A vénasszonyok nyara után itt az ősz igazi ízei: ugyan a nap már kevesebbet süt, de a páratlan októberi aromák sokáig itt maradnak velünk.
Ha a magyar gyomor két legfontosabb eledele a kenyér meg a szalonna, akkor a legkedvesebb étele a kolbász. János pap országában, ebben a szegény ember által elképzelt földi paradicsomban kolbászból fonják a kerítést és sódarral támogatják. A szerencsés ember borral mosdik és kolbásszal törölközik, a templomban is az a jó, ha hosszú a kolbász, de kurta a prédikáció. Tudjuk, hogy aki elcsavarog, az elkolbászol, hogy beosztással kell élni, hiszen több nap, mint kolbász, és ismerjük a népmesében az ostoba házaspárt, akik, ha egyszer végre rájuk mosolyog a szerencse, még kívánni sem tudunk okosan: a végén orrukra ragad a kolbász. Talán ebből lett az „orrod tőle fokhagymás” kifejezés is, arra mondjuk, aki olyasmire vágyik, amit nem kaphat meg.
Kolbászakadémikusok szerint a Földön 1500 fajta kolbászt, szalámit, hurkát töltenek, pedig azok közé biztosan nem számították be sem a ketteskolbászt (régen a lecsókolbászt hívtuk így), sem a rongyos kolbászt (ha elfogyott a vastagbél, vászonból varrtak köntöst a tölteléknek), sem a kádárkolbászt, amiről csak az 1970-es évek pesti egyetemistái tudták, hogy az a gumibot neve a diák szlengben. Hogy milyen kolbász készül a gödöllői Pap Kolbászműhelyben, azt megtudhatják a 32. oldalon.
![]()
Győrfi Pál mentős szóvivő és híradós sztár egy vadasnak köszönheti az életét. Bableves (gyerekkorában így becézték) maga mondja el, hogy a nagymama vadas étele rántotta vissza a halál torkából. Ha elolvassák interjúnkat a 8. oldalon és esetleg megnézik a YouToube csatornán Győrfi Pál posztpunk bandája, a Madártej együttes újhullámos klipjét, egy igazán érdekes élettörténetnek lehetnek tanúi.
![]()
Miként Teleki Sándor sorsa is kalandos volt. A honvéd ezredes, akit osztrák tiszttársai „vörös grófnak” csúfoltak a háta mögött, akit háromszor ítéltek halálra, aki megszökött az aradi várbörtönből és egy párizsi kávéházban ücsörögve olvasta az újságban, hogy néhány nappal korábban felakasztották, végül gasztrogróffá szelídült, Alexandre Dumas-val főzött együtt és Zilahy Ágnest biztatta szakácskönyvírásra. Portréját a 62. oldalon olvashatják.
De kezdhetik a lapozgatást a Banyaerdő nevű vállalkozás történetével is a 22. oldalon. Ők mindent feldolgoznak, mi erdőn, mezőn megterem. Júdásfüle- és gévagomba, porcsin és medvehagymabimbó, som, galagonya, csipkebogyó, kökény – az őszi erdő kincsei, ahogy címlapunk sugallja. Az erdőjárás és a gyűjtögetés ma már nem csak a skandináv új konyha sajátossága. A csipkebogyót, kökényt, somot használjuk vadételekhez is – ezekből szintén adunk ízelítőt.
![]()
Legfrissebb számunkban olvashatnak elfelejtett (ma újra divatos) gabonafélékről, megtudhatják, mitől csíp a csili, a torma és a gyömbér, készíthetnek vietnámi-thai csiliszószt, megismerkedhetnek a mohácsi Planina borház borászával, Horváth Zoltánnal, aki a tamburát (más néven a tökciterát) cserélte metszőollóra, bejárhatják a legjobb sváb gasztrohelyeket a Pilisben és megtudhatják, miben rejlik a törött tányér szépsége.
![]()
Októberi étlapunkon 25 fogás szerepel. Búzafüves vízitorma-leves pisztránggal, kuszkuszos báránykolbásszal töltött paradicsom, hájas kifli, jó néhány francia omlós sütemény, Garibaldi galuskája, őszi fürjsaláta sütőtökkel, vadas vadnyúlcomb, kandírozott gyömbér és csilis étel is.
![]()
És ha főznek, ne felejtsék Goethe tanácsát: „az ételnek először a szemet kell megörvendeztetni és azután a gyomrot”.