A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2018. július 31.

Egy gyomorforgató videó újra eszünkbe juttatta, miért annyira fontos a halak megfelelő előkészítése.

Tanulságos, egyben elborzasztó videót találtunk, amin az látszik, hogyan vonaglik egy előre csomagolt halban egy termetes parazita. A felvételen látható eset újra felhívta a figyelmet arra, hogy a vízi élőlények számtalan parazitát hordoznak, s ha nem megfelelően tároljuk és/vagy készítjük el a halakat, könnyen élősködőgazdává válhatunk.
De kezdjük az elején: történt, hogy egy kaliforniai család finom halvacsorára vágyott, ezért el is mentek bevásárolni a legközelebbi Costcoba, írja az IFLSience.

Hamarosan haza is tértek – többek között – egy szép, kilós, vadon fogott lazaccal. (A hal a tengerben él, de ívás idején édesvizekbe úszik.) Azonban a kipakoláskor elszörnyülködve vették észre, hogy a műanyag csomagolás alatt tekereg valami. A család az első döbbenetből felocsúdva előkapott egy mobiltelefont, és meg is örökítette, amit látott. Az izgő-mozgó, áttetsző valami – mint később kiderült – egy fonál- vagy gyűrűsféreg lehetett, de a konkrét típust nem sikerült azonosítani.

Fogyasszunk körültekintéssel

A halak és vízi emlősök – ahogyan más állatok is – számos élősködő otthonául szolgálnak, többségük az emberre ártalmatlan. Azonban az egyik leggyakoribb fajta az anisakis, amely bár emberekben nem képes reprodukálódni, ám ha lárvája az őt hordozó hallal együtt a szervezetünkbe kerül, megszállja a gyomor-béltraktust, ezáltal pedig komoly betegséget, anisakiasist okoz. Az eredmény alapesetben is egy szörnyű hasfájás, de súlyosabb fertőzés esetén vezethet vakbélgyulladáshoz, de akár a vékonybelet is elzárhatja.

A férgek fejlődésük során több fázison mennek keresztül: a szabadon sodródó petékből idővel lárvák (második szakasz) fejlődnek, amelyeket megesznek a kis rákok. Ezekben a lárva tovább fejlődik, amely egy újabb, harmadik szakaszban – amikor a rákocskákat a halak lenyelik – már képes magát berágni a lazacok, heringek, makrélák, tőkehalak, tintahalak, tengeri sügérek, lepényhalak szöveteibe. A féreg végül (4. szakasz) a tápláléklánc csúcsán élő ragadozókat is megfertőzheti, ahol aztán újra petéket kezd termelni. Az emberre a harmadik szakaszban lévő lárvák veszélyesek.

De mégis mit tehetünk?

Van az az eset, amikor a fagyasztott hal biztonságosabb egy épp kikötő halászhajóról vásároltnál… például, ha nyersen ennénk.  A tengerbiológusok és az élelmiszer-biztonsági szakemberek egyetértenek abban, hogy a paraziták ellen a leghatékonyabban hőkezeléssel védekezhetünk. A hőkezelés pedig lehet akár hideg, akár meleg.Ha halat sütünk-főzünk, a hőmérséklet legalább 15 másodpercig legyen 63 ˙C feletti. Aki pedig nyersen (például szusiként) enné a tengeri herkentyűket, saját érdekében jobban teszi, ha megbarátkozik azzal, hogy az étel a tálalás előtt egy ideig fagyasztóban várakozott. (Kereskedelmi fagyasztás esetén ez az időintervallum minimum 15 óra, míg otthoni, kisebb teljesítményű fagyasztó esetén egy hét kell legyen.)

A szakértők szerint a halak hiába tűnnek makkegészségesnek, óriási hiba azt hinni, hogy élősködőmentesek. Ahogyan fogalmaznak: a paraziták jelenléte természetes jelenség – nagyjából olyan gyakoriak, mint a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló rovarok.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra