerekkel és chilivel), illetve a délkelet-ázsiai sambal révén is megismerhetjük, amelyek egyre szélesebb körben lesznek elérhetőek. A nyelvzsibbasztó csípősséget a szakértők szerint jövőre egzotikus gyümölcsökkel és édes szirupokkal mérsékeljük majd.

A nagyvilág kincsei


Az elemzők úgy vélik, hogy a világban jelenleg tomboló járvány miatt, illetve a következtében bevezetett utazási korlátozások okán, az otthonukban ragadt emberek igénye megnövekedik majd a világ távoli tájain megszokott ízek iránt. Az igény pedig a várakozások szerint kettős lesz:

egyrészt keresni fogjuk az adott térségre jellemző hagyományos, autentikus ízeket, másrészt örömmel fogadjuk majd a saját ízeinkkel harmonikus aromafúziókat is.


Jövőre várhatóan többet emlegetjük majd például az Észak-Afrikából származó dukkah fűszerkeveréket, amely lényegében pirított magok és olajos magvak keveréke, és egyaránt készíthető belőle édes, sós, illetve csípős változat is. Ez a fűszerkeverék remekül illik húsokhoz és zöldségekhez, de jól működik például olívaolajos mártogatósként is.

A szakemberek szerint hamarosan a brazil tempero baiano, a mexikói recados, a japán izakaya, a filippinó pinoy BBQ és az indiai kashmiri fűszerkeverékekkel, illetve az ezekkel ízesített termékekkel is szorosabb ismeretséget köthetünk.

A Kelet-Mediterráneum és a nyugat-európai ízvilág keveredése is megjósolható, így például a jövőben gyakrabban találkozhatunk baharat fűszerkeverékkel vagy borbolyával felturbózott finomságokkal.

Finom és tápláló

A kategória elnevezése a kitalálók szándéka szerint azt jelzi, hogy a vásárlóknak nem kell kompromisszumot kötni akkor, ha tápláló és egészséges, ugyanakkor ízletes ételeket, italokat szeretnének fogyasztani.

Az elemzők szerint jövőre folytatódik a chia mag és a kurkuma menetelése, ehhez csatlakozik majd a matcha és a lenmag, amivel bármilyen étel, ital vagy snack feldobható.

A McCormick 2016-os előrejelzésében szereplő kurkuma ma már napjaink egyik sztárfűszere, ami a kereskedelmi forgalomban lévő áruk megnevezésében az USA-ban például 253%-kal többször szerepel a néhány évvel korábbi adatokhoz képest.



A zöldségek közül a gombák, az édesburgonya és a paradicsom arathat leginkább 2021-ben, az ilyen ízesítésű termékeket – rágcsálnivalókat, desszerteket, mártogatósokat, italokat – keressük majd a legtöbben, jósolják a szakértők. Közben pedig megismerkedhetünk a galambborsóval, a cranberry babbal és a fekete beluga lencsével is.

A McCormick éves íz-előrejelzését tudósok, gasztro- és ízszakértők, séfek és kulináris divatdiktátorok neves csapata állítja össze.


„20 éve tartó munkánk során számos olyan trendre hívtuk már fel a figyelmet, amelyek felrázták az addig megszokott konyhaművészetet, s új ízeket hoztak a mindennapokba” – fogalmazott a vállalat vezető kutató séfje, Gary Patterson. „Ezek a felismerések rendkívül izgalmasan alakították a globális étkezési, illetve italkultúrát. Utazás, egészség, élvezet és kényelem – mindezek ételekhez kötnek bennünket, az ízek pedig érzéki örömökkel teljesítik ki az élményt.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra