A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

B.A.

2015. június 8.

Magyarország jelentős tradíciókkal rendelkezik a pezsgőkészítés terén, a habzó ital fogyasztása mégsem elterjedt, a legtöbben különleges alkalmak italának tartják, vagy csak szilveszterkor bontanak fel egy-egy palackkal.

Az utóbbi időben azonban a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a hazai pincészetek kínálatában, és mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is. Június 20-án a budapesti Corinthia Hotelben megrendezésre kerülő Nagy Pezsgő Kóstolón közel ötven hazai és külföldi termelő kínálatát kóstolhatja meg a közönség. A szervező Winelovers csapata azt reméli, hogy ezután mind többen gondolják majd úgy, hogy a meleg nyári napokon legalább olyan jól esik egy pohár buborékos ital, mint az exkluzív események alkalmával. Az érdeklődők a rendezvényen három mesterkurzuson is részt vehetnek, ahol a kóstoló mellé szakmai tudnivalókat is kínálnak az előadók. Ráhangolódásként egy rövid útmutató a buborékos borkategóriák világában.

A gyöngyöző bor buboréktartalma képződhet természetes módon vagy szén-dioxid mesterséges hozzáadásával. A pezsgőhöz képest azonban alacsonyabb a palackban uralkodó nyomás, 1-2,5 bar körül alakulhat. A habzóborok szintén a hétköznapok italai, jó szívvel ajánlhatók kora délutáni-esti gondűzőnek. Az alapborhoz mesterségesen adnak annyi szén-dioxidot, hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon. A pezsgőben lévő buborékok mind természetes módon, az erjesztés következményeként jönnek létre, és legalább 3 bar nyomást fejtenek ki. Az egyes pezsgőkészítési módszereket az eljárás körülményei különböztetik meg. Főként az számít a minőség szempontjából döntőnek, hogy milyen alapanyagból indultak ki, palackban vagy tartályban képződtek-e a buborékok, és hogy milyen hosszan érlelték a forgalomba hozatal előtt az adott pezsgőt.

A rendezvényről további részletek a pezsgoszalon.hu oldalon találhatóak.