Cikkek

Orbán Szilvia

2021. január 11.

Az átlagember valószínűleg észre sem veszi majd a különbséget, ha egy-két év múlva megjelennek a boltokban az új termékek.

Sok gyerek imádja a gyümölcszseléket, de a zselatint ezen kívül még egy csomó mindenre használjuk. Ettől kocsonyás például sok joghurt, rugalmas a mályvacukor, selymesen kenhető a krémsajt, sőt, még borok készítéséhez, derítéshez is alkalmazzuk. A konyhán kívül is hasznos: kenőcsök, krémek, de kapszulák bevonata is készül belőle, jó ragasztóanyag, és még a fényképészetben is jó szolgálatot tesz. Manapság azonban egyre többen képtelenek elvonatkoztatni attól, hogyan készül ez a sokoldalúan felhasználható alapanyag.

A zselatint alapesetben állatok kötőszövetéből (a gyakorlatban főként bőr, porc és csont felhasználásával) kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítják elő, amit aztán az élelmiszeriparon túl a gyógyszer- és szépségágazat is előszeretettel használ fel.


Mindezekre az aggályokra lehet megoldás egy új amerikai vállalkozás, a Jellatech terméke, ami valószínűleg a világ első sejtalapú kollagén- és zselatingyártó vállalata.

A cég által kidolgozott eljárás szerint a zselatin alapjául szolgáló fehérje, a kollagén kinyerhető másképpen is, mint állatok elpusztítása által – mégpedig laboratóriumi körülmények között, egy úgynevezett bioreaktorban, írta a Forbes. S mivel a vállalat a tervezés, a gyártás és a tisztítás folyamatát is helyben végzi, a kész termék minősége is magasabb, előállítása pedig jóval fenntarthatóbb a hagyományos eljárásnál.

A kollagén egy rendkívül értékes fehérje, az emlősök szervezetének egyik legfontosabb építőköve. Számos szövetnek – köztük a bőrnek, az izmoknak, inaknak és csontoknak – ad erőt, rugalmasságot, de megtalálható az agyban, a szívben, az ereinkben, az emésztőrendszerben, sőt, még a fogainkban is.


Egy olyan korban, amikor vállalatok és tudósok sora dolgozik azon, hogy minél jobb minőségű, az eredetihez leginkább hasonlító, sejtalapú húsokat állítson elő, egy hasonló technológiával gyártott zselatin megalkotása szinte gyerekjátéknak tűnik.

A műhúsok gyártása azonban eddig több kérdést is felvetett már: egyelőre kétséges, hogy valaha sikerül-e eljutni egy olyan szintre, hogy az így előállított húsmennyiség gazdaságilag kifizetődő, ugyanakkor mennyiségében elegendő legyen az emberiség számára. Az előállítással szabályozási gondok is vannak még, ráadásul a fogyasztói előítéletekkel szintén meg kell birkózni.

Ha így nézzük, a Jellatech nagyon okos döntést hozott azzal, hogy nem egy olyan élelmiszer laboratóriumi előállításába fogott, amit önállóan, magában fogyaszthatnak az emberek, hanem egy olyan termékbe, amivel a vásárlók általában csak úgy találkoznak, hogy az valamilyen finomság szürke eminenciása, láthatatlan összetevője.

Úgy tudni, hogy a vállalkozás már elkészült egy olyan zselével, aminek alapja az általuk előállított kollagénből kinyert zselatin volt, azonban az első, kereskedelmi forgalomban kapható, hasonló termékre még legalább másfél évig várni kell.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra