A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2019. július 17.

Az új találmány egyszerűen odébbáll, ha túl sokat volt árnyékban, sőt, toporzékolni kezd, ha a bele ültetett növény nem kap elég vizet.

Ezerszer próbálkoztunk már a fűszernövények saját termesztésével, de a konyhapulton csücsülő kaspót – hiába van szem előtt – valahogy mindig elfelejtjük meglocsolni, és napfényt sem kap eleget? A 21. században mindenre van megoldás.

Egy új fejlesztésű robot, a HEXA Plant vigyáz a bele ültetett növénykére helyettünk is:

ha kevés, vagy épp túl sok a napfény, jobb helyet keres, ha pedig eljött a locsolás ideje, félreérthetetlenül a tudtunkra adja,

írja a FoodAndWine.


A hatlábú masina ötlete akkor merült fel megalkotójában, amikor egy virágkiállításon megpillantott egy elpusztult napraforgót, amelyet az árnyékban hagytak.

 

„Emlékszem, arra gondoltam, hogy ha szegény tudott volna mozogni, sétált volna 8-10 métert, odáig, ahová a többi növényt tették. Akkor még most is élne” – mesélte a Vincross alapítója, Sun Tianqi blogbejegyzésében.
Az élmény hatására Tianqui elkezdett gondolkodni a problémán, amely egyre jobban foglalkoztatta, végül asztalhoz ült, és megtervezte a robotot, amelynek az lett a missziója, hogy életben tartsa a felügyeletére bízott növényt.Tianqui a gépet úgy alkotta meg, hogy a HEXA Plant nem csak akkor aktivizálódik, ha a növénynek több napfényre van szüksége, hanem akkor is, ha épp túl sokat kap belőle, és félő, hogy kiszárad, vagy megperzselődik. A robot bizonyos esetekben „játszik” is tulajdonosával, napozás közben szabályszerűen vidám táncot rop, ha pedig az öntözés szükségét érzi, látványosan toporzékolni kezd.

Igaz, hogy a HEXA robotoknak ez a speciális, növények felügyeletére specializált fajtája – egyelőre – még nem vásárolható meg üzletekben, de az eredeti HEXA igen; annak 949 dollár, azaz körülbelül 275 ezer forint az ára. A robot mindenhová felmászik, terepen is jól mozog, és éjjellátó kamerát használ, valamint akár új parancsok és reakciók megtanulására is képes.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra