A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. szeptember 24.

Tizenhárom étterem évente kétszer fesztiváli hangulatban mutatja meg: Budapesten kívül is lehet jót enni. Ruprecht László kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke fontosabbnak tartja, hogy külföldön is megszerzett tudásával a jóra törekvő vidéki vendéglőket segítse, mint hogy saját séfkarriert építsen.

Szeptember 7-én, Debrecenben tartották a legjobb vidéki éttermek gasztronómiai parádéját, amelynek a házigazdája az IKON Étterem volt. A SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) mozgalom  egy rendezvényből és egy kisebb baráti éttermi szövetségből született, amelynek a perbáli Walter Vendéglő, az etyeki Manga utazó gasztroműhely, az encsi Anyukám mondta, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely, a veszprémi Chianti, a villányi Mandula Étterem és az egri Imola (mai nevén Macok) volt először a tagja. Sok megkeresés érkezik a klubhoz, a közösséghez tartozás feltétele az azonos felfogás, amit legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy törekedni kell a jóra. Természetesen figyelembe kell venni a mindennapok küzdelmeit, a megélhetés szempontjait is, mert a vendégek igényei nem mindig találkoznak az étterem törekvéseivel. Az étterembe betérők várnak valamit, a vendéglők pedig próbálnak a saját városukban, a saját környezetükben egy kicsit mást adni, mint a megszokott.

"Tanuljunk meg sütni-főzni az új konyhai masinák nélkül, egy gáztűzhelyen is, piros lábosban: ne vegyék át a gépek az irányítást." (Ruprecht László)

 

 

A Stílusos Vidéki Éttermiség receptjeit és a Ruprecht Lászlóval készített interjút megtalálja a Magyar Konyha októberi számában!