Cikkek

Vinkó József

2020. október 27.

megjelent , novemberi szám , magazin

Legújabb számunkban megtudhatják, hogy mennyit ér a nemzetközi piacon egy ritka, fantasztikus tokaji aszú. Szepsy István híres tokaji borásszal beszélgettünk. Pokorny Lia színésznő mesél a nagymama húsleveséről, a közös főzés öröméről. Gasztroportrét olvashatnak Rejtő Jenőről és hőséről, a nagy Levinről. Novemberi számunkban szó lesz libás ételekről, az édes-savanykás birsről, koktélokat keverhetünk a híres francia narancslikőrből, a Cointreau-ból. Szokásos országjáró túránk során ezúttal a bodrogkeresztúri Borecet Műveket, a gyöngyösi Bori Mami éttermet és a változatos dél-alföldi konyhát mutatjuk be.

„Teli hassal könnyű a böjtről elmélkedni.” (Szent Jeromos)NEM FOGJÁK ELHINNI
, de a világ legdrágább bora – egy 1945-ös évjáratú Domaine de la Romanée-Conti – 171 millió forintért cserélt gazdát. Hogy valaha kibontják-e, kérdés, de gazdája nyilván akkora becsben tartja, mintha egy flamand csendéletet vásárolt volna. Bár ez sem biztos, hiszen a mai felbolydult világban sokan ismerik a dolgok árát, ám kevesen az értékét. Szepsy István, a híres tokaji borász elhatározta, hogy egyensúlyba hozza a kettőt. Mennyit ér a nemzetközi piacon egy ritka, fantasztikus tokaji aszú? Ha kíváncsiak az árára, lapozzanak a 44. oldalra.Az értéknek természetesen több köze van a minőséghez és a szeretethez, mint az árhoz. Kiderül ez a Pokorny Lia-interjúból is, amelyben a népszerű színésznő szakácskönyve ürügyén a nagymama húsleveséről, a közös főzés öröméről, a környezetbarát gasztronómiáról beszél.Ha Pokorny Lia a szerelmeitől tanult meg főzni, a fegyenceknek Levin volt a mesterük. Rejtő rejtélyes szakácsa ismerte a főzés lélektanát:

a rablógyilkosok a nyárson sült húsokat, a besurranó tolvajok a halat, a zsarolók a tyúklevest, a leánykereskedők a habos süteményeket készítik a legjobban.

De létezett-e a legendás marinírozott halszelet Turbigo módra? És mikor fogja el az embert a kotlettveszettség? És milyen felirat díszlett a Négy Vidám Halottmosó nevű kricsmi falán? Rejtő Jenőről és hőséről, a nagy Levinről a 62. oldalon olvashatnak gasztroportrét.Novemberi számunkban szó lesz libás ételekről – elvégre ki Márton-nap libát nem eszik, egész évben éhezik –, terítékre kerül az alma, főként a ma divatos fajták (idared, golden, Granny Smith), valamint a méltatlanul mellőzött édes-savanykás magyar birs. Elmondjuk, melyik rizsből készül a legjobb rizottó, és milyen koktélokat keverhetünk a híres francia narancslikőrből, a Cointreau-ból, ha fel akarjuk idézni a Belle Époque melengető aromáit.Szokásos országjáró túránk során ezúttal a bodrogkeresztúri Borecet Műveket, a gyöngyösi Bori Mami éttermet és – Békéscsabán időzve – a meglepően változatos dél-alföldi konyhát mutatjuk be. A menüben 33 fogás szerepel. Egyszerű, mégis különleges receptek. Csalános zöldalma-leves, mozgóska leves (kitalálják-e, hogyan készül?), kacsaleves birsalmával, mentás zöldborsósaláta, mangalicatarja, füstölt lazac vérspenóttal, palócbárány, ludas hajdinakása, töltött libanyak, haluska, birsalmás pite, hókifli, mákos-ribizlis zserbó – néhány példa, csak hogy felcsigázzam az érdeklődésüket.A fogyókúrát pedig felejtsék el. Helmut Kohl volt német kancellár szerint a diéta amúgy is olyan étrend, amitől mindig mások fogynak le.