A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Ilyen a bolt, ahol nincs csomagolás

Orbán Szilvia

2017. szeptember 13.

Hogy néz ki egy üzlet, amelyben nincs kartondobozokba csomagolt reggelizőpehely? Ahol a pörkölt földimogyorót nem műanyag zacskókban árulják? Londonban megvalósították. Vajon ilyen lesz a jövő kisboltja?

A műanyag korunk nagy találmánya: könnyű, tartós, olcsón előállítható – ugyanakkor egy

450 év alatt lebomló, súlyos teher a környezetre.

Egy brit felmérés szerint (Waste and Resources Action and Programme’s - WRAP) -  Nagy-Britanniában 10 millió tonna ételt és csomagolási hulladékot dobnak ki évente, melynek 61 százaléka megmenthető, illetve újrahasznosítható lenne.
Az áruk csomagolása egy átlagos nagybevásárlás esetén könnyedén megtölt egy kisebb konyhai szemetest. A felelősen gondolkodó emberek a szeméthalmok növelése helyett azonban egyre inkább a környezetbarát megoldásokat keresik – erre a legtöbb esetben kevés lehetőség nyílik.
A kelet-londoni kerület,

Hackney háztartási hulladékának jelenleg csupán a negyedét hasznosítja újra.

Egy helyi lakos, Ingrid Caldironi saját kezébe vette a dolgokat, és megnyitotta London első műanyagmentes boltját. Az üzletben több, mint 300 árucikket kínálnak, az aszalványoktól a bambusz fogkefén át az állateledelig.

Zavarta a hulladék

„Az üzlet megnyitására a saját igényeim ösztönöztek” – fogalmazott Caldironi. „Hiába szerettem volna tudatosabban vásárolni, nem találtam ennek lehetőségét a városban. Sokáig azt gondoltam, hogy a hulladék a modern élet természetes velejárója, de aztán rájöttem, hogy nem feltétlenül kell így lennie” – tette hozzá a tulajdonos.
Az árucikkek helyi termelőktől, iparosoktól érkeznek.

„Az emberek végre tisztában vannak vele, honnan érkezik az ételük” – ecsetelte Caldironi.

A boltban nagy üvegtárolókban árulják a tésztát, a lencsét, kisebbekben a fűszereket. Nincsenek műanyag zacskók és szatyrok sem. A rutinos idejárók saját edényeikkel érkeznek, vagy könnyen lebomló zacskókban mérik le a vásárolt árut.

Az egyelőre még pop-up üzletként működő áruda a tervek szerint a jövőben állandó helyre költözik, a tulajdonos pedig saját méhkaptárról, nagy kapacitású komposztálóról és közösségi térről álmodik.

A nagyok is már figyelnek

Habár a hulladék-felhalmozásért általában a nagy élelmiszerláncokat okolják, a WRAP szerint az Egyesült Királyságban valójában annak csupán egy százalékáért felelősek. A „nagyok” sorra indítanak környezettudatos akciókat is: 2016-an a Sainsburys például egymillió fontot költött „Waste less, Save more” kampányára, amelynek célja, hogy a hulladék mennyiségét a felére csökkentsék. S habár a Morrisons and Waitrose is akciót hirdetett, amelyben a kissé ütődött, korábban kidobásra ítélt, de még nyugodtan fogyasztható zöldség- és gyümölcsféléket kínáltak csökkentett áron, a próbálkozás mégis felemásra sikerült, hiszen ezek a termékek is műanyag csomagolást kaptak. A nagy áruházak háza táján is látszanak tehát változások, valójában azonban még sokat kell várni a hulladéktermelés jelentős arányú csökkenésére.

Utánozzuk Afrikát!

Bizonyos országokban már látszik a javító szándék: akár négy év börtönnel vagy tízmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújthatják a műanyag zacskók gyártóit, árusítóit vagy akár használóit augusztus végétől Kenyában.
A kelet-afrikai ország egyike a több mint negyven országnak, amelyek betiltották, vagy korlátozzák az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmát.

A radikális és követendő döntést azzal indokolták, hogy a műanyag zacskók közül rengeteg az óceánba kerül, ahol megfojtja az állatokat.

Szeptember elsején Brüsszel is a szigort választotta: érvénybe lépett az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás. Minden kereskedelmi egységre, még a piacokra is kiterjed az eladásra kínált áru minőségétől és természetétől függetlenül. A tilalom azonban csak a pénztáraknál kapható bevásárló szatyrokra vonatkozik, az ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolásaként kínált zacskókra nem.
A három hónapos türelmi időt követően megbírságolhatják azokat a kereskedőket, akik a pénztáruknál eldobható, vagy egyszer használatos műanyag zacskót kínálnak. A legfeljebb húsz percig használt műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya-, vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel. A hártyavékony plasztik szatyrok lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskóknak legfeljebb néhány hét, vagy hónap alatt nyoma vész.
Vallóniában, Belgium francia ajkú régiójában december elején vezettek be tilalmi intézkedést a nejlonzacskó használatára vonatkozóan. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő.

Tipp: Magyarországon is egyre erősebb a zero waste közösség - ha szeretne velük kapcsolatba kerülni, kövesse facebook oldalukat!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra