Cikkek

MKO

2020. augusztus 5.

Nem csak a szarvasgomba drága – az ázsiai konyha áhított kedvence, a macutake szezontól, termelési helytől függően 250-500 ezer forintba is kerülhet kilónként.

A macutake (Foltostönkű gyűrűspereszke - Tricholoma matsutake) vörösfenyők alatt nő leginkább, szedését nem csak a ritkasága, hanem a talajtakaró is nehezíti, nem szívesen dugja ki fejét az avarból.

Az utóbbi időkben a termőterület szűkülése, az érintetlen erdők kivágása és a klímaváltozás is megnehezíti a sikeres gyűjtését,

mesterséges termesztése ez idáig viszont senkinek sikerült igazán.

Kedvenc kínai gasztrovideósunk, Dianxi Xiaoge sem járt sikerrel – néhány órás séta alatt is csak pár darabot találtak. A csodálatosan leforgatott és remek természetes hangokkal operáló anyagában azért bemutatja az elkészítését: az archaikus kínai konyha, a csodás környezet mindenképpen megér pár percet, pláne a mostani időkben, amikor egy jó kirándulást, egy külföldi gasztrotúrát kétszer is meg kell gondolni. Már ha egyáltalán lehetségesek.