A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Hiánypótló kézikönyv Molnár B.-től

Magyar Konyha

2016. augusztus 24.

Az év minden bizonnyal legfontosabb magyar nyelvű gasztronómiai könyve jelenik meg a jövő hónapban. A főzés tudománya 830 oldalon át fog kalauzolni a konyhatechnológia világában.

A La cuisine professionelle című francia alapmű átdolgozása magyarra Molnár B. Tamás munkája, aki a fordítás mellett ki is egészítette a könyvet. A sertésekre fókuszáló fejezet, illetve a fiatal hazai szakácsok receptjei a könyv végén a magyar kiadás sajátja.

"A könyv lényegét magyarul lehetetlen lett volna puszta fordítással visszaadni. Sokszor kellett értelmezni, részletesebben kifejteni olyan dolgokat, amelyek a francia szakma és nagyközönség számára magától értetődők. Ahol lehetett, a tartalmat röviden kiegészítettük közép-európai specialitásokkal, alapanyagokkal, receptekkel" – áll a könyv előszavában.


A kötet megkérdőjelezhetetlen szakmaisága mellett nem csupán a szakmának szól: érdeklődő amatőrök egyaránt haszonnal forgathatják a kézikönyvet, a szakkifejezések definíciói kisszótárba vannak szedve.

Fontos leszögezni, hogy jelen kötet nem a francia konyha kézikönyve. "A konyhaművészet korszakos összefoglaló műveit sosem fordították le magyarra, jóllehet ez az európai polgári éttermi konyha és a szakképzés alapja. A franciák dolgozták ki évszázadok alatt a konyhaművészet tartalmi és technológiai rendszerét. Nem véletlen, hogy ma világszerte sok a francia szakkifejezés az éttermi konyhákon: brünoáz, zsülien, bain-marie, blansírozunk, szotírozunk, brezírozunk" – mutat rá a szerző arra, hogy miért a francia szerzőpáros könyvére esett a választás.

Molnár B. Tamás – magazinunk volt szerkesztőbizottsági tagja – tevékenységét olyan mérföldkövek jelzik a hazai gasztronómiában, mint a Magyar Gasztronómiai Egyesület megalapítása 2004-ben, a Kulináris Charta kiadása 2007-ben vagy a Gault&Millau étteremkalauz meghonosítása 2012-ben, a Bűvös Szakács blog pedig megkerülhetetlen a hazai internetes gasztronómia világában. Állandó munkatársa felesége, Bittera Dóra.

A könyvbe itt lehet virtuálisan belelapozni.

Yannick Masson és Jean-Luc Danjou: A főzés tudománya (Molnár B. Tamás átdolgozásában) már előrendelhető. Megjelenés szeptember 21-én.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra