Cikkek

Orbán Szilvia

2020. május 18.

Az angol királynő hosszú életútja azoknak az ételeknek is köszönhető, amelyeket elfogyaszt.

II. Erzsébet 94 évesen is híres gyors észjárásáról, így biztosak lehetünk benne, hogy valamit kivételesen jól csinál, írja a Delish a Prevention cikke alapján. Őfelsége nem csak az Egyesült Királyság leghosszabb ideje uralkodó vezetője, hanem egyben a világ legidősebb államfője is. Jelenlegi életkora pedig egy teljes évtizeddel meghaladja az országa nőtagjai számára átlagolt várható élettartamot.Ugyan az nyilvánvaló, hogy Erzsébet kivételes státusza számos kiváltsággal jár, többek között kiváló orvosok és remek séfek veszik körül, s utóbbiak minden bizonnyal a legjobb alapanyagokból készítik el a királynő kedvenc fogásait, de az uralkodó arról is ismert, hogy rendkívül egyszerűen, szinte puritán módon étkezik, s amikor teheti, kerüli a faxnikat.

Íme néhány dolog, amit tudni lehet az angol királynő étkezési szokásairól:

Odafigyel az adagokra

Darren McGrady, egykori királyi séf a RecipesPlusnak korábban arról nyilatkozott, hogy ellentétben Fülöp herceggel, aki azért él, hogy egyen, Erzsébet sokkal inkább az „azért eszik, hogy éljen” elvet követi. Ügyel arra, hogy egyszerre kisebb adagokat fogyasszon, így a napi háromszori bőséges étkezés helyett jobban kedveli a napi négy alkalomra osztott, kisebb falatozást.

Aki valaha próbálkozott már fogyókúrával, tisztában van vele, hogy az adagok kontrollálásának mekkora szerepe lehet a súlyvesztésben. A University of Cambridge kutatói szerint a kisebb adagok a napi élelmiszerfogyasztást nagyjából a negyedével csökkenthetik. A McKinsey Global Institute jelentése pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy az adagok csökkentése az elhízás elleni harc leghatásosabb eszköze.


Jutalmazza magát

A királynőnek is vannak kedvenc ételei, és olykor ő is megjutalmazza magát. McGrady szerint Erzsébet gyengéje a csokitorta, amit az utolsó morzsáig elfogyaszt, igaz, alkalmanként csak egy-egy vékony szeletet. Addig azonban nem kér más desszertet, ameddig van a tortából – a séf szerint akkor is igényt tart rá, ha már csak egy icipici darabka maradt belőle. Más torták, sütemények esetében a királynőnek nincsenek ilyen igényei, a maradékot szétosztják a személyzetnek.

Kutatások is igazolják, hogy a sokáig kitartó, egészséges étrend fontos része a kényeztetés is. Egy izraeli tanulmány szerint azok, akik csokoládéval, keksszel vagy fagyival kezdik a napjukat, a nap folyamán könnyebben kezelik ételek utáni sóvárgásukat. „Az alacsony szénhidráttartalmú étrend idején általában erősödik az ellenállhatatlan vágy az édességek után, a sóvárgást pedig nagyon nehéz leküzdeni. Jobban járunk, ha inkább ezeket az ételeket is beillesztjük, de persze okosan, egészséges keretek között” – magyarázza a tanulmány szerzője, Dr. Daniela Jakubowicz, aki a Tel-Aviv University Wolfson Orvosi Központjának Diabétesz osztályán dolgozik.

Jakubowicz szerint jobb, ha a jutalmazás reggelente történik, és a súlyvesztés szempontjából ugyanígy eredményesebb, ha a nehéz vacsora helyett inkább bőségesen reggelizünk.

Imádja az étcsokit

Egy korábbi cikkben olvashattuk már, hogy a királynő a 60 %-nál magasabb kakaótartalmú csokoládék híve, ezt most McGrady is megerősítette.
„Erzsébet királynő az étcsokoládét szereti; minél sötétebb, annál jobb” – meséli. „A tej- vagy fehércsoki nem az ő világa.”

II. Erzsébet választása egy egészséges nassolnivalóra esett, hiszen az étcsokoládé remek flavonoid forrás, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések – köztük a stroke – elleni harcban is segíti a szervezetünket.

A szezonális alapanyagokat fogyasztja

A királynő imádja az epret, ami ezért egész nyáron része is az étrendjének, de télen hozzá sem ér, meséli a volt udvari séf.

„Őfelsége mindig azt részesíti előnyben, aminek éppen szezonja van”

– magyarázza.

Az idényen kívüli eper elfogyasztása nem tűnik nagy dolognak, mégis jobban tesszük, ha hiszünk a természetnek, és akkor eszünk meg valamit, amikor az tényleg érik. Azok az alapanyagok, zöldségek vagy gyümölcsök, amelyeknek épp nincs szezonja, több ezer kilométert is utaznak, mielőtt nálunk a boltok polcaira kerülnek, ez pedig negatívan befolyásolja a tápértéküket. A C-vitamin például egy különösen instabil vegyület; kutatások igazolták, hogy 8 nap alatt egy paradicsom C-vitamin tartalmának több mint a fele elillan.
Ha nem tehetjük meg, hogy saját magunk termeljük meg a zöldségeinket, gyümölcseinket, keressük a helyi termelői piacot, ott mindig az adott idény termésével találkozhatunk.

Sok halat eszik

A mediterrán étrend egyik központi eleme is a hal, amely a királynő egyik kedvenc étele. Uzsonnára gyakran kér füstölt lazacos szendvicset, ebédre, vacsorára pedig sokszor fogyaszt grillezett halakat.A zsíros halak – a lazac, a szardínia vagy a hering például – gazdag omega-3 zsírsavforrások. Ezek a savak csökkentik az érrendszeri betegségek kockázatát, de az éles elme működésének is remek segítői.

Teázik

Végtére is, egy, az angol királynő étkezéséről szóló cikk nem lenne teljes a tea említése nélkül, nem igaz? II. Erzsébet kedvence az Earl Grey, amely a bergamottban található flavonoidok miatt csökkenti a koleszterinszintet.

Arról nem is beszélve, hogy a feketetea fogyasztása általánosságban is jótékony hatású: a csersavas tea csökkentheti a vérnyomást, segíti a fogyást, és mérsékli a petefészekrák kialakulásának kockázatát. A drága porcelán nem alapkövetelmény.