A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Madary Orsolya

2012. április 4.

Ha van búzasör miért ne lehetne köleses sör. Így gondolkodott Szilágyi András és laboratóriumban kikísérletezte az új magyar sörkülönlegességet.

A kisüzemi sörfőzés fellendülése még várat magára, de különlegességeket már most találni a piacon. Van gesztenyés sör, banán ízesítésű sör, csalános sör, gyömbéres sör és köleses sör. A köleses sör feltalálója Szilágyi András, aki sör és szeszipari technológusként végzett és laboratóriumban kísérletezte ki a köleses sör elkészítésének technikáját. Eddig körülbelül 5000 liter fogyott el belőle. A jászdózsai sörfőzdében főzik a megadott recept szerint, ami nem más mint: ivóvíz, köles, maláta, komló, sörélesztő.

Szilágyi András elmondása szerint múltja is van a köleses sörnek, ugyanis az ősmagyarok bozának nevezték a gyenge alkoholtartalmú, sörre emlékeztető italukat. A bozát köles, árpa, később kukorica erjesztésével nyerték. Magyar specialitás a"kun ser"vagy más néven  "kenyérser" is. Ez a kenyérsütés mellékterméke volt. A gabonamagvakat (köles, árpa, búza) megõrölték, víz és kovász hozzáadásával kenyeret készítettek, majd a kelesztett tésztát lapos, megforrósított köveken sütötték meg. Az  egyenlőtlen melegedés következtében a kenyér külseje sült meg, közepe nyers maradt. A félig sült kenyértésztát megtörték, vízzel telt edénybe tették. A kovásztól ez megerjedt, és néhány nap után savanykás, enyhén szeszes italt kaptak. Hogy bódító erejét növeljék, a gabona közé kender magját keverték. Megjegyzendő, hogy a boza a kábulat jelképe volt, "tiszta lelkű ember" nem ivott belőle.

Magyarországon a sörfogyasztás évi 70-71 liter körül alakul, amelynek a legkevesebb 90 százalékát a kőbányai Dreher, a soproni és a bécsi gyár állítja elő.