Cikkek

Magyar Konyha

2020. április 11.

Egy jó pohár bort négy fal között is lehet élvezni, főleg most, hogy a kiszállításoknak hála a kiválasztott palackok egészen az ajtóig jönnek. Szakértői segítség híján a gazdag online kínálat okozhat némi fejtörést, de Tóth Adrienn nemzetközi borakadémikus tanácsaival jó eséllyel a megfelelő palackokra esik majd a választás.

Tóth Adrienn borszakíró nemzetközi borakadémikusként végzett Londonban. Jelenleg a CEWI (Central European Wine Institue) oktatója, de borkommunikációs szakemberként a Wineglass Communication ügynökségnél segíti a hazai borászatok és borvidékek munkáját. Tanácsa szerint, ha egy pohár bort az élvezetért kortyolunk el, ne kezdjük el túlmisztifikálni a döntést - vannak azonban olyan apró fogások, amikre érdemes figyelni.

Ha egy pohár borral az alapvető célunk élvezni azt, ne kezdjük el túlmisztifikálni a körítést - bátorít Tóth Adrienn. Vannak azonban olyan apró fogások, amikkel magasabb fokon lehet élvezni a bort; minimális kísérletezőkedvvel egy-egy szempontot érdemes ezek közül megfontolni. Elsőként a borvásárláshoz nyújtumk útmutatót, ami különösen jól jön, ha a tanácstalanul lamentálók táborába tartozunk. A sorozat további részében pedig az otthoni borfogyasztáshoz kapunk majd tippeket.

#1 egyéni ízlésvilág

Ha magunknak vásárolunk, a saját ízlésünk a kiindulópont. Amennyiben szeretjük a bort, valószínűleg túl vagyunk már jó pár féle és fajta kóstolásán. A próbálgatásba érdemes egy kis tudatosságot vinni és megjegyezni, hogy milyen irányok állnak hozzánk közel. Nem feltétlenül kell konkrét fajtáknál leragadni, elég, ha az irányt be tudjuk tájolni: nem mindegy, hogy a könnyed, tartalmas, illatos, fűszeres, gyümölcsös vagy savas borok állnak közel hozzánk. 

#2 alkoholtartalom

Az irányadó alkoholtartalom a 12,5-13%. Ha az ízlésünk, az alkalom, vagy a körülmények könnyedebb bort kívánnak, akkor ez alatti tételeket keressünk, a tartalmasabbak pedig ettől felfele kezdődnek.

#3 a termőterület klasszikus fajtái

A többszáz hazai borászat kínálatát naprakészen követni lehetetlen küldetés, egyik így házasít, a másik úgy palackoz, de ha a termőterület klasszikus fajtáiban gondolkozunk,

sokkal egyszerűbb lesz ízlésünknek megfelelőt találni.

Egyes borrégióban a borászatok az éghajlati-domborzati sajátosságokból adódóan is különös figyelmet szentelnek egy-egy fajtának, például:

  • Bikavér – Eger
  • Cabernet Franc - Villány
  • Furmint – Tokaj
  • Hárslevelű - Tokaj
  • Kadarka – Szekszárd
  • Kékfrankos - Szekszárd
  • Olaszrizling – Balatonfelvidék
  • Pinot Noir – Etyek

(Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak a felsorolt területeken foglalkoznak az adott fajtával megfelelő színvonalon.)

#4 ár

A bor világától ugyancsak nem idegen az ár-minőség kérdésköre, de mindenki eltérő igénnyel és költési struktúrával rendelkezik. Általában azt javaslom, hogy az 1000 Ft-os lélektani határt érdemes alkalomadtán  átlépni.

Ma a hiperek borkínálatát jól képzett szakemberek állítják össze, akik a választékot és az árszínvonalat is a vásárlóik árérzékenységéhez igazítják. Ezért az olyan népszerű műfajokban, mint a kedvelt, könnyed, 11,5-13% alkoholtartalmú lendületes fehérborok, az 1000-2000Ft közötti árkategóriában gazdag a kínálat. 

Amikor egy kedvelt szőlőfajtánkról – például irsai, chardonnay, furmint – az alacsonyabb árkategória alapján már van elképzelésünk, s ha pénztárcánk és kedvünk engedi, induljunk el a magasabb ár és alkoholtartalom felé. Itt nagyobb

lehetőségünk van megismerkedni a termőterület sajátosságaival és a különböző érlelési módszerek adta karakterekkel.

Amennyiben a címkén nemcsak a borvidéket, hanem a dűlőt is feltüntetik, akkor tudhatjuk, hogy egy exkluzívabb terroir szelekciójával van dolgunk. 

A magasabb ár sok esetben olyan plusz értékkel jár, amelyek az alacsonyabb árkategóriájú tételektől nem várhatóak el. Egy hosszabb hordós érlelés például az eszközök és a plusz munkafolyamatok miatt is megnöveli a bor árát, ám

Európa legdrágább borai nem csak a költséges készítés miatt értékesek.

A bor világában az értéket az egyediség adja, amit a top kategóriában leginkább a termőterület nyújt. Egészen pontosan a dűlő, amelynek a domborzati, klimatikus és történelmi adottságok olyan csúcsteljesítményre képesek, ami sehol máshol nem ismételhető meg.

Az akció szerepe elsősorban a piaci nyomás kényszere, attól ne tartsunk, hogy az árcsökkentett borok esetleg megromlottak. A boltok leginkább készletkisöprés céljából csökkentik egyes tételeik árát, érthető módon általában nem a legkeresettebb, kimagasló ár-érték arányú boraikét, mert azok teljes áron is elfogynak. Nem mindig szerencsés, ha főleg akcióban beszerezett tételek alapján ismerkedünk meg egy-egy bortípussal. Betárazni sem érdemes hosszú távra, a két éven túli évjáratú, könnyedebb borokra ez különösen igaz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra