A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Madrid Fusión 2018

M.O.

2018. január 26.

Fiatal európai szakácsok, japán, orosz, izraeli és német feltörekvő séfek, ismert spanyol konyhafőnökök mellett egy magyar résztvevő is volt a Madrid Fusión idei kongresszusán. Nagy Zoltán (Boutiq’Bar) a nagyszínpadon kevert egy koktélt a két Michelin-csillagos Sebastian Frank fogásához, akit a kongresszuson választottak meg Európa legjobb séfjének.

13 ezren voltunk - hangzott el utolsó nap a madridi Kongresszusi Palotában, a Madrid Fusión rendezvény színpadán jelezve, hogy mekkora érdeklődés kísérte a szakácsok éves találkozóját a spanyol fővárosban.

A főszerep a 30 évnél ifjabb szakácsoknak jutott, a fiatal külföldi séfek mellett bemutatkozott az új spanyol szakácsnemzedék, kiderült hol tart az avatgárd konyha azután, hogy az ElBulli már a múlté.

Jó példa erre a Disfrutár Michelin-csillagos csapata, az avantgárd konyha egyik legismertebb képviselői, akik extravagáns ételekkel és filmekkel szórakoztatták a közönséget.

Ferrán Adria szferifikációja számukra már csak annyit jelent, mint pédául nekünk magyaroknak a habarás technikájának alkalmazása. Oriol Castro és csapata lazacból, karfiolból, pirospaprikából és tintahalból készített esszenciát és látványos tükörtojást varázsolt.

.

A kongresszusra idén öt város képviselőit hívták meg, Berlin, Lisszabon, Szentpétervár, Tel Aviv és Tokio ifjú szakácsai mutatkoztak be.

A japán konyha iránti tisztelet évek óta megmutatkozik a nyugati konyhákon.

A fiatalok már nem japán alapanyagokat használnak, hanem felfedezték Európa tengereinek és az Atlanti-óceánnak eddig kihasználatlan növényvilágát.

Az algák egyre fontosabb szerepet játszanak az európai konyhákon is, erre jó példa volt Alexandre Couillon francia séf bemutatója, aki Bretagne partjainál, az Atlanti-óceán egyik kis szigetén, Noirmontierben a helyi alapanyagokból készít két Michelin-csillagos fogásokat. A halászoktól vásárolt halakat akváriumba teszi és csak a feldolgozás előtt, japán technikával öli meg.

 A portugál fiatal séfcsapat arról mesélt, hogy Portugáliában még ma is szentségtörésnek számít a bacalao friss feldolgozása, a törzsvendégek ragaszkodnak továbbra is a sózott tőkehalhoz. Ezért a friss halból az ismert ízekhez hasonló fogásokat kénytelenek kitalálni és ezzel szoktatják a vendégeket a friss halhoz. A tel avivi csillagos szakácsok merészebbek, ők disznóhúsból készült fogásokat mutattak be, jelezve, hogy a zsidó vallás által tiltott állat húsa az ő éttermeikben igenis kapható.

Szerdán a kongresszus keretében megválasztották Európa idei legjobb séfjét. Sebastián Frank két Michelin-csillagos séf az osztrák magyar határtól nem messze született. Berlini éttermében fontos szerepet kapnak a Monarchia fogásai. Előadásában többször megemlítette a magyar konyhát és nem véletlen, hogy a szervezők Nagy Zoltánt, a Boutiq’Bar tulajdonos-bártenderét kérték fel, hogy készítsen koktélt a színpado készült fogáshoz.

Andreas Rieger berlini egycsillagos séf arról mesélt, hogy a keserű íz mennyire illik a német konyhához és a német nép ízvilágához, ezért a cikória és a belsőségek fontos szerepet játszanak a konyháján.

A szentpétervári séfek előadását beárnyékolta a tudat, hogy 2014 óta Európa és az Egyesült Államok szankciókat vetett ki az orosz termékekre és az országba nem jutnak el importcikkek. Ki gondolta volna, hogy ez kifejezetten pozitívan hat a termelékenységre, az orosz termékek minősége javult, olyan elfeledett termékek jelentek meg mint a szibériai fenyőmagolaj vagy a Polugar, a neves orosz gabona és gyümölcspárlat.

 A Madrid Fusión egyik legszebb pillanata volt Joan Roca és édesanyja előadása, bizonyítva, hogy a tradíciónak mekkora szerepe van a modern konyha életében.

Montserrát Fontané ötven éve nyitotta meg a Celler Can Roca elődjét, a színpadon egy fodormenta levest készített, amelynek avantgárd változatát a fia mutatta be. Az előadás emléket emelt minden édesanyának, a nagymamáink főztjének és bizonyíték volt arra, hogy a az innováció mindig a tradícióra épül.