Cikkek

Gonda Mariann

2020. szeptember 1.

Az európai hotelek vonzó és biztonságos gasztroélményeket főztek ki az apránként visszatérő turistáknak. A szükségből erényt kovácsolva exkluzív ajánlatokkal próbálják magukhoz csábítani a vastagabb pénztárcájú vendégeket. A kiscsoportos vagy privát program eddig sem a tömegturizmust jellemezte, de a mostani helyzettel ellentétben az elkülönülést nem egészségügyi okok, hanem az egyediség és a luxus iránti igény motiválta. Marketinglogikával a távolságtartás nem is korlátozás, hanem privilégium.

“Le Solitaire” kilátással a Mont Blanc-ra

Szó szerint magányos, de inkább háborítatlan élményben lehet része a szerencséseknek az olasz Alpokban, a négycsillagos Auberge de la Maison jóvoltából. A hotelt övező réten, hamisítatlan alpesi környezetben, amelyhez a fenséges Mont Blanc biztosítja a hátteret, teljes nyugalomban élvezheti a vendég a természet és az ember alkotta csodákat. A gyönyörűen megterített kétszemélyes asztalhoz a hotel 60 méterre lévő konyhájából a Courmayeur-i hegyimentők által telepített kötélcsigán érkezik az ebéd egy piknikkosárban.

Az alapötlet minden bizonnyal a svéd "Bord för en", magyarul "Asztal egy személyre" koncepcióból ered, megspékelve egyéb extrákkal és kihasználva a lélegzetelállító panorámát. Az ebéd elfogyasztása után a vendégek rendelkezésére áll egy privát spa, alpesi fűszernövényekkel és virágokkal illatosított fürdővel, szaunával, relaxációval.

Le Solitaire - Auberge de la Maison

Pezsgős piknik a Szajnán

Az ínyencek Mekkája, a párizsi Fauchon butikhotel gasztronómiai kínálata egy minden részletében személyre szabható sétahajózással egészült ki. A programot a vendég kérése alapján, az alkalom, a napszak és a rendelkezésre álló idő figyelembevételével szervezik meg. Legyen szó romantikus naplementéről vagy feledhetetlen baráti villásreggeliről, a legfeljebb 6 fős társaság teljes biztonságban élvezheti Párizs látványát. Az elmaradhatatlan champagne mellett a kulináris élvezetekről a Fauchon piknikkosara vagy igény szerint akár egy fedélzeti fine dining étterem gondoskodik.

Fauchon l'Hôtel Paris

Egésznapos barangolás a kastélykertben

A Loire völgyében található Grand-Lucé kastélyszálloda megnyitotta Versailles-inspirálta parkját - amely eddig kizárólag a szállóvendégek kikapcsolódását szolgálta - a napközbeni látogatók előtt. A 11 és 19 óra között érvényes napi belépőjegy megvásárlásával a vendégek bebocsátást nyernek a mintegy 30 hektáros parkba, ahol kedvükre sétálhatnak, tollasozhatnak, kipróbálhatják a pétanque-ot vagy a krokett nevű ütős labdajátékot, mindehhez pedig a fűben heverve fogyaszthatják el a kastély konyhájáról rendelt, helyi alapanyagokból készített finomságokat. Kategóriától függően igénybe vehetik a hotel medencéjét, de akár egy lakosztályt is!

Hôtel Château du Grand-Lucé

Gyertyafényes vacsora az Oberseen

A svájci Obersee partján fekvő Arosa városa fenntartható turizmusának fejlesztése céljából jótékonysági árverést hirdetett meg, melynek keretében 50 kétszemélyes vacsorára lehet licitálni. A Nights to Remember — a Lake Full of Emotions rendezvénysorozat különlegessége, hogy a gyertyafényes vacsorához az asztalokat az erre a célra készült tutajokon terítik meg, az enni- és innivalóról pedig a klímasemleges Tschuggen Grand Hotel gondoskodik.

Arosa Tourism

Étterem a semmi közepén

A Stockholm közeli Häringe természetvédelmi területen nyitott meg augusztusban a Nowhere, vagyis Sehol nevű étterem. Az újfajta éttermi élmény az Oddbird borászat nevéhez fűződik, amely alkoholmentes italokat készít, vagy ahogyan ők mondják: “megszabadítjuk a bort az alkoholtól”. Az étterem hat asztalát a rezervátum területén szétszórva helyezték el, így biztosítva, hogy a vendégek ne találkozzanak egymással. Mindegyik asztalnak gondosan választották ki a helyét: az erdő közepén, egy tóparti stégen vagy egy réten, a bútorokat pedig neves dán dizájnerek tervezték újrahasznosított anyagokból.

Nowhere by Oddbird

“Az idők során a rohanás szakértői lettünk, mind fizikailag, mind mentálisan, de a koronavírus járvány megálljt parancsolt.” - olvashatjuk a borászat közleményében.

“A Nowhere igazából nem is egy hely, sokkal inkább egy lelkiállapot kifejeződése.”

Az üzenet sokaknál visszhangra talál. Talán a hasonló “exkluzív” élményekhez nem is kell milliomosnak lenni, hiszen a kulcs a lelkiállapot, nem a hely. Magyarország is bővelkedik rejtett csodákban, mindenki megtalálhatja a saját Nowhere-jét. Legfeljebb az ételről magunknak kell gondoskodnunk.

Forrás: Forbes, Oddbird

Más európai desztinációkkal együtt, a Forbes gyűjtésében helyet kapott a budapesti New York Palace programja is: a Wolf András nevével fémjelzett 3 órás, maximum 4 fős masterclass keretében a külföldi vendégek a megfelelő távolság betartásával ismerkedhetnek a modern magyar konyhával. A New York Café pedig a vendég kívánsága szerinti parkba szállít megadott időre és helyre gondosan összeállított piknikkosarat egy kötetlen hangulatú romantikus vagy családi étkezéshez. Az azóta életbe lépett beutazási korlátozások miatt egyelőre biztosan nem számíthatnak a külföldi turisták érdeklődésére.