Cikkek

Orbán Szilvia

2020. július 10.

Az indiai születésű műsorvezető szerint az ágazatban még mindig túl erős a férfiak dominanciája, ami csak akkor változik meg, ha a híres séfek tevőlegesen is tesznek a jó ügyért.

Ki ő?

Az idén 50. születésnapját ünneplő Padma Lakshmi színésznőként és modellként kezdte karrierjét, manapság azonban már inkább gasztroszerzőként, műsorvezetőként, producerként és véleményvezérként ismerjük. Lakshmi a kétezres évek elején Salman Rushdie párja, majd felesége volt, de a világhíres íróval 2007-ben elváltak közös útjaik.

Ismertségének alapja kétségtelenül modellkarrierje:

21 évesen, egyetemistaként fedezték fel, s hamarosan már a párizsi, milánói és New York-i kifutók sztárja lett,

s a leghíresebb tervezőkkel – Versace, Ungaro, Lauren, Armani, Ferretti, Cavalli – dolgozhatott. Televíziós karrierje 2006-ban kezdődött: ekkor csatlakozott a TopChef csapatához, s a show-nak műsorvezető-zsűri pozícióban azóta is a tagja, sőt, egy ideje már a produceri feladatokat is ellátja. Műsorvezetői munkásságát a szakma Emmy-díj jelöléssel is elismerte.


Lakshmi az évek során több csatornára is készített gasztronómiai témájú sorozatot, így többször szerepelt a Food Network és a Discovery Channel műsorán is. Színésznőként és szakácskönyv szerzőként is sikeres.

Padma Laksmi széles körben ismert elkötelezett

jogvédő tevékenységéről

is. Különösen érzékeny a bevándorlással és az éttermi ágazattal kapcsolatos kérdésekre, de például ő az amerikai Endometriózis Alapítvány társalapítója is.

„A saját kezünkbe kell venni a dolgokat”

Lakshmi szerint a „férfiak által uralt” élelmiszerszektornak a mainál jóval befogadóbbnak kell lennie.

„Az ágazat társadalmunk egyik leginkább férfiak által irányított szektora, talán csak a hadsereg előzi meg ebben” – fogalmazott nemrég a US Weeklynek adott interjúban. „Szeretném látni, hogy megváltoznak a dolgok. A mindennapokban az ételek túlnyomó részét a nők készítik világszerte, mégis, a professzionális szektorban hatalmas túlsúlyban vannak a férfiak. Szeretném látni, hogy ez az egyenlőtlenség jelentősen csökken a jövőben” – fogalmazott. Lakshmi reméli, hogy az ágazat – legfőképp pedig a benne dolgozó férfiak – a saját kezükbe veszik a dolgokat.


„Erre csak akkor van esély, ha lesz végre fizetett szülési szabadság, jobb lesz az időbeosztás, zaklatás esetén hatékonyabb lesz az elszámoltathatóság, illetve végre megvalósul a nemek, illetve etnikumok közötti egyenlő bérezés.”

„Annyira jó lenne látni, hogy az ágazatunkban dolgozó, erős, fehér férfiak, a sikeres konyhafőnökök, közös akarattal és meggyőződéssel állnak ki a kisebbségek és a nők helyzetének javítása mellett. Mentorálnák őket,

és megadnák nekik is mindazt a gyakorlati lehetőséget és privilégiumot, amit ők, fehér férfiként, alapból megkapnak.

Az út még hosszú; az Egyesült Államok kulináris iskoláiban egyelőre még az afrikai-amerikai ételkultúrát sem tanítjuk, pedig kellene, hiszen ez a történelmünk egyik gazdag szelete. Ideje lenne kiterjeszteni és újragondolni, mit tartunk fontosnak a modern gasztronómiában” – részletezte az interjúban.

Új gasztrosorozata indult

Csaknem egy évvel az első pletykák felröppenése után, a Hulu nevű hálózaton június 19-én végre debütált Lakshmi új műsora is, amely a Taste the Nation nevet kapta.


A show, amelyet korábban „kultúrával átszőtt élő szakácskönyvként” harangoztak be, tíz, egyenként 30 perces epizódból áll. A műsorvezető az ismertető szerint minden egyes részben az ország más-más tájára utazik, ahol a helyiekkel, sokszor

a perifériára szorult közösségekkel – többek között bevándorlókkal, őslakosokkal – főz együtt,

hogy minél átfogóbb képet adjon arról, milyen valójában egy mai, amerikai étel.

„Padma Amerika-szerte kenyeret tör majd az emberekkel, közben felfedezi az étel és a történelem közötti kapcsolatot és a gyökereinket – a műsor során olyan leleplező történeteket is megismerhetünk, amelyek új megvilágításba helyezhetik fogalmainkat az identitás és a hovatartozás kérdéskörében” – áll a műsor ismertetőjében. A trailer alapján pedig elmondható, hogy Lakshmi ebben a sorozatban a TopChefhez képest egy lazább, viccesebb énjét mutatja.


Az utazás egyik sarokköve más kultúrák felfedezése a helyi ételek által – a jelenlegi helyzetben, amikor az utazással kapcsolatban mindenkinek vannak fenntartásai, a széria jó lehetőség arra, hogy egy virtuális kiruccanás keretében kicsit jobban megismerjük az igazi Amerikát.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra