A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. december 11.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával a magyar egészségügy digitalizációjának új fejezete kezdődött meg.

Mostantól a háziorvosok és a szakorvosok közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek az általuk kezelt betegek tárolt adataihoz, leleteihez, valamint egyéb vizsgálati eredményeihez. 

Minden, 2017. november elseje után keletkező dokumentum már automatikusan felkerül ugyanis ebbe a biztonságos Térbe. Így az orvosok döntéseit sokkal több információ segíti abban, hogy a betegút lerövidüljön, illetve a páciensek gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb és személyre szabottabb ellátáshoz jussanak. Az ellátási folyamat nem változik, az új központi rendszer a háttérben működik és támogatja az egészségügyi dogozók munkáját.

  • Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén az állampolgár felkeresi orvosát, aki – az évek óta meglévő gyakorlatnak megfelelően – a helyi informatikai rendszerében felvesz egy ellátási eseményt. A rendszer az ellátási esemény megindítását elküldi a Térnek, így kapcsolva össze a beteget az orvossal a digitális felületen.
  • Az ellátás során a betegdokumentumok (leletek, ambuláns lapok, zárójelentések), e-receptek és e-beutalók az orvos rendszeréből kerülnek fel a Térbe, ahonnan majd az arra jogosult szakember (kezelő- vagy háziorvos, kizárólag a receptek esetében pedig a gyógyszerész) bármikor lehívhatja azokat. 
  • A receptek az orvos „aláírása”, vagyis jóváhagyása után válnak e-receptté a Térben. A rendszerből visszaérkező azonosító szám kerül fel a 2018. év végéig még kötelezően kiadásra kerülő papír alapú felírási igazolásra. Ám ha bármilyen okból kifolyólag az adatokat nem tudja a helyi rendszer elküldeni a Térbe, akkor sem sérül az ellátási folyamat. Ebben az esetben hagyományos papírreceptet állít ki a rendszer, amelynek tartalma majd a gyógyszer kiváltásakor, a gyógyszertárban kerül be a TÉR-be. 
  • Az elektronikus receptként felírt készítményeket továbbra is bárki számára ki lehet váltani a papír alapú felírási igazolással. Az ellátott saját gyógyszereihez a személyi igazolványa és a TAJ kártyája együttes bemutatásával is hozzájuthat, a közeljövőben pedig elegendő lesz csupán az elektronikus személyi igazolványával igazolni magát az e-recept kiváltás során. 
  • Az orvos a beutalót a saját rendszerében írja meg, ahogy eddig is, és a dokumentum innen kerül fel a Térbe, ugyanúgy, mint az e-recept. Az eredményekért a jövőben már nem kell majd visszamennie a betegnek az adott intézménybe, hiszen a kezelőorvosa saját számítógépén eléri azokat. Ugyanígy láthatja a kezelőorvos azt is, hogy mely gyógyszereit váltotta ki a beteg.

Az EESZT előnyei

Hatékonyabb kezelés: a háziorvos látja az összes, 2017. november 1. után keletkezett leletet, vizsgálati eredményt, még azokat is, amiket más orvos rendelt vagy végzett el. Emellett láthatja, hogy a beteg kiváltotta-e a korábban felírt gyógyszert, vagy a beutalójával elment-e a szakrendelésre, vizsgálatra.

Gyorsaság, biztonság: mostantól nincs elveszett zárójelentés, recept vagy beutaló; minden egy helyen megtalálható a beteg fiókja alatt a Térben. A leletek lekérhetők, így nem kell adott esetben hosszú órákat utazni csak azért, hogy az eredményeket megkapja a páciens, és nem lesz kevésbé hatékony a szakorvosi ellátás, ha a korábbi vizsgálati eredményeket a beteg nem vitte magával

Megtakarítás: a betegek kényelmét szolgálja, de jelentős idő- és pénzmegtakarítást is hoz a feleslegesen ismételt vizsgálatok elkerülése. Egy megfelelő időn belül elvégzett vérvételt például nem kell újra elvégezni, hiszen eredményei hozzáférhetők az orvos számára.

Rugalmasság: a megszokott, papír alapú receptek, beutalók a továbbiakban is megmaradnak, így idős családtagok, gyermekek vagy más személy számára a felírási igazolás birtokában bárki kiválthatja a készítményeket személyazonosság igazolása nélkül is.

Biztonság: az EESZT-be került betegadatokat és dokumentumokat kizárólag a beteg háziorvosa és kezelőorvosa láthatja az egészségügyi szolgáltató medikai rendszerén keresztül. A gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat érik el, így a patikus és a gyógyszertári szakasszisztens kizárólag a receptek adataihoz férhetnek hozzá. Saját felelősségére mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a lakossági portál felületén (www.eeszt.gov.hu) a digitális önrendelkezés keretében szabályozza - korlátozza vagy éppen engedélyezze- az EESZT-be kerülő adatai hozzáférhetőségét. Számolni kell azonban a döntés egészségügyi kockázataival is. Minden beteg jól felfogott érdeke, hogy kezelőorvosa a lehető legteljesebb képet kaphassa egészségügyi állapotáról, így biztosítva a személyre szabott, még hatékonyabb terápiákat.

Az EESZT használatával tehát senki sem kerülhet a korábbinál hátrányosabb helyzetbe, a rendszer adta biztonsági és kényelmi előnyöket viszont mindenki élvezheti.