Cikkek

Dénes Judit

2020. július 11.

konyha , eszköz , kedvenc , tombor nelli , nábelek zsófia , beh marianna , fűszeres eszter

Mi a kedvenc konyhai eszközünk? Nem is olyan könnyű kérdés! Itt egy spatula, ott egy műanyag tál, csorba edény vagy ódon cakkosszélű őrzi a sikereket, kudarcokat, ízeket és emlékeket. Legkedvesebb tárgyáról mesél öt, konyháját nagy becsben tartó nő, és ahogy az már lenni szokott, ennél sokkal többről is szó esik.

Zakar Kata - a köveskáli Kővirág étterem tulajdonosa

@zakarkata

Kínos, de három műanyag-, két zománcedény és két kés a legkedvesebb nekem a konyhámban. A tarjányi kések és az örökölt zománcedények a szívem csücskei, a legfontosabb alapdarabok. Nem is ezek a kínosak, hanem a másik három, mert aki ismer, tudja: a műanyagból készülő dolgokat nem tűröm meg. Erre, mégis ezek a legkedvesebbek.

Nászajándékba kaptuk a tálakat, és a legelején nem volt szívem kidobni. Lett két háztartás, jól jött. Majd ahogy születtek a gyerekek, ezekben készült minden süti. Mindhárman ezért tanultak meg számolni is, sütni is. Álltak mellettem egy éves koruktól, s tették a lisztet, tojásokat, cukrot, tanulták az illatokat, kevertek, csippentettek és így, mire iskolába kerültek, a finommotorikát is tökélyre fejlesztettük. Már ötévesen húszig bármit kiszámoltak, mert nem egy foglalkoztató ridegsége, hanem simogatások, ízek, illatok kötődtek a számokhoz.

A férjem meglepetésként egyszer rendet rakott. S a húszéves, megviselt, elégett edényeket kidobta, mondván, úgysem viselem a műanyagot (férfi – mit tudhatta milyen szoros érzelmi köt ezekhez, nincs az az ezüst, porcelán, amit oda ne adnék értük!). Nem maradt más választásom, mint kitúrni a nagy kukát, könnyezve mentve meg a 15 éve naponta használt szakrális keverőtálaimat. Ugye a magánmitológia még az elveket is legyőzi.

Beh Mariann - a Bazsalikomos kert megálmodója és tulajdonosa

@bazsalikomoskert

Sok emlék köt a konyhám két legkedvesebb darabjához. Mindkettő egyszerre dísze is, nem csak funkciót lát el. Az egyik egy márvány mozsár, ami már legalább 15 éve megvan, viszont akárhogy is próbálom, nem tudom felidézni, mikor és hogyan került a birtokomba. Rajongok a pesztóért, így állandóan foglalkoztatom: a kertben csak leszedem a fűszernövényeket, és egy kis sóval, citrusfélével pépesítem, s már kész is. Ezt nagyon élvezem.

A derelyevágóm a másik kincs. Derelyét még sose vágtam vele, viszont sütiknél sokat használom díszítéshez, mintázáshoz. Karácsonykor kiszúrók helyett ezzel szeretem felvágni a mézeskalács tésztáját, olyan szép lesz! Ezt a kelléket a nagymamám konyhájából csentem el. Régi idők stílusa, fa fogatú, dísznek is nagyon szép, ezt is kitéve tartom, szem előtt. Már vagy 20 éve őrzőm, a nagymama pedig ki tudja mikor vette, vagy kapta. Sajnos őt már nem tudom megkérdezni...

Tombor Nelli - privát séf

@nellitombor

Ha csupán egy edényt tarthatnék idehaza, az egész biztosan az öntöttvas lenne. Ebben készül a kovászos kenyér, a sólet és minden más olyan étel is, amivel bármikor könnyedén leveszem a férjemet a lábáról.

A legféltettebb konyhai tárgyaim - a késeim mellett természetesen - a japán üvegvágó mesterek által készített (Edo-Kiriko) rendkívül vékony pohárkészletem, amit New York-ban vásároltam.

Nábelek Zsófi - cukrász és a Magyar Konyha újságírójaNehéz kedvenc eszközt választani, mindegyiket másért szeretem: a santokumat például azért, mert ez volt az első igazi késem. Vékony, megbízható a pengéje, jó a fogása, egyensúlyban van. Szeretem a férjemtől kapott a csipeszeimet is, de képes vagyok egy gumispatulához is ragaszkodni, ha azzal pont úgy tudom kisimítani a krémet a tálból, ahogy szeretném. A legkedvesebb mégis, a kicsi, hajlított spatulám (angolul offset spatula), amit tanulóként kaptam egy kolléganőmtől, tíz éve, a születésnapomra.

Azóta minden munkahelyemre jött velem. A fogását, az alakját, a rugalmasságát semelyik másik spatula nem tudja hozni, soha nem cserélném le. Tökéletesen lehet vele érzékeny, kicsi dolgokat egyensúlyozni, ami egy tányérdesszertnél elég hasznos. Krémet, masszákat is egyenletesen kenhetek vele, ráadásul kicsi, így mindig kéznél (zsebben) van. Bár elsőre úgy tűnhet, mint egy miniatűr kenőkés, de annál sokkal precízebb és izgalmasabb eszköz. Az egyetlen rossz tulajdonsága, hogy nem igazán fotogén szegény.

Fűszeres (Bodrogi) Eszter - a Fűszer és Lélek blog szerzője


Kedvenc eszközöm egy állítható szeletelő. Amíg nem próbáltam ki, addig azt gondoltam, hogy tökéletesen elvagyok nélküle. Hiszen, több elektromos szeletelő és aprító is van az otthoni készletben. Ha pedig csak egy-egy zöldséget vagy gyümölcsöt kell felszeletelni, azt megoldom késsel.

Ez a szeletelő viszont fantasztikus! A puha paradicsomtól kezdve a kemény hagymáig mindent gyönyörű és egyforma szeletekre tudok vele vágni. A kész darabokat víz alatt leöblítem, és már el is tehetem. Nyaralásra is viszem magammal. A baj csak az, hogy már kinéztem egy olyat is, ami nem csak szeletel, hanem julienne-re is vág. Egyre jobban érzem, hogy nem élet az élet nélküle….

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra