Cikkek

Orbán Szilvia

2020. október 19.

A kaliforniai erdőtüzek nem kímélik a világhírű borvidéket sem, szőlőbirtokok, borászatok és éttermek pusztultak el. Sokan még a károkat sem fogták fel igazán, mások már brandyt csinálnak a füstös szőlőből.

A Kalifornia államban tomboló tűzesetek közül az egyik – az úgynevezett Glass Incident Fire – különösen nagy pusztítást végez a boráról híres Napa-völgyben. Az eddig azonosított, mintegy 7000 tűzfészekből kiinduló Glass eddig nagyjából 30 ezer hektárt semmisített meg, és a tűzoltóság beszámolója szerint ennek eddig csak csekély hányadát (5-10 százalékát) sikerült megfékezni.


„A tűz kiterjedése óriási fenyegetést jelent. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a fenyegetést csökkentsük, de a helyzet rendkívüli módon veszélyes” – nyilatkozta a napokban az állam tűzoltóságának parancsnoka, Mark Brunton.

Október elsején a Mercury News számolt be arról, hogy a tűzoltók épp az AXR Borászatot fenyegető óriási lángnyelvekkel harcolnak.

A tűzoltók bíztak abban, hogy a történelmi birtokot meg tudják menteni, azonban akkor már több mint egy tucat másik szőlős és borászat vált a lángok martalékává.

Csak érzékeltetésül: abban a pillanatban a tűz körülbelül másfélszer akkora volt, mint Liechtenstein.

A helyi borász berkekben katasztrófaként élik meg a jelenlegi helyzetet, hiszen a sok megsemmisült birtok mellett azok is nehéz időszak elé néznek, akiket – eddig még – nem taroltak le a lángnyelvek. A füstszennyezés ugyanis az idei termést szinte biztosan használhatatlanná teszi.

Október elején már 19 étteremről és borászatról lehetett biztosan tudni, hogy elpusztult, s félő, hogy a lista még további nevekkel növekszik. Íme néhány szomorú példa

Cain Birtok és Borászat

A birtokon minden épület megsemmisült. „A tulajdonosok, az itt élő és dolgozó családok számára a károk szinte elviselhetetlenek. Egyelőre nehéz mindezt felfogni, de mégsincs minden veszve” – írják az Instagramon. „A Cain csodálatos közössége megmaradt, a rengeteg barátunk, támogatónk és vásárlónk szintén, csakúgy, mint a csodás Valley Oaks, és a boraink egy része is, amelyeket biztonságban tudhatunk egy dél-napai raktárban.”

Castello di Amorosa


Megsemmisültek a berendezések: a palackozó sorok, az erjesztő tartályok, illetve nagyjából 5 millió dollárt érő, már bepalackozott bor is. Ugyanakkor a birtok 30 milliós, toszkán stílusú kastélya épen maradt. „A tűz a völgy északi oldala felől jött, a farmházunkat hátulról érte. Szerencsére a készletünk nagy része külső raktárakban van, de az idei évjárat egy része az erjesztőben volt, ez megsemmisült” – nyilatkozták a Wine Spectatornak.

Restaurant at Meadowood (TRAM)

A három Michelin-csillagos étterem teljesen elpusztult. A San Francisco Chronicle arról számolt be, hogy a tűzoltók minden megpróbáltak, még a medencék vizét is kiszivattyúzták, és felhasználták az oltás során, azonban sem a világhíres éttermet, sem kistestvérét, a The Grillt nem sikerült megmenteni.


Sherwin Family Vineyards

„Összetörten tudatjuk mindenkivel, hogy borászatunk tegnap porig égett” – olvasható a családi szőlőbirtok honlapjára kitett közleményben. „Azonban

biztosak lehettek afelől, hogy újrakezdjük, és hamarosan újra itt leszünk.

Még mindig van némi borunk, és még mindig rajta vagyunk a palettán, nincs minden veszve. Köszönet a hűségetekért, és hihetetlen támogatásotokért, elmondhatatlan, mennyit jelent ez most nekünk.”

Spring Mountain Birtok

A tűz lényegében a birtok minden történelmi épületét, illetve a környező erdőket is elporlasztotta – ez áll a Spring Mountain Instájára posztolt közleményben. A fő borászat, a pincék és a 136 éves Miravalle-villa áll, azonban az egész szőlőtermés megsemmisült. A birtok menedzsere, Ron Rosenbrand háza is porig égett.

Új megoldás: készítsünk brandyt!

Van az a híres mondás, hogy ha az élet citromot ad, készíts belőle limonádét – nagyjából ez a mentalitás jellemzi Hoopes Birtokot, ahol a bornak alkalmatlan, füstszennyezett termésből brandyt készítenek.

Az egész még 2017-ben kezdődött, amikor a borászat egyike volt azoknak a birtokoknak, amelyek az akkori erdőtüzek tombolása miatt bajba kerültek. Szőlőtőkéik többsége elhamvadt, a maradék termést pedig korom fedte.

Nyilvánvaló volt, hogy ebből a szőlőből nem készíthető élvezhető bor, és mivel a biztosító sem volt segítőkész, a birtok súlyos anyagi nehézségek elé nézett.

Ugyanakkor kipattant egy ötlet: lehet, hogy a füstösség nem tesz jót a bornak, de mi a helyzet egy érlelt párlattal, mondjuk a brandyvel? Hogy választ kapjon a kérdésre, Lindsay Hoopes tulajdonos megkereste Marianne Barnes szeszfőző mestert, és elkezdődött a munka.

„Választhattunk: vagy találunk valamilyen megoldást, hogy a tragédiából valami gyönyörű szülessen, vagy elveszítünk mindent. Azt választottunk, hogy újjáéledünk hamvainkból – szó szerint – és felfedezőútra indulunk.

Megnézzük, milyen, amikor a szőlő röviditalként születik újjá. A természet az innováció nagymestere, és mi értettük a célzást: a krízisre rugalmassággal reagáltunk, megláttuk a lehetőséget” – magyarázta Hoopes.

A brandy jelenleg még érlelődik – ez minimum két éves folyamat – de várhatóan 2021 végén már megkóstolható lesz. Mindenesetre az előrendelés a hírek szerint már hamarosan elindulhat.

„Van egy olyan érzésem, hogy a füst és a szőlő együtteséből valami nagyon érdekes születik” – ecseteli a tulajdonos. „Mint minden más ágazatnak, nekünk is meg kell találni a fejlődés lehetőségeit. Függünk az anyatermészettől, a klímaváltozástól, ezért fenntartható, innovatív gyakorlatot kell kialakítanunk, s ha kell, új termékekkel előállnunk, amelyek reagálnak a változásokra.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra