A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Gombóc, pezsgő és kaviár

Nábelek Zsófia

2018. április 23.

A pünkösdi hétvégén rendezik meg a nyolcadik Gourmet Fesztivált, amire idén is érdemes lesz kinézni, hiszen újra meg lehet nézni, hol tart jelenleg a magyar csúcsgasztronómia, mit adnak a legjobb cukrászdák, borászatok és a világ 10. legjobb éttermének séfje is a fesztiválra érkezik.

Mint minden évben, idén is van fő témája a fesztiválnak, május 17-20 között a kiállító szakemberek a gombóc, pezsgő és a kaviárt tematikában főznek. A mai sajtótájékoztatón a négy hazai Michelin-csillagos séf mutatta meg, hogyan nyúlnak ezekhez az alapanyagokhoz.

Gombócból sosem elég!

Sárközi Ákos a Borkonyha séfje, aki

a hagyományos túrógombócot szereti a legjobban,

most beluga lencsés csirkés gombócot készített, Palágyi Eszter a Costes séfje egy különleges gőzgombócot készített beletöltött gombapörkölttel, szárított és savanyított kucsmagombával és hagymával, a tetején meleg gombahabbal. Palágyi egyébként minden gombócot szeret, lehet túrós, szilvás, sós vagy édes is, amivel maximálisan egyet lehet érteni.

A Costes Downtown konyhafőnöke,

Tiago Sabarigo imádja a szilvás gombócot, de a kínai csirkés gőzgombócokat is, persze jó csípősen.

Az eseményre panna cottát hozott rebarbara textúrákkal és bodzakaviárral. Mellette a két Michelin-csillagos Mészáros Ádám az Onyx séfje szintén desszertet, szilvás gombócot készített beletöltött sodóval, mellette szilvatextúrákkal. Természetesen a szilvás gombóc a kedvence.

Hasonló fogásokkal találkozhatunk a fesztiválon is, de persze nem csak a budapesti csúcséttermek, hanem a vidéki gasztronómia, borászatok és cukrászdák kínálatát is megismerhetjük ebben a három napban. Ezen kívül a nemzetközi gasztronómia felé is egyre erősebben nyit a Gourmet, idén az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje” – meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője.

“A két Michelin–csillagos, 19/20 Gault Millau pontos éttermet a világ 10. legjobbja, Reitbauer-t tavaly az évtized séfjének választotta Ausztriában a Gault Millau, jelenleg ő a legjobb osztrák séf”

– teszi hozzá a főszervező, aki elmondta, hogy a varsói gasztroszcéna élvonalába tartozó 4 Bib Gourmand étterem is érkezik majd Budapestre.


“Elmondhatjuk már azt is, hogy nem csak a környező országok sztárséfjei látogatnak el hozzánk” – mondja a Gourmet főszervezője, “a színpadon is láthatjuk és exkluzív vacsorát is ad majd például Latin Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, Claus Meyer által alapított La Pazi Gustu étterem executive séfje volt ezidáig, jelenleg többek között egy új étterem nyitásán dolgozik” – tudtuk meg Nemes Richárdtól valamint azt is, hogy Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten.

Ő a The Diners Club World’s 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza épp a török gasztroköztudatba és újraértelmezi az anatóliai konyhát,

Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n.

Exkluzív ebédek, vacsorák és workshopon is lesznek, ezekről és a részletes programról, kiállítókról, jegyárakról itt talál bővebb információt.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra