Cikkek

MKO

2020. június 15.

Leveskönyv , kiadvány , könyv

A levesfőzés egyszerűnek látszik, pedig korántsem az. Hogy ez mennyire igaz, arra bizonyíték e könyvecske, amely 77 klasszikus levesreceptet tartalmaz a rántott levestől a palóc-levesig, Újházi Ede eredeti levesétől a Windsor-levesig. És hogy miért épp 77? Talán a 77 magyar népmese című gyűjtemény miatt. A leveseknek ugyanis legalább annyi változata létezik, mint a meséknek.

Leveses vagy?

AZT MONDJÁK, lovas nemzet vagyunk. Inkább levesnemzet. Kevés nép él a Földön, amely olyan nagy becsben tartaná a levest, mint mi. „A leves indítja el a lélekben azt a komoly, emelkedett folyamatot, amely feltétele annak, hogy az étkezés valóban igazi ünnepséggé alakuljon át, s ne csak bendőtömés legyen belőle. A helyesen megválasztott levessel kezdődhet az a szelíd szertartás, melynek során nemcsak a gyomor telik meg, hanem a lélek is jóllakik.” Márai Sándor mondja ezt Krúdyról szóló művében. A vasárnapi ebéd hangulata, az asztal közepére állított levesestál illata, a családiasság – ez az a bizonyos szertartás, amely miatt sokan (főként a férfiak) a levest minden étel fölé helyezik. Még akkor is, ha néha megégeti a szánkat.

De megéri. Hiszen aki sok levest eszik, sokáig él. A jó erőlevest mindig is gyógyszernek tartották, mint a tokajit. Ilyet főzhetett Talleyrand hercegnek a legendás főszakács, Marie-Antoine Carême is. „A leves a gyomor szeretője” – írta a mester alapos megfontolással A 19. század szakácsművészete című könyvében.

A levesfőzés egyszerűnek látszik, pedig korántsem az. Hogy ez mennyire igaz, arra bizonyíték e könyvecske, amely 77 klasszikus levesreceptet tartalmaz a rántott levestől a palóclevesig, Újházi Ede eredeti levesétől a Windsor-levesig. És hogy miért épp 77? Talán a 77 magyar népmese című gyűjtemény miatt. A leveseknek ugyanis legalább annyi változata létezik, mint a meséknek. Némelyik leveshez pedig a 70. születésnapját ünneplő Zalaco péksüteményeit kínáljuk. Magyar ember ugyanis még a kenyérlevest is kenyérfélével eszi.

A Magyar Konyha Leveskönyve megrendelhető postai úton, előre utalással. Ehhez kérjük, az alábbiak szerint utaljon:

Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft.
Számlavezető bank: OTP Bank
Bankszámlaszám:11794008-20537159

Kiadvány ára 985 Ft
Postaköltség 1 db esetén 430 Ft
Összesen 1415 Ft/db

Több darab megrendelése esetén, kérjük 1415 Ft x darabszám összeget utaljon. Hetente egyszer postázzuk a megrendeléseket. Kérjük, a postaköltséget és a kiadvány árát egyben utalja el, illetve e-mailben küldje el részünkre, milyen címre postázhatjuk a lapot és a kiadványt.

E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Tel.: +36 30 895 6159