A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

- ne maradjon le az ünnepi asztalról a magyar sertéshús. A modern táplálkozási irányelvek szerint érdemes magyar sertéshúsból készült fogásokkal ünnepelni idén a karácsonyt és az újévet, mert a sertéshús – többek között – nagyon fontos az agy és az idegrendszer fejlődéséhez. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért.

A sertéshús a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, hiszen ki tudna ellenállni egy kalocsai sertésbordának, bácskai rizses húsnak, vagy egy szilveszteri pezsgős-ropogós malacsültnek? Ugyanakkor kevesen tudják, hogy mértékletes fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, mert értékes fehérjeforrásként az agy elsődleges tápláléka, csökkentheti a koleszterinszintet, miközben vitamin (B1, B6, B2 és B12), illetve ásványianyag-tartalma (cink, szelén) is kiemelten magas. Mindemellett szervezetünk a sertéshússal elfogyasztott fehérje 85%-át képes a saját fejlődéséhez felhasználni. Ezért rendszeres fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, de különösen fontos fiatal korban, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosításához.

Élelmiszerkémiai  tudományos elemzések szerint a sovány sertéshús  nem tartalmaz több zsírt vagy több energiát, mint a baromfihús. Így a karajból,  combból  vagy tarjából  elkészített ételeket - más húsfélékkel azonos mértékben visszafogottan - bátran fogyaszthatják a fogyni vágyók is. Nem beszélve arról, ha izomtömeget növelni kívánják, akkor a mozgás mennyiségével arányosan nem csak az energia, hanem a fehérje, azaz a hús mennyiségét is érdemes növelni.

A sertéshús elkészítési módjainak csak a képzeletünk szabhat határt. Nem véletlen, hogy a csúcsgasztronómiát képviselő séfek is egyre gyakrabban használják a sertéshúst, amit akár mézes-boros pácban vagy csipkebogyóval és hagymalekvárral álmodnak újra.

Senki sem vitatja el, hogy a tökéletes családi ebéd elengedhetetlen alapanyaga a minőségi hús. A magyar húsárut a 6-8 hónapos, fiatal telt húsformákat mutató állatok adják, melyek a tápanyagdús, káros szennyező anyagoktól mentes hazai gabonán nevelkedtek. Húsuk a kedvező tenyésztési körülményeknek köszönhetően puha és finom rostú, nem túl zsíros, de nem is élvezhetetlenül száraz.

A magyar, csúcsminőségű sertéshúst az áruházak polcain úgy találjuk meg a legkönnyebben, ha a csomagoláson megkeressük az ovális hatósági állatorvosi pecsétet és annak közepében a HU országjelzést. Ez a biztosíték arra, hogy a húsáru rendelkezik a fent bemutatott tulajdonságokkal és az is biztosított, hogy a termék az élelmiszerbiztonsági, a higiéniai, a nyomonkövethetőségi, és az állatjóléti előírásoknak is garantáltan megfelel.

Ezért lehet a magyar sertéshús a háztartások ízes és egészséges kedvence, és 2013-ban az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontja.

További információ: voroshus.hu.