A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Gasztroszínház Gyulán

Magyar Konyha

2015. augusztus 6.

Négy napon keresztül a színház, az irodalom és a gasztronómia kapcsolatáról beszélgettek híres színészek, séfek, szakemberek a Gyulai Várszínház legújabb rendezvényén. Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője Eperjes Károlyt, Bodrogi Gyulát, Szersén Gyulát, Reviczky Gábort, Gáspár Sándort és Kubik Annát faggatta a színpadon.

Augusztus elején a gasztronómia volt a főszereplő a Gyulai Várszínházban. A méltán híres nyári színházi találkozóra természetesen a színjátszás legismertebb szereplőit hívták meg, míg a beszélgetéseket a Magyar Konyha főszerkesztője vezette.

A tematikus program első napján „Hasadnak rendületlenül” címmel az ínyencekről, nagyevőkről szólt a műsor. Vinkó József bevezetésében megtudhattuk, hogy kik voltak a legnagyobb ínyencek a történelem során, Eperjes Károly pedig felidézte a legnagyobb színpadi evéseit és az ínyenc színészkollegák történeteit. Megtudhatta a közönség, hogy melyik film kedvéért hízott a színész több mint húsz kilót és mit evett a Széchenyi film forgatása közben. Vinkó és Eperjes egymás után mesélték az anekdotákat Csortos Gyuláról, a legnagyobb színész ínyencről, aki a legenda szerint még egy langusztát is visszaküldött a konyhába, mert hiányzott az egyik ollója.

Szersén Gyula húsz éve minden nyarát a Gyulai Várszínház színpadán vagy nézőterén tölti. A híres gyulai főzésekről, bográcsozásokról kevesen tudnának annyi történetet mesélni, mint ő. Ezekkel a történetekkel fejeződött be késő este az első gasztroszínpadi nap.

Valószínűleg elterjedt a városban a Gasztroszínház híre, mert a második napra megtelt a nézőtér. A téma a fröccs volt, a vendég Bodrogi Gyula, akitől megtudtuk, hogy pár éve a whiskyről átszokott a fröccsre. Vinkó József elárulta, hogy az évek folyamán több mint száz fröccsfajtát gyűjtött össze. A közönség találgathatta, hogy milyen arányban van bor és szikvíz a viceházmesterben, a Puskás fröccsben, a tömbházmesterben vagy az Újházy fröccsben. Utóbbi kovászos uborka levével készül. Bodrogi Gyula vadászkalandjairól és nagy bográcsozásokról mesélt. Aznap Sáfrány László, a szilvásváradi pisztrángtelep vezetője is vendég volt, ő a szivárványos pisztrángokról mesélt és természetesen kóstolót is hozott.

A harmadik nap a halászléről szólt. Így érthető a színészvendég személye is: Reviczky Gábor, aki maga is nagy horgász, indult a délelőtti halászléfőző versenyen is. Az est másik vendége Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje volt, ők ketten vitatkoztak azon, hogyan készül a jó halászlé. Vinkó elmesélte a dunai és a tiszai halászlé közötti különbséget, a két vendég pedig megegyezett, hogy semmiképp nem passzírozzák a halat. Az est kóstolással végződött, Bíró Lajos bográcsban készített egy nagyon finom halászlevet.

A negyedik nap vendége Gáspár Sándor és Kubik Anna volt. A két színész aznap este Rideg Sándor: Indul a bakterház című darabjában játszott. Megtudtuk, hogy a darabnak köszönhetően már rá sem tudnak nézni a szilvásgombócra, annyit kellett enniük a játék folyamán. Gáspár Sándor gyerekkori élményeiről mesélt, megtudtuk, hogy a galambhús volt a kedvence, mert otthon tartottak házi galambot. A kérdésre, hogy mi az, amit nem enne meg, a béka volt a válasz. A békákról Gedeon József, a Várszínház igazgatója is elmesélt egy történetet, hogyan sikerült a vártóból elűzni a békákat. Azért ne ijedjenek meg, nem békacombot kínáltak a közönségnek.

Mivel az est témája a mangalica volt, Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmesélte, hogyan mentették meg a mangalicát a kihalás veszélyétől. A közönség kíváncsian hallgatta, hogy miért ijesztgették az embereket azzal, hogy a disznózsír egészségtelen és milyen lobbitevékenység folyt a disznóhús evése ellen. Az est természetesen mangalicasonka kóstolóval fejeződött be.

A Gasztroszínház négynapos rendezvénye végig nagy közönség előtt zajlott, sokan a gyulai várfal kövein ülve hallgatták az előadásokat, melyek alatt folyamatosan hangzottak el részletek Krúdy Gyula, Jókai Mór, Móricz Zsigmond, Hamvas Béla, Márai Sándor írásaiból, sőt egy ritkán hallott József Attila idézet is elhangzott:

„Ne feledd, hogy régi szabál:
Csak mértékkel egyél, igyál.
Kövérség korai vénség,
Tehát móddal ó vendégség.
Az angyalok sose esznek
Mégis gyönyörűek lesznek."