Cikkek

Nábelek Zsófia

2020. április 20.

Az Európa Bisztró néhány hónapja nyitotta meg kapuit, de a helyszín miatt sokaknak lehet az az érzésük, hogy régi ismerőssel találkoznak. A belső térben viszont teljesen megújult kínálattal és koncepcióval várják a vendégeket.


A Vígszínházzal majdnem szemben, a Szent István körút 7–9. szám alatt már 1917 óta működött az ikonikus Szalai, később Sziget Cukrászda, majd az Európa Kávéház. Másfél éve a kávéház bezárt, de nem maradt gazdátlanul a jellegzetes Európa. Egyéves átalakítási munka és újratervezés után nyitott meg januárban az Európa Bisztró, új tulajdonosokkal és új kínálattal.

Az már az elején is biztos volt, hogy nem kávéházként, inkább bisztróként szeretnének üzemelni. Az első elképzelések szerint erősebb brunchkínálatot terveztek, de a séf, Fülöp Zoltán tehetsége ennél többet kívánt.

A fine bistro olyan koncepció, amelyben a hagyományos, könnyen befogadható bisztrókínálat találkozik a fine dining technológiával.

A végeredmény nem feszengős közeg kis adagokkal, hanem friss, laza hangulatú, barátságos környezet igazán jó ételekkel. A hely múltjához híven

erős a kávé- és süteménykínálat – főleg hagyományos magyar desszertekből, mint a Rákóczi-túrós, az Esterházy- vagy a dobostorta –, de már a konyha jelenti a bisztró gerincét.

„Szezonálisan, három-négy havonta tervezünk étlapváltást, szeretnénk megmutatni, hogy a magyar ételeket lehet jóízűen, vonzóan készíteni, ami a magyar és a külföldi vendégeink számára is izgalmas – mondta Fülöp Bertalan üzletvezető. – Egyelőre à la carte étlappal és reggeli kínálattal dolgozunk, mindkettőt fokozatosan szeretnénk bővíteni. Séfünk, Fülöp Zoltán alapanyag-ismeretével és ízérzékével egyedi étlapot tudtunk kialakítani.”


Bár családi vállalkozásról van szó, a névegyezés itt véletlen – jelenleg négy Fülöp dolgozik a háznál. Az Európa Bisztró séfje pályáját Bíró Lajosnál kezdte a Bock Bisztróban, ahonnan egy év után ment a Várba dolgozni. A 21, a Pest-Buda, a Spíler, végül a Pierrot következett, Litauszki Zsolt mellől sous chef pozícióból lépett tovább. A Kazinczy utcai Fat Mamában már séfként dolgozott, és a Haris Park Bobo nevű éttermének koncepcióját is ő építette fel. Fülöp Zoltánhoz közel áll a magyar konyha, a magyar ízek, ezeket szeretné itt is bemutatni.

„Fiatal koromban egyáltalán nem gondoltam, hogy valaha főzéssel fogok foglalkozni. Tulajdonképpen zöldborsófőzeléken és bélszínrolón nőttem fel, ez a kedves gyerekkori íz az étlapon is szerepel. Sokáig nem tudtam, mihez kezdjek, aztán a nővérem a vendéglátás felé indult, úgyhogy én is arra mentem, és azt hiszem, jó döntés volt. Amikor a Pierrot-ban a magyar konyha fine dining oldalával találkoztam, akkor értettem meg, hogy ez lehet művészet is.”


Ma már az egyik legnagyobb inspirációt a New York-i Eleven Madison Park séfje, Daniel Humm jelenti számára. Az EMP fő erőssége az alapanyag és a gasztrokultúra tisztelete, akár egyszerű ételek tökéletesítése a legjobb hozzávalókon és technológiákon keresztül – az ilyen típusú konyhai munkára Magyarországon is egyre nagyobb a törekvés.

„Szerencsére egyre több kiváló magyar termelővel tudunk dolgozni, a zöldségek nagy részét Magyarországról, őstermelőktől szerezzük be. A gombapaprikásnál elengedhetetlen, hogy a legjobb gombákkal dolgozzunk, hiszen olyan kevés összetevőből áll. Egy tányéron elég három-négy ízt megmutatni, de azok legyenek tökéletesek.”


Az étlapon van kacsamájas előétel, gulyás, marhapofapörkölt knédlivel, rakott karfiol, de emellett jól megfér a lazacsteak, saláta és egy-egy tésztaétel is.