A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Orbán Szilvia

2019. december 10.

A SmartyPans névre keresztelt konyhai eszköz hosszú évek fejlesztése után rendelhető.

A nem mindennapi serpenyő tervezése még 2015-re nyúlik vissza, amikor is egy testvérpár, Prachi és Rahul Baxi fejéből kipattant az ötlet:

mi lenne, ha léteznének olyan edények, amelyek nem csak a kézenfekvő módon segítenék a konyhai munkát.

Elképzelésüket először az abban az évben megrendezett South by Southwest fesztiválon mutatták be a nagyérdeműnek, amit a következő évben egy Smart Kitchen Summitos bemutató, majd a 2017-es CES-en újabb megjelenés követett.

A Consumer Electronics Show (CES) a világ legnagyobb, több mint 40 éves múltra visszatekintő, fogyasztói technológiai újdonságokat felvonultató éves szakkiállítása és vására Las Vegasban.

A kitartó fejlesztési és marketingmunka végül eredményre vezetett: a SmartyPans szeptember végétől minden érdeklődő számára elérhető és nagyjából 70 ezer forintnak megfelelő dollárért megrendelhető.Igaz, hogy az induló vállalkozás korábban már postázott néhányat az innovatív eszközből azoknak a támogatóknak, akik előrendelést adtak le, de egészen az utóbbi időkig a serpenyőből nem állt rendelkezésre a tényleges értékesítés elindításához szükséges nagyobb mennyiség.

De pontosan mit is tud a SmartyPan? A serpenyőt beépített súly- és hőérzékelővel szerelték fel, és Bluetooth segítségével párosítható egy alkalmazással, amely az alapanyagok alapján főzési tanácsokkal látja el a használót. Lehetőség van arra, hogy az épp készülő receptet elmentsük, sőt, az okosedény képes kiszámolni az étel tápértékét is, s az adatok szinkronizálhatóak a legnépszerűbb fitness eszközökkel (Fitbit, AppleWatch) is.

Megérti, ha tevékenykedés közben csak bemondjuk, mit rakunk a serpenyőbe, aminek súlya és hőmérséklete – illetve a többi, már az edényben lévő hozzávaló – alapján pontos utasítást ad az elkészítési időre, illetve egyéb praktikus teendőkre vonatkozóan. Az elkészült étel végül az applikáción keresztül közvetlenül megosztható a közösségi média felületein is.