A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2019. augusztus 5.

A növényi alapú étkezés, és a húshelyettesítő élelmiszerek egyre nagyobb térnyerése kapcsán csak idő kérdése volt, mikor jön a fricska az ellenoldalról.

Az Arby’s nevű, amerikai mega gyorsétteremlánc úgy tűnik, elérkezettnek látta az időt, hogy a trendet kicsit kifigurázza: ahelyett, hogy ők is meglovagolnák a hullámot, és zöldségekből készítenének húspótlékot, elővették a vicces oldalukat, és egy olyan húsételt alkottak, ami meglepően jól hasonlít egy szép, egészséges répához, írja a FoodBeast.

Az étterem új találmánya a Marrot mozaiknevet kapta (az angol meat, azaz hús, és a carrot, azaz répa szavakból). A répát formázó fogás teljes egészében pulykamellből készül. A megfelelő forma és szín elérése érdekében a húsdarabkákat laza szövésű anyagba tekerik, és egy órán át szuvidálják, majd répaporba forgatják, és egy további órán keresztül sütik. Tálalás előtt pedig néhány szál petrezselyemzölddel teszik teljessé a répa-illúziót.

Az Arby állásfoglalása szerint, ha egy növény játszhatja azt, hogy hús, akkor nem kell meglepődni azon sem, ha a húsok is felveszik a zöldségek megjelenési formáját.

Nem elég, hogy a „húsrépák” megtévesztésig hasonlítanak az igazira, de ami ennél is meglepőbb, hogy egészségesebbek is, mint a sima pulykahús:

egy hagyományos, 10-12 dkg-os szelet nagyjából mindössze 11 Nemzetközi Egységnyi (IU) A-vitamint tartalmaz, míg a marrot az ajánlott napi érték 70%-át – ez pedig nem kis különbség.

A cég a viccelődéssel egyébként lehet, hogy valami nagyba tenyerelt, ugyanis az amerikaiak 90%-a fogyaszt az ajánlott mennyiségnél kevesebb zöldségfélét, így az az ötlet, hogy olyan formában kínáljanak zöldséget – például répapor formájában –, amit az emberek szívesen fogyasztanak (húsfélék), nem is olyan elrugaszkodott. (Persze a növényi alapú élelmiszerek gyártóinak is valami hasonló a célja, azonban az ő célcsoportjuk jóval tudatosabb.)

Kérdés, hogy az álrépák valóban segítenek-e a húsevők étrendjének táplálóbbá tételében, vagy a fricska is csak azt igazolja végső soron, amit a növényi alapú ételek gyártói is képviselnek?

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra