Áprilisi számunkban többek között olvashat a húsvét jelképrendszeréről és a vegán étrendről. Megtudhatja, szerette-e Kodály Zoltán a hasát és azt is, hogyan hódította meg az étel-házhozszállítás a világot. Beszélgettünk Jankovics Marcell-lel, aki a keresztény húsvét ételeiről éppúgy mesél, mint készülő műveiről, vagy a családjuk kedvenc húsvéti ételéről, a sárgatúróról. Legfrissebb számunkban csirkét rántunk, vaníliás kalácsot sütünk, könnyű krémeket készítünk. Jártunk a pásztói Júlia Bio Malomban, és bemutatjuk, hogyan készíti el öt séf ötféleképp a fasírozottat.
„Megdöbbentem, amikor a plébános úr sonkaszeleteket rakott az imakönyvébe a fejezetek közé.”
(Madame de Sévigné francia írónő)
KI MERRE FORDUL, aszerint. Kinek komatál, kinek kötözött sonka. Van, aki megelégszik a sztaniolba csomagolt báránnyal, más Isten bárányát keresi, átélni, megérteni szeretné a húsvéti ünnepkör rejtélyes üzenetét. Mit jelképez a piros tojás? Miért aggatták régen a sonka csontját gyümölcsfákra? Mit jelent a kókonya? Miért nyúl hozza a tojásokat? Miért nem szegény kotlós? Ha kíváncsiak a húsvét jelképrendszerére, lapozzanak a 14. oldalra. ![]()
Vagy olvassanak bele rögtön a lap elején (a 8. oldalon) a Jankovics Marcell-lel készült beszélgetésbe. „Minden nagy krízis idején előjön a szimbólumok keresésének igénye” – állítja a rajzfilmrendező-író, aki a keresztény húsvét ételeiről éppúgy beszél, mint készülő műveiről, vagy a családjuk kedvenc húsvéti ételéről, a sárgatúróról, amelynek természetesen a készítésmódját is elárulja.
![]()
Volt kedvenc receptje Kodály Zoltánnak is. A kelkáposztás rizspuding! Átlapoztuk a zeneszerző első feleségének, Emma asszonynak a háztartási naplóit, és kiderült, hogy Kodály vegetáriánus életmódot folytatott (rábeszélte erre Bartók Bélát is), többnyire aludttejen, salátán, Graham-kenyéren élt. Hogy szerette-e annyira a magyar konyhát, mint a magyar népzenét, kiderül a 38. oldalon.
![]()
A vegán étrend persze nem egyenlő a legeléssel. Elég szétnézni az indiai, kínai, mediterrán szakácskönyvekben. Ezt tettük a 74. oldalon. Nyilván Emma asszony is csemegézett volna a receptek
közül, ha ismerte volna őket. De akkoriban legfeljebb Bicsérdy Béla nyerskoszt-étrendje volt divatban, arról meg ugye már Karinthy Frigyes elmondta a véleményét: „Ha nem iszom, nem dohányzom, nem eszem húst, nem biztos, hogy tovább fogok élni, de kétségtelenül hosszabbnak fog tűnni.”![]()
Úgyhogy legfrissebb számunkban mi is inkább csirkét rántunk (combját, mellét, zúzáját, ahogy illik), sütünk vaníliás kalácsot, készítünk könnyű krémeket. A rántott hús és a paprikás krumpli után folytatjuk Variációk egy témára című rovatunkat, ezúttal
öt séf ötféleképp készít fasírozottat.
![]()
Még lisztet is őrlünk a pásztói Júlia Bio Malomban, hiszen nem lenne pékforradalom, ha néhány molnár nem készítene békebeli, jó minőségű lisztet.
![]()
![]()
Áprilisi számunk egyik legérdekesebb írása a Futárforradalom címet viseli. Laky Zoltán azt elemzi,
hogyan hódította meg az étel-házhozszállítás a világot.
Különös, hogy ami az 1950-es évek Amerikájában a mirelit tévékoszt volt, amiből aztán az internetes házhoz szállítás milliárdos üzletet teremtett, az lett most a járvány idején életmentő szolgáltatás. És az innováció – feltehetően – velünk marad a járvány után is.![]()
Az új trendekből pedig erőt meríthetünk. Még soha ennyi időt nem töltöttünk odahaza. Az otthon iroda lett, iskola, fitneszstúdió és étterem. A közös étkezés a nap fénypontja. Kenyeret sütünk, bazsalikomot nevelünk az erkélyen, lekvárokkal és savanyúságokkal kísérletezünk:
lehet, hogy új gasztrokultúra van kialakulóban,
és a történelemkönyvekben egyszer majd az áll, hogy a vírus előtt, és a vírus után? Bárcsak így lenne.
A húsvét a remény ünnepe.
Vinkó József, főszerkesztő
![]()