Cikkek

Gonda Mariann, kép: Balthazar

2020. október 30.

Keith McNally anekdotázott: a New York-i étteremben tévedésből felcserélték két asztal borrendelését: egy fiatal pár a legolcsóbb palack helyett egy 2000 dolláros Mouton Rothschildot kapott.

Az eset még 2002-ben történt és minden bizonnyal fájdalmasan érintette a tulajdonost, Keith McNallyt, aki Instagramján csak 18 év múltával osztotta meg az anekdotát.


Történt ugyanis, hogy egy este az elegáns Soho negyedben található Balthazar étteremben két asztal egyszerre adta le borrendelését. A négy Wall Street-i üzletemberből álló társaság feje kikérte a borlap legdrágább tételét, egy 1989-es Mouton Rothschildot, míg egy másik asztalnál egy fiatal pár a legolcsóbbat, egy 18 dolláros pinot noirt rendelt.

Ami megtörténhet, az meg is történik: a borokat dekantálták, majd az immár jelöletlen kancsók a pulton várakoztak, ahonnan a pincér felkapta és már vitte is ki az asztalhoz. Csak nem ahhoz, amelyikhez kellett volna: az üzleti vacsorához szánt 2000 dolláros bor a fiatal pár poharaiba került. A hibát a személyzet csak öt perccel később fedezte fel, de addigra már mindkét borból fogyasztottak a vendégek, mit sem sejtve a tévedésről.

A bankárok közül a magát szakértőnek tartó férfi

a bor előkóstolásakor még méltatta is annak tisztaságát,

és kollégái sem találtak benne kivetnivalót.


Ennél még mulatságosabb volt, ami a másik asztalnál történt: a szerelmesek gyanútlanul kortyoltak bele az olcsónak vélt italba és

úgy tettek, mintha drága bort innának, parodizálva a borsznobok viselkedését és szóhasználatát.

Amikor fény derült a hibára, az üzletvezető rémülten hívta a tulajdonost, aki azonnal a helyszínre sietett. Mindkét asztaltársaság elégedettnek tűnt, semmi nem utalt arra, hogy észrevették volna a különbséget. McNally nehéz választás elé került: felfedje a valóságot vagy hagyja, hogy az üzletemberek boldog tudatlanságban fogyasszák el az olcsóbb italt? “Ez utóbbi egyszerűbb lett volna. És olcsóbb is.”

Mégsem ezt a megoldást választotta, hanem tiszta vizet - bort - öntött a pohárba és közölte a kellemetlen tényt a Wall Street-i vendégekkel, akik addigra már elég vidám hangulatba kerültek. Nem háborodtak fel a hír hallatán, de a tudásával kérkedő férfi azért megjegyezte: “Sejtettem, hogy nem a Mouton Rothschild volt.” - a többiek pedig buzgón bólogattak.


A másik asztalnál nagy volt a meglepetés és az öröm, amikor megtudták, micsoda szerencsében van részük. “Olyan, mintha a javunkra tévedett volna a bank!”

“A gond csak az, hogy nem a bank, hanem én buktam a 2000 dollárt…” - jegyzi meg McNally.

A Mouton Rothschild 1989 egyébként a Médoc-i Pauillac birtok egyik legjobb grand cru-je, 2018-ban a Decanter magazin által borszakíróknak rendezett kóstoláson 97/100-as pontszámot ért el.

A ma már komoly étterem-birodalommal büszkélkedő McNally 1997-ben nyitotta meg a Balthazart, amelyet a helyi sajtó a legautentikusabb francia bisztrónak tart New Yorkban. Reggelit, ebédet, vacsorát kínál, hétvégén brunch-öt, a borlapja pedig továbbra is figyelemreméltó.


Jelenleg a legdrágább tétel egy burgundi Romanée-Conti grand cru 2005-ből, csekély 6800 dollárért.