Cikkek

Magyar Konyha - Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia - Fekete Antonio

2020. július 23.

Hajdúszoboszló , Hunguest Hotels , Kelemen Roland , Bocuse d'Or , séf , PR

Az idei utazásaikat a legtöbben belföldre tervezik, és Magyarországon szerencsére nagyon sok élmény, látnivaló várja a turistákat. És ha már utazunk, a kirándulást igyekszünk kulináris élvezetekkel is összekötni, hiszen jót enni az egyik legjobb kikapcsolódás. Hajdúszoboszlón ezt is megtaláljuk.

A vendégek ritkán tudják, ki főz egy nagy szálloda konyháján, pont elég, ha az éttermi kínálat is magas színvonalon szolgálja a pihenést. A hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol fiatal szakácsának nevét azonban érdemes megjegyezni, Kelemen Roland ugyanis 2. helyezést ért el a legrangosabb szakácsverseny, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén, ahol köztudottan erős a mezőny, hiszen Magyarország legjobb séfjei állnak a versenytűzhelyek mögé. Februárban ráadásul a magyar Bocuse történetének talán legkiélezettebb versenye zajlott, két Michelin-csillagot jegyző sztár is szerepelt a mezőnyben.

Cukrászok a dobogón
Nem csupán Kelemen Roland hozott dicsőséget a szállodaláncnak: a februári Bocuse d’Orral egy időben megrendezett Sirha Budapest Desszert Versenyen Vaszilovics Ádám (Hunguest Hotel Pelion) és Szőke Adrienn (Hunguest Hotel Helios) cukrászok szintén ezüstérmet nyertek.

A győztes Veres István, a budapesti Babel étterem séfje lett, de egy ilyen éles versenyhelyzetben másodiknak lenni legalább akkora fegyvertény. Roland a 2. helyezés mellett ráadásul két különdíjat is szerzett: a S. Pellegrino fenntarthatósági különdíját – amire a Hunguest Hotels szállodalánc kiemelt figyelmet fordít –, illetve a legjobb halételnek járó kitüntetést, pedig a dobogósok közül ő volt az egyetlen, aki szállodából érkezett, és nem à la carte konyhán dolgozik. Ismerkedjünk hát meg vele közelebbről!


A 26 éves szakács már a tanulóéveit is a négycsillagos hajdúszoboszlói szállodában töltötte, és 2013 óta dolgozik az Aqua-Solban. A versenyzés nem áll távol tőle, 2016-ban részt vett az erfurti Szakács Olimpián, 2018-ban pedig a Luxemburgban megrendezett Gasztronómiai Világbajnokságon (Expogast Culinary Word Cup), mindkétszer ezüstéremmel tért haza.

Ám nem kell attól tartani, hogy a siker a fejébe száll és esetleg továbbáll, mert hű szeretne maradni „alma mater”-éhez, meghálálni azt a rengeteg segítséget, amit a Bocuse d’Orra való felkészülés során kapott a hotel dolgozóitól és Németh László executive séftől. Ezek ugyanis nagyon kemény, többórás napi edzések, a szakács tevékenységét stopperral mérik – ez a szokásos napi ügymenet mellett aligha teljesíthető.

Ilyen szempontból még előnyt is jelentett, hogy szállodában dolgozik, hiszen tapasztalt, rugalmas konyhai személyzet állt mögötte, akik helyettesíteni tudták. Igaz, ez hátrány is volt, mert míg egy à la carte étterem séfje hozzászokik ahhoz, hogy egyszerre sok tányért készít el, egy szállodában nem számottevő az étlapról való rendelés, így a tálalást és a versenyhez szükséges tempót Rolandnak igencsak be kellett gyakorolni.

A Bocuse d’Oron a versenyzők fürj, kacsamáj, pisztráng és fejes káposzta felhasználásával készítettek el egy hús- és egy haltálat. Roland hústálja tóparti erdőt idézett fürjtojásokkal és fészkekkel. A kacsamájas, gombás, fenyőmagos, többek között csicsókapürével, marinált körtével és birsalmás bébirépával készült ételnek már a leírása is ínycsiklandó.


Kelemen Rolandnak a megmérettetés olyan jól sikerült, hogy a második helyezés hallatán

másnap a vendégek már kihívták az asztalhoz, mert találkozni akartak vele,

sőt autogramot és közös fényképeket is kértek tőle. Még arra is volt példa, hogy egy visszajáró törzsvendég kérésére elkészítse a Bocuse d’Oron nyertes halételt.

De a munkáján, a konyhai tevékenységek rendezettségén és az ételek ízén is érezni, hogy komoly gyakorlás van mögötte. Roland elég ambiciózus ahhoz, hogy itt ne álljon meg, van benne elég erő, kitartás és önuralom ahhoz, hogy megtalálja, hogyan legyen még jobb, vagy esetleg azt, hogy legközelebb hogyan nyerhetne ő a hazai Bocuse d’Or versenyen.

Már most is szerepel egy fogása az à la carte étlapon „Magyarország étele” címmel. Szereti a fine dining stílust, folyamatosan követi a trendeket, próbál mindig megújulni, és saját stílusát is belevinni az ételeibe. Személyes kedvencei a skandináv konyha képviselői – nagy örömére tőlük vehette át az ezüstérmet is –, de a felkészülés során saját séfje mellett sok segítséget kapott Vomberg Frigyestől, aki a magyar csapatot trenírozta mint coach.


A nyár elkezdődött, a hazai turizmus beindult, és Hajdúszoboszlón két szállodát is célba vehetünk: a Hunguest Hotel Aqua-Solt és a Hunguest Hotel Apollót. Roland is belevetette magát a dolgos hétköznapokba, és helytáll a konyhán akkor is, ha több száz adag ételt kell elkészíteni. Azért ha arra járnak, hívják ki nyugodtan, biztosan szívesen mesél az éppen felszolgált fogásokról is. Próbálják ki! (x)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra