Cikkek

Gellért Gábor

2022. november 25.

A „Szellem a fazékból” szombati műsorában Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője a nagy mesemondó, Jókai Mór ételeiről mesél.


Nehéz még egy olyan magyar írót találni, akinek szinte minden művében lakmároznak. Jókainál egymást érik az áldomások, farsangi lakomák, szüreti mulatságok. Elég, ha felütjük az életművet. Az Erdély aranykorában rózsaszín kocsonyák, kakastaréjból készült raguk, óriás tengeri rákok szerepelnek. A „Rab Rábyban” csáját – rác tésztaételt –, hajdúkáposztát, mamaligát, azaz juhtejjel készült puliszkát készítenek. A „Fráter Györgyben” színes füstölt sajtokat, A „Damokosok” című regényben lúdgége levest, amit szerecsendióval fűszereznek. A „Cigánybáróban” a rejtélyes ördögital, a krampampuli kerül szóba, a „Szabadság a hó alatt” című regényben a cibereleves dercekásával, az „Egy az Istenben” a gesztenyeízű baraboly, az elfeledett zöldség. „A mi lengyelünkben” Máriskó néni ürgepörköltöt főz, másnap ebédre meg békacomb lesz spenóttal. „A Névtelen várban” a burgonya-, a „Lőcsei fehér asszonyban” a gönci hordó történetét ismerhetjük meg.


Feljegyezte az étkezési szokásokat, a terítés rendjét, tanulmányt írt a tűzhelyről, az alföldi búboskemencéről, legendás vendéglátóhelyekről. Ha átolvassuk az életművét – némi idő beletelik, mert 125 kötet –, csak ámulunk. Jókai telehintette regényeit talányos ételnevekkel. Nála a darás tészta: „tűzkő, homokkal", a májas patkó: „katakönyöke”, a fánk: csehpampuska. A fodormentát bársonynak, a krumplit tartuflinak, a ribiszkét tengeri szőlőnek hívta. Főzelékféle volt a „macskanadrág”, a „harmatkása”. Számtalan meghökkentő nevű édesség lapul az éléskamrák polcain: „mandulahajtás”, „spanyolszél”, „krisztuslába”, „apácaposz”. Felháborodott, ha valaki azt merte mondani: halászlé. Szerinte az étel korrekt neve: "halászos leves", hiszen nem a halász levét esszük, hanem a halét.


Aki Jókai Mórról sokat akar tudni, annak szombaton reggel fél 10-kor, a Kossuth Rádió hullámhosszára kell kapcsolnia, és Vinkó Józsefet kell hallgatnia. Egy emberről fog hallani, aki írt, ivott, evett, szerette a nőket, az életet. Emellett főrendiházi tag volt, képviselő, lapkiadó, forradalmár és szőlőművelő, jurátus és akadémikus. Jókai habzsolta az életet és az irodalmat.


Szellem a fazékból, 2022. 11. 26. 9:30, Kossuth Rádió


Lemaradt az adásról? A Médiaklikken bármikor visszahallgathatja!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra