A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Laky Zoltán

2013. szeptember 3.

Idén októberben első ízben kerül megrendezésre az Olaszrizling Október, melynek célja, hogy hazánk legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajtája elnyerje méltó helyét a minőségi terroir borok között, és hazánk borexportjának egyik zászlóshajójává váljon.

„Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél – írja Márai Sándor. – A rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a műfaj közelebbi megjelölése nélkül, fehérbornak neveztek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni.”

Sok víz lefolyt a Dunán, amióta Márai papírra vetette ezeket a sorokat. A rizling ma is a legnagyobb termőterületen termesztett fehérszőlőfajtánk, de egykori státuszát elvesztette. Jó ideig pusztán fröccsborként tartották számon, pedig jóval több annál: legfontosabb terroir-fajtánk, mely szinte mindenhol előfordul Magyarországon, s úgy képes különleges termőhelyi karaktert felmutató, összetett bort adni, hogy közben gyümölcsös, könnyed jegyekkel bír.

„A legszínesebb fajtánk az olaszrizling, mely több mint húsz évvel a rendszerváltás után kezd kitörni a gettóból – mutatott rá Jásdi István csopaki borász az Olaszrizling Október bemutató sajtótájékoztatóján. – A magyar borexportban is főszerepet játszhatna a furminttal együtt, ha a fehérborok közül e kettőre koncentrálnánk marketingtevékenységünket, mely jelenleg túl sok fajta között oszlik meg. Az olaszrizling minőségéről ma már olyan komoly előírások gondoskodnak, mint a Csopaki Borkódex és a Badacsonyi Kör szabályzata.”

Az Olaszrizling Októbert idén először rendezi meg a Winelovers, a Borászportál és a Vinoport.hu, hogy előmozdítsa a fajta népszerűsítését. Az eseménysorozat epicentruma a budapesti Gerbeaud Ház lesz október 19-én, amikor egy sétáló kóstolót megelőzően három ültetett mesterkurzussal veszi kezdetét a fehérszőlő-fajtának szentelt nap. Az Osztrák Borakadémia elnöke, Josef Schuller és Kielmayer Kristian osztrák és magyar olaszrizlingeket hasonlít össze, Mészáros Gabriella a Terra Hungarica borkínálatában szereplő olaszrizlingek, furmintok és chenin blanc-ok eltérő karakterét vizsgálja, míg Jásdi István a különböző dűlők borra gyakorolt hatását elemzi olaszrizlingeken keresztül. A sétáló kóstoló után hajnalig tartó borbuliban vehetnek részt az érdeklődők az Eiffel téri NU bisztróban.

A hónap folyamán azonban nem csak ezen a napon lehet majd elmélyedni a fajta széles kínálatában, hiszen már eddig is csaknem 60 partner jelezte csatlakozási szándékát a programhoz. A borkereskedések, éttermek, oktatási intézmények októberben az egész ország területén olaszrizling-kóstolókat, borvacsorákat tartanak, és napi ajánlatokat, különleges csomagokat állítanak össze azoknak, akik alaposabban szeretnék megismerni a fajtát.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra